Mergi la conţinutul principal

Cercetătorii au descoperit un posibil leac pentru vindecarea alergiilor, astmului și a bolilor autoimune

Cercetătorii de la Universitatea Națională din Australia (ANU) au descoperit o proteină ar putea combate astmul și anafilaxia.

 

Într-un studiu publicat joi în Cell, echipa de cercetători a dezvăluit că descoperirea ar putea oferi soluția pentru împiedicarea organismului uman să dezvolte alergii, boli autoimune și astm.

Proteina, numită neuritină, determină un proces în sistemul imunitar care declanșează un mecanism natural de apărare împotriva reacțiilor alergice.

După cinci ani de studiu al sistemului imunitar, echipa de oameni de știință a descoperit că neuritina împiedică organismul să producă imunoglobulină E (IgE) în exces, un anticorp ce provoacă reacții alergice prin eliberarea de histamine.

„Am descoperit că neuritina previne formarea excesivă de IgE, care este de obicei asociată cu unele forme comune de alergie și intoleranțe alimentare”, a declarat coautoarea studiului, Carola Vinuesa, potrivit Agerpres.

„Am demonstrat că este unul dintre mecanismele propriii sistemului nostru imunitar de prevenire a autoimunității și alergiei, iar acum avem dovada, putem să continuăm să valorificăm acest lucru pentru tratament”, a precizat cercetătoarea.

Oamenii de știință sunt optimiști că aceste constatări pot sta la baza unor noi tratamente pentru alergii, astm și boli autoimune, multe dintre care sunt cauzate sau exacerbate de anticorpi.

„Acesta ar putea fi mai mult decât un nou medicament; ar putea fi o abordare complet nouă pentru tratarea alergiilor și a bolilor autoimune”, a spus Vinuesa.

„Dacă această abordare se dovedește un succes, nu ar fi nevoie să epuizăm celulele imune importante și nici să amortizăm întregul sistem imunitar; în schimb, nu va trebui decât să utilizăm proteinele pe care propriul corp le folosește pentru a asigura toleranță imună”, a explicat ea.

„Este o descoperire incredibilă. Am observat că în absența neuritinei există o susceptibilitate crescută la deces din cauza anafilaxiei, ceea ce subliniază rolul său în prevenirea alergiilor care pun viața în pericol”, a declarat Paula Gonzalez Figueroa, la rândul său coautoare a studiului, citată pe site-ul ANU.

„Atât alergiile cât și bolile autoimune sunt în creștere și sperăm că acest lucru ne va oferi o nouă modalitate de a lupta împotriva lor”, a subliniat Carola Vinuesa.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro