Centrul de Transfuzii Sanguine Brăila, situat pe strada Campiniu, aşteaptă donatori. Numărul acestora s-a micşorat semnificativ, în timp ce nevoia de sânge în judeţ şi în ţară a crescut.
În urma tragediei din clubul "Colectiv", centrele de transfuzii din ţară au fost luate cu asalt de oameni care voiau să ajute victimele incendiului criminal. Acest fenomen nu a durat însă foarte mult. Spre exemplu, centrul de la Brăila are nevoie de donatori. Numărul celor care salvează vieţi s-a diminuat destul de mult, comparativ cu anul trecut. Dacă în perioada 1 ianuarie 2014 - 30 noiembrie 2014, au fost 9.555 de donatori, în acest an sunt cu aproximativ 1.000 mai puţini. De la 1 ianuarie 2015 şi până pe 30 noiembrie 2015, sunt înregistraţi doar 8.652 de donatori. În aceste condiţii, cerinţele judeţului sunt cu greu satisfăcute.
Cei care vor să salveze vieţi donând sânge trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să aibă peste 18 ani, să fie sănătoşi, femeile să aibă peste 60 de kilograme, iar bărbaţii peste 70 de kilograme. În dimineaţa când vă hotărâţi să mergeţi la Centrul de Transfuzii trebuie să consumaţi lichide naturale, spre exemplu apă, ceai sau compot şi alimente sărace în grăsimi, cum ar fi pâinea, covrigii, biscuiţii, dulceaţa, mierea, fructele şi legumele.
Fiecărui donator i se eliberează, la cerere, un buletin cu rezultatele analizelor efectuate: hemoleucogramă, grupa de sânge, TGP/ALT, glicemie, creatinină, fier, colesterol, HIV, HBV (hepatită B/C), sifilis.
De asemenea, tot la cerere, centrul de donaţii de sânge eliberează donatorilor o adeverinţă de zi liberă de la muncă în ziua donării, jumătate de abonament pentru mijloacele de transport în comun şi 7 tichete de masă. Celor care vin din alte judeţe pentru a dona sânge, li se decontează valoarea biletelor de tren/microbuz.
Programul Centrului de Transfuzii Sanguine Brăila, situat pe strada Campiniu, este de la ora 8.00 la ora 11.00.
Împreună salvăm vieţi!