Mergi la conţinutul principal

Cercetașii brăileni și “Agricost” au arătat că se poate și “Fără plastic în Insula Mare a Brăilei”

* în timpul acțiunii din weekendul trecut, în zona de lângă trecere bac voluntarii au adunat zeci de saci cu deșeuri, reușind să lase în urmă o pădure mult mai curată * compania “Agricost” le-a fost alături din punct de vedere logistic, însă a avut grijă și ca fiecare voluntar să primească apă și o gustare sănătoasă * inițiatorii campaniei de ecologizare speră ca brăilenii care vor veni în Insulă cu ocazia sărbătorilor de Paște să respecte pădurea și efortul voluntarilor, iar la plecare să nu uite să își strângă gunoiul

 

Sâmbăta trecută, Organizația Națională Cercetașii României, prin Centrul local “Nufărul alb” Brăila, a organizat acțiunea de ecologizare “Fără plastic în Insula Mare a Brăilei”, o acțiune prin care au curățat pădurea de lângă punctul de trecere bac din Insulă, cea din spatele silozului.

Acțiunea a început la ora 10.00, iar vremea a ținut cu cei 40 de voluntari care au dorit să le arate tuturor că astfel de gesturi mici fac o lume mai bună. Fie că erau copii de doar 5 ani sau studenți, fiecare voluntar și-a pus mănușile în mână, și-a luat sacul și a început să adune deșeurile lăsate în urmă de alții. Așadar, după câteva ore bune petrecute în zonă, la final, rezultatele s-au văzut.

“Din câte se vede, n-a răspuns nimeni din oraș la acțiune, deci tot copiii au venit și mai sunt și câțiva părinți care i-au însoțit. Noi aici ne jucăm de obicei vara, dar mai ales de când e pandemie, pentru că parcurile sunt foarte aglomerate. Chestia este că acum, la începutul primăverii, mai găsești curat, dar pe măsură ce începe lumea să iasă la pescuit și la aer liber, lasă în urmă prăpăd. Și am zis așa, facem curățenie, ca atunci când vin de 1 Mai oamenii să găsească curat. Și o să ne întoarcem după 1 Mai ca să vedem cum vor lăsa ceilalți oameni care vor veni”, ne-a declarat Daniela Ioan, voluntară la Cercetașii brăileni și coordonatoarea acțiunii.

Deși înțeleg că obiceiul unor oameni de a nu-și strânge gunoaiele când merg la pădure e greu de schimbat, cercetașii speră totuși ca de data aceasta brăilenii să  respecte natura. Iar pentru ca totul să le fie la îndemână, coordonatoarea acțiunii de ecologizare ne-a declarat că la trecerea bac din Brăila spre Insulă va fi montat un punct de colectare reciclabilă.

“Am înțeles că Primăria o să pună un punct de colectare reciclabilă la bac, pe partea Brăilei, ca să nu mai existe motivul că n-au găsit coș de gunoi. Cum ai venit aici cu sticlele pline poți să le pui într-un sac de gunoi și le lași la bac în coș când ai coborât. E atât de simplu. Nu le mai iei cu tine acasă, nici în oraș, nici nicăieri. Să vedem dacă lumea o să și facă asta”, ne-a mai spus Daniela Ioan.

Partener al acțiunii “Fără plastic în Insula Mare a Brăilei” a fost compania SC “Agricost” SA, firma care lucrează în concesiune circa 57.000 hectare de teren arabil din Insula Mare a Brăilei, în cadrul uneia dintre cele mai mari și mai moderne exploatații agricole din Europa. Compania a asigurat tot ce înseamnă partea logistică, de la sacii și mănușile de plastic, la mașina cu care au fost transportate deșeurile. Mai mult, pentru ca voluntarii să aibă energie pe parcursul activității, aceștia au primit o gustare sănătoasă și apă.

“Am fost deschiși de la bun început acestei acțiuni și ne bucurăm să vedem cât de implicați sunt Cercetașii în tot ce ține de natură. Poate astfel de gesturi par mici, însă astfel de exemple pot sensibiliza oamenii să protejeze mediul înconjurător”, ne-a declarat Mihai Solomei, directorul general “Agricost”.

 

Și plaja lipovenească a fost ecologizată

Tot sâmbătă, concomitent cu acțiunea celor de la Cercetași din Insulă, reprezenții “Romsilva” au ecologizat Plaja Lipovenească, locul unde mulți brăileni vor veni pentru a petrece de 1 Mai și Paștele.

“Prezenta acțiune face parte dintr-un plan mai amplu de ecologizare a zonelor limitrofe ale orașului și frecventate de populația locală. Am demarat, pe o durată nedeterminată de timp, acțiuni specifice de ecologizare în Pădurea Lacu Sărat, săptămâna trecută s-a acționat în zona APAN și acum la Plaja Lipovenească. Din păcate, pe de o parte ecologizăm, pe de altă parte, în maxim o săptămână, totul arată la fel, ca și când nu s-ar fi întâmplat nimic. Aici intervine și conștiința concetățenilor noștri, de ce să n-o spunem. Mai e și problema PET-urilor aduse de apă în zona dig-mal, în timpul creșterilor de debit de primăvară, care ulterior, după retragerea fluviului, rămân în fondul forestier. Acțiunile vor continua, cu toate că efectul lor este de scurtă durată. Aici e marea părere de rău. Într-un timp relativ scurt, totul revine la «anormal»”, ne-a declarat ing. David Marian din cadrul Direcției Silvice Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro