Mergi la conţinutul principal

Cenuşăreasa

* mai mult, în semestrul II al anului trecut, firma care este pe numele soţului şi al fiicei a prins şi un contract pe bani publici, de peste 3 miliarde lei vechi * beneficiarul lucrării este Direcţia pentru Tineret Brăila, condusă de un membru PDL

Afaceri înfloritoare, rezultate financiare în creştere, accesul la contracte pe bani publici, asta a însemnat pentru familia Pătraşcu primul an de mandat al vicelui Consiliului Judeţean, Giana Pătraşcu. Anul trecut, de exemplu, firma familiei a prins un contract de circa 2,3 miliarde de lei vechi din bani publici.

De altfel, anul 2008 a însemnat pentru un grup select de firme creşterea valorică exponenţială a indicatorilor financiari. Mai pe scurt, unor patroni le-a mers cu mult mai bine decât altora. Într-adevăr, o afacere este ca ruleta rusească, însă atunci când discutăm despre afacerile exponenţilor puterii în plan local, peste reuşitele manageriale se ridică un mare semn de întrebare.
Astăzi vom începe seria prezentărilor unor afaceri de succes în lumea administraţiei publice locale cu business-ul familiei vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Brăila, Giana Pătraşcu. Pe scurt, în ultimul an de raportare financiară afacerea familiei a înflorit, triplându-şi aproape dimensiunea de când Giana Pătraşcu, preşedinte al PDL Brăila, a escaladat scara puterii. Trendul ascendent al rezultatelor financiare este aproape sigur că se va menţine şi pentru anul fiscal abia încheiat, cu atât mai mult cu cât, anul trecut, firma familiei Pătraşcu a prins un ciolan destul de "cărnos", un contract pe bani publici - aproximativ 2,3 miliarde de lei vechi - la o instituţie condusă tot de un PDL-ist. În tot acest răstimp, declaraţia de avere a familiei vicepreşedintelui CJ este aproape goală: nu are terenuri, nici casă, nu are depozite bancare şi nici credite. Doar o amărâtă de Dacia 1310 TLX din 1990.

În 2008 afacerile firmei au crescut de trei ori

Potrivit informaţiilor prezentate pe pagina web a Consiliului Judeţean Brăila, la capitolul declaraţii de avere, în cazul Gianei Pătraşcu apare menţiunea că soţul, Maricel Pătraşcu, este asociat la SC "East Point" SRL. La această societate, având un capital social de 2.000 lei, Maricel Pătraşcu deţine 95% din părţile sociale, mai precis titluri în valoare de 1.900 lei, în timp ce Nona-Maria Pătraşcu (fiica) este titulara restului de părţi sociale în valoare de 100 lei. Mai trebuie adăugat că pe numele soţului vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Brăila mai apare o a doua firmă, "Bruce Trade" cu un capital de 1.000 lei, integral proprietatea lui Maricel Pătraşcu. Această societate nu a mai depus bilanţ la Registrul Comerţului din anul 2006, apare totuşi cu o serie de menţiuni pe pagina Ministerului de Finanţe, însă, deşi nu a înregistrat activitate comercială, nu apare totuşi pe lista contribuabililor inactivi. Cu alte cuvinte, "Bruce Trade" este într-o stare de "latenţă", nefiind activată după înfiinţare.
Revenind la SC "East Point", unitatea a avut, potrivit datelor publice de bilanţ, o ascensiune fără precedent în 2008, principalii indicatori economici demonstrând că afacerea a mers chiar foarte bine în anul de referinţă. Coincidenţă sau nu, este chiar anul în care Giana Pătraşcu a urcat în funcţia de vicepreşedinte al CJ Brăila. Brusc, după 2007, an în care unitatea înregistrase o scădere accentuată a profitului, 2008 a însemnat o creştere de 17 ori în ceea ce priveşte rezultatul financiar. O creştere importantă a înregistrat şi capitolul cifră de afaceri, unde evoluţia a însemnat o majorare cu 200%. Concret, de la un profit de 7.804 lei rezultat în urma unei cifre de afaceri de 390.637 lei, societatea a urcat vertiginos la 137.226 lei profit aferent unei cifre de afaceri în cuantum de 1,21 milioane lei. Au crescut însă şi datoriile totale de la circa 64.000 lei în 2007 la 212.444 lei în 2008. În ce domeniu a activat "East Point" de a înregistrat o asemenea reuşită? Într-un domeniu aferent sectorului construcţii: lucrări de învelitori şarpante şi terase la construcţii. De altfel, acelaşi obiect de activitate apare şi la cea de-a doua firmă - "Bruce Trade". La un asemenea rezultat financiar, ne-am fi aşteptat la o contribuţie financiară substanţială la bugetul familiei din partea soţului Gianei Pătraşcu. Ei bine, nu, întrucât potrivit declaraţiei de avere aferentă anului 2008, postată pe portalul CJ Brăila, reiese că Maricel Pătraşcu, în funcţia de director, a adus acasă doar 5.172 lei, adică salariul minim pe economie - 431 lei/lunar.

"East Point" a punctat în semestrul II 2009 o licitaţie pe bani publici

Deşi raportările financiare aferente anului trecut sunt abia în curs de întocmire, termenul de predare fiind abia la primăvară, devine tot mai evident faptul că trendul ascendent al afacerilor familiei Pătraşcu se va menţine. O dovadă sigură în acest sens o constituie menţiunea înregistrată pe una dintre paginile web care face monitorizarea din punct de vedere al licitaţiilor pe bani publici a SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), a presei centrale, inclusiv Monitorul Oficial al României. De exemplu, "East Point" apare în semestrul II al anului trecut cu o înregistrare: adjudecarea unei licitaţii publice. Concret, este vorba despre un contract pe bani publici cu Direcţia Judeţeană pentru Tineret Brăila, condusă de PDL-istul Sorin Constantin. Instituţia a publicat anul trecut un anunţ în acest sens, prin care îşi anunţa intenţia de atribuire prin licitaţie a lucrărilor de reparaţii capitale a Centrului de Vacanţă Lacu Sărat, a cantinei şi a căsuţelor din campus. Autoritatea contractantă a estimat valoarea totală a contractului la 450.000 lei (fără TVA) şi a primit nu mai puţin de 22 de oferte, însă "East Point" a câştigat pentru că a oferit cel mai mic preţ: 193.406 lei plus circa 37.000 lei TVA, adică un total de aproximativ 230.000 lei, sau 2,3 miliarde în lei vechi. Surse apropiate afacerii au explicat că ulterior semnării contractului, au apărut contracte suplimentare de lucrări la aceeaşi licitaţie, context în care valoarea totală a plăţilor către "East Point" a depăşit 3 miliarde de lei vechi. Mai mult, aceleaşi surse au explicat că pentru a se asigura succesul afacerii s-a ajuns până la înlocuirea şefului DJT Brăila de pe atunci, Claudiu Tudose - întrucât impusese prin caietul de sarcini condiţii minime de participare care ar fi îngreunat accesul la licitaţie - cu actualul director Sorin Constantin. Reporterii "Obiectiv" au încercat să ia legătura cu fostul director pentru a comenta aceste informaţii, însă Tudose nu a putut fi contactat.

"Soţul meu, ca orice alt administrator al unei firme, se poate înscrie la orice licitaţie"

Pusă în faţa acestor date, Giana Pătraşcu a respins orice fel de insinuări privind o posibilă favorizare a firmei soţului prin prisma poziţiei pe care o ocupă în cadrul CJ Brăila. "Soţul meu, ca orice alt administrator al unei firme, se poate înscrie la orice licitaţie, fie ea din sectorul privat ori cu bani publici. Am evitat în cadrul familiei discuţii pe tema afacerilor şi de aceea nu am prea multe informaţii pe această temă. Dacă a câştigat licitaţia înseamnă că oferta firmei a fost cea mai bună comparativ cu celelalte oferte şi nu văd care este problema. Firma este de dimensiuni mici, o afacere de familie, şi-a executat lucrările fără probleme sau reclamaţii din partea beneficiarilor şi, mai mult, este la zi cu plata obligaţiilor fiscale", a spus Giana Pătraşcu. Întrebată care este secretul succesului în afaceri al firmei soţului, oficialul a explicat că, în primul rând, este vorba despre chibzuinţa în a gestiona veniturile unităţii. "Soţul meu nu a angajat firma în cheltuieli ineficiente, gen achiziţii de maşini scumpe sau alte fiţe. În momentul în care pe piaţa construcţiilor au apărut probleme din cauza crizei, iar unele firme au dat faliment, în mod automat, locul gol a fost luat de cei care au rezistat, printre care şi firma soţului", a mai adăugat Pătraşcu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro