• în actuala serie de înscrieri, pentru Garnizoana Brăila sunt disponibile 77 de locuri, dintr-un total de peste 4.000 de locuri în toată țara • brăilenii se pot înscrie până la data de 16 iunie, la sediul Centrului Militar Județean Brăila, situat în Șos. Buzăului nr. 5A • facilități: compensație pentru chirie, voucher de vacanță, normă de hrană, echipament gratuit, sumă forfetară pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă și pentru transportul la și de la locul de muncă
Mii de locuri disponibile în toată țara pentru tinerii care vor să îmbrățișeze o carieră militară în calitate de soldați/gradați profesioniști (SGP).
Potrivit lt. col. Șerbănel Stoica, comandantul Centrului Militar Județean Brăila (CMJ), continuă recrutarea tinerilor brăileni care vor să facă parte din SGP, cel mai numeros corp de personal militar, care îndeplinesc funcții de execuție specifice luptătorilor și specialiștilor militari, în cadrul unor microstructuri de tip echipă, echipaj, post de luptă sau grupă/similare.
„În actuala serie de înscrieri, sunt disponibile 4.159 de locuri în toată țara. În unitățile din Garnizoana Brăila, tinerii pot opta pentru un număr de 77 de locuri. Brăilenii care doresc să devină soldați profesioniști se pot înscrie până la data de 16 iunie a. c. la sediul Centrului Militar Județean Brăila, situat în Șos. Buzăului nr. 5A. Calendarul de recrutare și selecție a candidaților este următorul: înscrierea, 2 mai - 16 iunie; evaluarea psihologică, evaluarea capacității motrice, interviul: 22 mai - 23 iunie; examinarea medicală: 6-30 iunie; termenul final de întocmire a dosarelor: 21 iulie. Vârsta candidaților trebuie să fie între 18 ani împliniți la data începerii programului de instruire și cel mult 45 de ani împliniți la data finalizării programului”, precizează lt. col. Șerbănel Stoica, într-un comunicat.
Alături de ceilalți militari, SGP „au misiunea nobilă de păstrare a integrității și suveranității statului, a apărării cetățenilor țării”. De asemenea, ei sunt chemați în orice situație care afectează desfășurarea normală a vieții: calamități, dezastre naturale sau tehnologice. SGP constituie principala sursă de formare a subofițerilor în activitate și pot fi selecționați la programele de formare a maiștrilor militari în activitate, precum și în vederea participării la cursurile organizate pentru admiterea în învățământul superior sau la cursul de formare a ofițerilor în activitate. Dezvoltarea instruirii SGP se realizează prin cursuri de perfecționare/specializare, stagii de instruire și acțiuni în teatrele de operații.
Fără examene scrise
Chiar dacă nu au experiență militară, doritorii poți fi angajați într-o funcție de soldat/gradat profesionist, dacă îndeplinesc criteriile de recrutare și selecție necesare și urmează un program de instruire cu durata de până la 5 luni, desfășurat într-unul din centrele de instruire ale categoriilor de forțe ale armatei. Candidații nu susțin examene scrise (de verificare a cunoștințelor), dar sunt ierarhizați pe baza punctajului obținut în funcție de rezultatele obținute la probele de selecție, de nivelul studiilor absolvite și de media de la bacalaureat, dar și de distanța între domiciliul acestora față de unitatea militară pentru care optează.
Repartizarea pe posturi se face computerizat, în funcție de punctajul obținut și de opțiunile exprimate.
Condițiile și criteriile generale de recrutare (pe lângă cele referitoare la vârstă) pot fi obținute la sediul Centrului Militar Județean Brăila (Șos. Buzăului nr. 5A).
Formarea inițială a SGP se realizează în centrele de instruire/unitățile de instrucție ale categoriilor de forțe ale armatei și durează cel mult 5 luni. Programele de formare se finalizează cu acordarea certificatului de absolvire, care constituie baza confirmării în armă și numirea în funcția corespunzătoare pregătirii. Candidații care nu au efectuat stagiul militar trebuie să parcurgă și să finalizeze un program de instruire care cuprinde două module: modulul instruirii individuale, destinat formării deprinderilor individuale, și modulul perfecționării instruirii de specialitate, axat pe pregătirea militară specifică armelor sau serviciilor și specialităților militare. Candidații care au efectuat anterior serviciul militar sau au activat în calitate de SGP nu vor parcurge decât al doilea modul.
Important: instruirea, cazarea, masa și echipamentul pe timpul instruirii sunt gratuite. De asemenea, după încadrarea în unitățile militare, tinerii beneficiază de o serie de facilități, cum ar fi: compensație pentru chirie (pentru cei care nu au domiciliul în garnizoana în care a obținut repartiție), voucher de vacanță, normă de hrană, echipament gratuit, o sumă forfetară pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă dar și pentru transportul la și de la locul de muncă, în condițiile în care domiciliul este situat în altă localitate decât cea în care se află unitatea militară în care este încadrat.