Un nou studiu desfăşurat de cercetători de la Universitatea din Oxford arată că insectele sunt mai hrănitoare decât carnea care se consumă în mod obişnuit. Echipa de oameni de ştiinţă a comparat aporturile nutritive ale insectelor cu cele al tipurilor de carne cel mai des consumate, informează agerpres.ro.
Cercetătorii precizează că au recurs la două tehnici diferite. Prima, numită Ofcom, foloseşte eşantioane de 100 de grame pentru analizarea nivelului de energie, sodiu, grăsimi saturate şi zahăr şi atribuirea unei valori de la 1 la 100. Cu cât cifra este mai apropiată de 100, cu atât materialul analizat este mai nutritiv. Cealaltă metodă utilizată, Nutriment Value Score (NVS), recurge la o tehnică asemănătoare, însă se concentrează pe conţinutul de proteine, conţinutul energetic, pe nivelul de grăsimi, vitamine şi calciu.
Model Ofcom
Au fost analizate, între altele, insecte ca lăcustele, albinele, viermii de mătase, omizile, precum şi eşantioane de carne de pui, vacă şi porc. Potrivit primei metode, insectele ar avea niveluri asemănătoare cu tipurile de carne „clasică", însă rezultatele obţinute prin aplicarea celei de-a doua metode plasează insectele în frunte: „Compoziţia nutriţională a arătat o mare diversitate între specii. Conform modelului Ofcom, nicio insectă nu a fost mai bună pentru sănătate decât produsele pe bază de carne. În schimb, prin folosirea metodei NVS s-a constatat că lăcustele, gărgăriţele roşii de palmier şi gândacii morari sunt mai sănătoşi decât carnea de vită şi pui. Nicio insectă nu este, din punct de vedere statistic, mai puţin sănătoasă decât carnea", arată autorii studiului.
Crescătorii de insecte
Unele insecte sunt atât de hrănitoare încât „carnea ar fi preferabilă unora dintre ele din punct de vedere nutriţional în caz de supra-alimentare". Acest lucru înseamnă că insectele ar putea deveni o soluţie ideală, mult mai bună decât carnea, în situaţie de subnutriţie.
În plus, amenajarea unor crescătorii de insecte ar fi mai uşoară şi mai ieftină decât a celor de animale domestice, cu a căror carne sunt obişnuiţi oamenii. În timp ce o vacă ajunge la maturitate în câţiva ani, insectelor le ajung câteva zile până la acest stadiu, iar spaţiul de stocare a lor este mult mai mic decât în cazul şeptelului.
Rămâne „doar" ca oamenii să se obişnuiască să consume insecte, preferându-le diferitelor tipuri de carne.