Centrul de Creație reînvie tradițiile brăilene | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Centrul de Creație reînvie tradițiile brăilene

* din anul 2006, în cadrul instituției funcționează Atelierul de Revitalizare a Țesăturilor Tradiționale * sufletul atelierului este Rădița Lascu, țesător artizan, care creează adevărate bijuterii de artă tradițională: marame, ștergare, brâie, trăistuțe, preșuri tradiționale * produsele atelierului sunt admirate la târgurile meșteșugărești și la cele dedicate turismului intern și internațional

 

Fondat în urmă cu mai bine de un deceniu, Atelierul de Revitalizare a Țesăturilor Tradiționale din cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT - Centrul de Creație) Brăila, reînvie vechile meșteșuguri, mai precis țesutul la război, atât de răspândit în urmă cu doar câteva decenii dar dispărut acum, din păcate, aproape în totalitate de pe meleagurile dunărene. Aici își desfășoară activitatea Rădița Lascu, țesător consacrat, artizan recunoscut în toată țara, care creează celor mai frumoase marame, ștergare, brâie, trăistuțe, preșuri tradiționale ori chindeie brăilene, pe care mai apoi le expune în atelier sau la diver eveniment (cum a fost Târgul de Agricultură deschis la Mall). Atelierul poate fi vizitat zilnic, între orele 8.30-16.30 (vinerea până la 14.00) cu acordul conducerii instituției, în mod gratuit. 

"Cu mulți ani în urmă, țesutul era preocuparea principală a femeilor de la țară. Astăzi, această îndeletnicire dispare pe zi ce trece. Tehnicile și formele artelor tradiționale evoluează foarte lent, iar pentru un artizan este adesea mai important să păstreze tradiția decât să inoveze. Prin intermediul artelor tradiționale, fiecare generație adaugă la tradiție darul de creativitate care îl definește, sensul a ceea ce înseamnă pentru ea frumos, simbolic, bine făcut. Acest sistem de valori specifice este mai degrabă definit de către comunitate, decât de către demersul creativ al unui individ", este consemnat, atât de frumos, ca un argument, pe pagina de Facebook a ARTT (Atelierul de Revitalizare a Țesăturilor Tradiționale) Brăila.

Atelierul de Revitalizare a Țesăturilor Tradiționale al Centrului de Creație Brăila funcționează din anul 2006 și este unul dintre puținele locuri unde se reînvie, se promovează și se conservă tradițiile, obiceiurile și îndeletnicirile femeilor din zona etno-folclorică a Brăilei. Aici se lucrează pe războaie orizontale, arhaice, folosindu-se "cicârâcul", "vârtelnița", "alergătoarea", "urzitorul" și creându-se adevărate bijuterii de artă tradițională, de la ii și până la ștergare și preșuri țesute la război. Potrivit CJCPCT Brăila, produsele atelierului sunt admirate la mai toate târgurile meșteșugărești sau la cele dedicate turismului intern și internațional, acolo unde țesăturile create cu imaginație și cu dragoste la Brăila sunt atât de apreciate.

"Interesul tot mai accentuat al lumii contemporane pentru lucrurile executate de mână și, mai ales, dezvoltarea turismului intern și internațional constituie motivații întemeiate pentru dezvoltarea artei populare menite să asigure păstrarea specificului tradițional și a caracterului de autenticitate. Arta tradițională reprezintă ansamblul de activități artistice care sunt transmise de la o generație la alta prin intermediul experienței directe, prin mediul familial sau prin instrumente comunitare", se mai precizează pe pagina Atelierului de Revitalizare a Țesăturilor Tradiționale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro