Centrul de Transfuzie Sanguină Brăila, recunoscător donatorilor fideli | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Centrul de Transfuzie Sanguină Brăila, recunoscător donatorilor fideli

• angajaţii centrului au ţinut să mulţumească celor care vin regulat să doneze sânge, pentru că datorită lor se poate obţine plasma securizată • în plus, deşi numărul acestora a scăzut pe timpul verii, s-a reuşit asigurarea necesarului de sânge pentru zona noastră • de vreo jumătate de an, în toată ţara e criză de A pozitiv, iar cei care vor să facă un bine semenilor aflaţi în suferinţă sunt aşteptaţi la Centrul de Transfuzie pentru donare

 

Deşi e vară, iar majoritatea brăilenilor şi-a programat concediile pentru această perioadă, donatorii fidelizaţi ai Centrului de Transfuzie Sanguină nu uită să facă un bine semenilor aflaţi în suferinţă. Deşi numărul celor care au trecut pragul centrului a scăzut în anotimpul călduros, necesarul de sânge a putut fi acoperit. De la începutul anului şi până la finele lunii iunie, adică în primul semestru al lui 2018, au fost 4.098 de donatori, iar cantitatea de sânge recoltată ajunge undeva la peste 1.800 litri. Comparativ cu anul trecut, diferenţa abia se poate sesiza: 4.122 donatori în primul semestrul din 2017, iar cantitatea de sânge recoltată trece peste 1.800 litri.

De ce a ţinut echipa de conducere a centrului să mulţumească donatorilor fideli? Pentru că doar aşa se poate obţine plasma securizată. “Mulţumim donatorilor fidelizaţi care revin la donare înainte de 5 luni, deoarece plasma rezultată în urma centrifugării sângelui donat se congelează şi nu poate fi expediată spitalelor decât dacă donatorul se întoarce la următoarea donare în 5 luni”, ne-au declarat angajaţii Centrului de Transfuzie.

Aceleaşi persoane au ţinut să precizeze că au rămas impresionaţi când mai mulţi poliţişti, jandarmi şi militari brăileni au venit să doneze sânge, în urmă cu câţiva ani, iar de atunci aceştia vin regulat. Şi cum dar din dar se face Rai, aceştia mai fac un bine semenilor care nu sunt în spitale. Cu tichetele de masă primite, cumpără de-ale gurii le împart oamenilor care au o situaţie financiară nu tocmai bună. Acestora li s-au alăturat şi foarte mulţi angajaţi ai Şantierului Naval Brăila, care au făcut din donare un obicei sănătos.

“Mulţumim aparţinătorilor sportivei brăilence care au venit şi au donat sânge şi să nu uităm să le aducem recunoştinţă şi medicilor din spitale care trimit aparţinătorii pacienţilor care sunt mari consumatori de sânge să doneze la Centru”, şi-au încheiat lista de mulţumiri angajaţii brăileni. Aceştia au făcut acest pas pentru a le arăta donatorilor că sunt importanţi şi că de sânge va fi mereu nevoie oriunde în lume, nu doar în ţara noastră.

Ce-i drept, de vreo jumătate de an există criză de A pozitiv, iar în acest context persoanele care au această grupă de sânge şi care consideră că pot dona sunt invitaţi la Centrul de Transfuzie Sanguină Brăila. “Insistăm ca înainte de donare să se consume alimente sărace în grăsimi (pâine, covrigi, biscuiţi, dulceaţă, miere, fructe, legume) şi să bea lichide naturale (apă, apă minerală, sucuri, ceaiuri şi compot), deoarece nu este corect să doneze 450 ml de sânge o persoană înfometată şi însetată”, au mai precizat cei de la Centru. Dar nici ceilalţi potenţiali donatori cu altă grupă de sânge nu sunt refuzaţi, pentru că “sângele se transfuzează izogrup - izoRH”, ne-au explicat aceleaşi surse.

Analizele gratuite care se fac în cadrul Centrului şi se eliberează la cerere sunt: grupa de sânge, hepatita B, hepatita C, HIV, HTLV, sifilis, hemogramă, analize biochimice (glicemie, triglyceride, cholesterol - HDLC, LDL, VLDL - calciu, ALT/TGP, bilirubină totală, fier, creatinină, proteine totale). Cei care donează sânge beneficiază de 7 tichete de masă, analize gratuite, decontarea biletului de călătorie pentru cei din mediul rural şi reducere de 50% timp de o lună la abonamentul pe transport local pentru cei din mediul urban şi scutire de la serviciu în ziua donării.

În plus, donarea permanentă de sânge scade riscul de infarct de miocard şi accident vascular. Rudele de gradul I al donatorilor fideli beneficiază, o dată la doi ani, de analize gratuite.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro