Conducerea Spitalului Judeţean estimează că în circa o lună - o lună şi jumătate, toate cele 5 aparate performante cu care a fost dotat laboratorul de Imagistică, vor putea fi date în funcţiune, deşi termenul preconizat iniţial era finele lunii ianuarie. Este vorba despre un echipament de imagistică medicală prin rezonanţă magnetică nucleară pentru întregul corp - RMN, despre un computer tomograf (CT), un osteodensitometru, un ecograf doppler de ultimă generaţie şi un litotriptor. Potrivit declaraţiilor directorului medical al spitalului, dr. Cristian Pricop, singurul echipament care încă nu a fost instalat este CT-ul, deoarece pentru punerea sa în funcţiune este nevoie de aviz din partea Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, toată procedura de aprobare fiind laborioasă şi de durată. "Fostul CT a fost demontat şi dat la casare, însă trebuie să primim autorizaţie de montare pentru noul computer, de la CNCAN", a precizat dr. Cristian Pricop. În ceea ce priveşte aparatura RMN, aceasta a fost deja montată de către firma care a câştigat licitaţia, Radius Medical SRL din Bucureşti, dar întrucât spitalul nu a mai avut în dotare un asemenea echipament, în prezent se desfăşoară instruirea personalului care va lucra cu acesta. Valoarea echipamentului de imagistică medicală prin rezonanţă magnetică nucleară pentru întregul corp este de 3.500.000 ron, fără TVA, conform anunţului publicat pe site-ul SEAP. Celelalte aparate, osteodensitometrul, pentru măsurarea densităţii osoase prin care se poate pune dignosticul de osteoporoză, ecograful doppler de ultimă generaţie, în valoare de 100.000 euro şi litotriptorul (aparat care sparge calculii renali cu ajutorul unor unde acustice), sunt montate. "Aparatele sunt foarte utile, atât pentru medici, pentru că pot pune un diagnostic corect, dar şi pentru pacienţii care beneficiază de aceste investigaţii. Sperăm să putem lărgi paleta de servicii medicale de înaltă calitate oferite pacienţilor, iar acest lucru să fie prins în contractul pe 2010 cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate", a spus dr. Cristian Pricop.
Centrul de Imagistică de la Spitalul Judeţean de Urgenţă este o investiţie de aproape 2 milioane de euro, suportată de Consiliul Judeţean. Procedurile de licitaţie pentru cele cinci aparate din dotarea Imagisticii au fost încheiate din toamnă şi au fost semnate contractele cu firmele câştigătoare încă din luna noiembrie a anului trecut. La acea dată, preşedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, anunţa că în mai puţin de 50 de zile, echipamentele vor fi montate şi date în funcţiune. "Echipamentele vor rămâne în proprietatea Consiliului Judeţean şi probabil vor avea un regim special de funcţionare, de monitorizare, de control a activităţii aparatului respectiv. Acesta trebuie să fie orientat către interesul general şi nu către şmecherii pe care cred unii că le fac sau astăzi merge şi mâine nu mai merge, că avem noi pe stradă nu ştiu care aparat de imagistică", avertiza atunci Stancu.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.