Mii de brăileni merg anual să doneze sânge, însă este nevoie de o cantitate mai mare, iar numărul de donatori este în scădere. Dacă în 2013 la Centrul de Tranfuzie Sanguină Brăila s-au recoltat 11.000 de unităţi, anul trecut numărul acestora nu a atins pragul de 10.000.
Dorind să îmbunătăţească cifrele, miercuri, 12 elevi şi două cadre didactice de la Şcoala Sanitară "Dr. Luca" au participat la o acţiune de donare de sânge. Acţiunea a pornit la îndemnul lui Adrian Leichiţă, asistent medical, care a dorit să vină în ajutorul persoanelor care au nevoie vitală de sânge. "La iniţiativa elevilor am luat această hotărâre şi pe viitor mi se pare o idee bună să venim aici regulat", ne-a declarat Elena Balcan, instructor asistent.
Iniţiativa lor a fost binevenită, în condiţiile în care, doar 30-40 de brăileni mai vin zilnic la donare, iar pentru a asigura o rezervă suficientă de sânge este nevoie de cel puţin 50 de donatori zilnic. "Avem nevoie de cât mai mulţi donatori. Orice persoană sănătoasă poate să vină să experimenteze măcar o dată în viaţă donarea, pentru că sângele înseamnă viaţă până la urmă" ne-a declarat dr. Elena Mihaela Butnaru, medic specialist.
Din fericire, până acum în judeţul nostru nu au fost probleme majore în rezolvarea unor cazuri ce necesitau o anumită grupă de sânge, deoarece există o formulă de ajutorare între judeţele Brăila, Galaţi, Focşani şi Buzău, formulă care permite împrumutarea cu unităţile de sânge necesare în caz de urgenţă.
Cine şi cum poate dona sânge
Donator poate fi orice persoană sănătoasă, cu vârsta între18-60 ani, care să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale, iar femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală. De asemenea, sunt excluse persoanele care suferă de hepatită, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă sau boli de piele.
La o donare se recoltează 450 de ml de sânge timp de 8-10 minute, cantitate ce se reface ca volum în câteva ore.
Înainte de donare se recomandă ca persoanele să fie odihnite şi bine hidratate, să nu fumeze cu o oră înainte şi nici să consume alcool, grăsimi, dulciuri sau medicamente.
După donare, medicii recomandă să se evite timp de 12 ore efortul fizic intens, conducerea autovehiculelor, consumul de alcool şi fumatul imediat. Indicat este să se consume multe lichide şi alimente bogate în proteine.
De asemenea, după fiecare donare de sânge voluntarii beneficiază de rezultatele analizelor de laborator: grupa sangvină, ABO şi HR,
HLG (hemoleucograma) glicemie, Atg HBs, Ag/Ac HCV, Ag-Ac HIV1 şi 2, Ac HTLV I şi II, Ac-anti Treponema pallidum (bacteria care produce sifilis), ALT (enzimă hepatică). Totodată, la cerere, o dată pe an se poate beneficia de un set complet gratuit de analize de biochimie.
În plus, donatorii beneficiază de o zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de la şcoală pentru elevi şi studenţi în ziua donării, decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate, reducere de 50% la abonamentul pe o lună pentru transportul în comun şi alocaţie de hrană sub forma a 7 tichete de masă.