* consilierii municipali au aprobat, recent, concesionarea Centrului Oncologic de Radioterapie și Medicină Nucleară din curtea Spitalului Județean de Urgență Brăila * planul conducerii CJ Brăila implică finalizarea, dotarea și administrarea clădirii de către un privat care să aducă și specialiștii necesari, greu de găsit în acest domeniu * concesiunea se va face pe 20 de ani, cu posibilitate de prelungire * prețul de pornire a licitației a fost stabilit la 2.600 euro/lună
Membrii Consiliului Județean Brăila au luat decizia de a da Centrul Oncologic de Radioterapie și Medicină Nucleară de la Spitalul Județean pe mâna unui privat. Acest centru a fost început pe vremea când președintele CJ Brăila era Gheorghe Bunea Stancu, însă nu a ajuns niciodată să fie terminat sau utilizat. Așa cum am anunțat la vremea respectivă, în luna mai 2020, fostul Consiliu Județean a aprobat studiul de oportunitate în vederea concesionării spațiului pentru punerea în funcțiune a Centrului Oncologic. Ei bine, în ședința ordinară de la finele lunii octombrie din acest an, s-a procedat la pasul următor: scoaterea la licitație publică.
Imobilul situat la adresa spitalului (Șoseaua Buzăului nr. 2) este compus dintr-un teren în suprafață totală de 1.458 mp și construcția propriu-zisă de 1.126 mp, suprafață utilă - 938,33 mp, regim de înălțime - parter. Durata concesiunii a fost stabilită pentru 20 de ani, cu posibilitatea prelungirii cu acordul părților, prin act adițional, pentru o perioadă egală cu cel mult jumătate din durata inițială. Totodată a fost aprobat și nivelul minim al redevenței lunare de la care pornește licitația: 2.600 euro/lună.
”Având în vedere faptul că punerea în funcțiune a centrului necesită alocarea unor fonduri importante, care nu pot fi asigurate din bugetul județului, atât pentru finalizarea construcției cât și pentru dotarea cu aparatură medicală de specialitate, este necesară găsirea unei modalități prin care să poată fi realizată investiția respectivă”, se precizează în referatul de aprobare a proiectului.
Licitația se va derula în conformitate cu prevederile OUG 57/2019 privind Codul administrativ cu modificările și completările ulterioare. Toate lucrările investiționale de amenajare și dotare a construcției existente precum și obținerea acordurilor, avizelor, autorizațiilor și licențelor necesare funcționării centrului vor fi obținute de către concesionar, pe cheltuiala sa, fără a implica resurse financiare, umane și logistice din partea autorității publice locale. După expirarea perioadei de concesiune, cel care s-a ocupat de administrarea Centrului va preda concedentului imobilul, cu investiția efectuată și întreținută la paramentrii tehnici corespunzători funcționării, fără nicio pretenție de despăgubire de către concedent, gratuit și liber de orice sarcini.
Tot cu această ocazie, consilierii au aprobat componența Comisiei de evaluare a ofertelor. Membrii titulari sunt: Sorina-Mioara Manole - președinte, Mihalea Căpățînă - secretar, Marcela Țiripa - membru, Cristina Irimia - membru (cu toții consilieri superiori DAPEB). Aceasta se va completa cu un reprezentant al ANAF - Administrația Județeană a Finanțelor Publice. De asemenea, membri supleanți: Loredana Croitoru - înlocuitoare a președintelui, Camelia Tipan - înlocuitoare secretar, Marioara Bădilă - înlocuitoare a membrilor (de asemenea consilieri superiori DAPEB). Și aici se va completa cu un reprezentant AJFP.
În proiect se mai precizează că, în cazul în care interesul local sau național o impune, la solicitarea expresă a concedentului, bunul concesionat, sau parte din acesta, va fi returnat fără nicio condiționare. De asemenea, se aduce la cunoștință faptul că au fost obținute acordurile de la Ministerul Sănătății și de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației pentru concesionarea clădirii.
Președintele CJ Brăila consideră că planul său este unul bun
Contactat de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei”, președintele Consiliului Județean, Francisk Chiriac, a afirmat că ideea concesionării acestei clădiri ce a fost realizată în proporție de aproximativ 65% era singura variantă pentru a finaliza și pune în funcțiune Centrul Oncologic. Acesta a explicat că deocamdată nu există dotări acolo, iar aparatura pentru un astfel de centru este extrem de scumpă, putând depăși chiar și 5 milioane euro. Totodată, specialiștii în acest domeniu sunt foarte greu de găsit în România și de asemenea ar trebui plătiți cu salarii mari.
”Atunci, am luat decizia să dăm posibilitatea să vină un centru privat care să funcționeze acolo. Noi ne luăm chiria pe clădire, dar va fi stipulat în caietul de sarcini că cine va veni acolo va face și servicii publice prin Casa de Asigurări de Sănătate. Adică pentru brăileni. În primul rând, așa scăpăm de costurile privind plata medicilor. Totodată, medicii care vor lucra în viitorul centru vor avea contract de colaborare și cu Ambulatoriul Spitalului Județean. Adică vor da consultații și în spital. Și atunci câștigăm și pe partea de contract cu spitalul, pe Ambulatoriu. Adică o să câștigăm de trei ori. Clădirea este treaba viitorului investitor. Ei ne vor spune nouă cât au mai investit și noi vom mări valoarea de inventar a clădirii. Dar peste 20 de ani, când se termină contractul, clădirea revine Consiliului Județean și poate lasă și echipamentele. Oricum, important este ca noi să creăm serviciile. Pentru că pe centrele de radiologie sunt foarte puțini specialiști în țară, în momentul de față. Îți trebuie fizicieni. Sunt doar trei sau patru, maxim cinci în țara noastră. Și sunt foarte scumpi. Pe mine mă interesează să avem serviciile acestea conexe în județul Brăila, pentru brăileni. O să fie decontat prin Casa de Asigurări, o parte. Iar cine are bani, poate să își facă și privat. Și ajută și secția de Oncologie. Eu zic că este o decizie bună, agreată de toți consilierii, pentru că s-a aprobat în unanimitate”, a declarat Chiriac.
Cât despre licitație, președintele CJ Brăila a afirmat că totul se va face transparent, va fi cu plic sigilat. Sursa citată a mai adăugat că va câștiga cel care va oferi cel mai mare preț pentru concesiune. Chiar și așa, Chiriac a dorit să sublinieze că această clădire va avea destinație specială: Centru Oncologic de Radioterapie și Medicină Nucleară, astfel că doar asta se va putea realiza acolo.
”Nu se face acest lucru?! Se anulează contractul!”, a conchis Chiriac.
Proiectul privind concesionarea imobilului a fost aprobat cu unanimitate de voturi în ședința ordinară din 28 octombrie.