Centru de transplant pulmonar ignorat de autorităţi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Centru de transplant pulmonar ignorat de autorităţi

În ţara noastră s-ar putea face transplanturi pulmonare, însă, intervenţiile sunt blocate de lipsa de reacţie a autorităţilor. Un exemplu vine de la Sibiu, acolo unde, de doi ani şi jumătate, medicii de la un spital privat spun că încearcă să obţină de la Agenţia Naţională de Transplant acreditare pentru un centru de specialitate care este gata amenajat. Însă, până acum, niciun reprezentant al instituţiei nu a venit să verifice datele din dosar şi dotările secţiei. Conducerea Agenţiei Naţionale de Transplant nu a oferit deocamdată un răspuns despre situaţia de la Sibiu.

 

De doi ani şi jumătate, într-un spital privat din Sibiu este amenajat un centru de transplant pulmonar. Ideea i-a aparţinut unui medic român, care timp de zece ani a lucrat la Spitalul Universitar din Grenoble, unde a făcut 20 de astfel de intervenţii. Doctorul Viorel Costache a vrut, însă, ca şi ţara noastră să ofere bolnavilor şansa la un transplat pulmonar. Pentru centrul de la Sibiu a fost ajutat de mai mulţi colegi de la Spitalul din Grenoble. Până acum, însă, eforturile sale au fost în zadar, din cauza lipsei de reacţie a autorităţilor.

Dr. Victor Costache, şef secţie chirurgie cardiovasculară şi toracică: „Era datoria noastră morală să facem acest lucru şi să le semnalăm că putem facem. Deci noi ne-am făcut datoria şi conştiinţa noastră este împăcată. Dacă din 2014 până acum au murit atâţia oameni şi au fost atâtea crize medicale, problema nu mai este la noi.”

Imediat după amenajarea secţiei de transplat pulmonar, medicii de la spitalul privat din Sibiu au depus actele necesare pentru acreditare.

Dr. Mugur Bosînceanu, medic chirurg: „Am depus un dosar care întrunea toate elementele cerute de Agenţia Naţională de Transplant, în decembrie 2014, dosar la care nu ni s-a dat nici până în ziua de astăzi un răspuns.”

În lipsa acreditării, activitatea Centrului de transplat din Sibiu rămâne blocată, asta deşi dotarile sunt la standarde europene. Acolo ar putea fi internaţi 36 de pacienţi.

De curând, Spitalul AKH din Viena a reziliat contractul prin care erau făcute intervenţii de transplant pulmonar românilor înscrişi pe listă. Statul român deconta pentru fiecare pacient care beneficia de transplant la Viena 120.000 de euro. Dacă intervenţiile s-ar face în ţara noastră, costurile ar scădea, spun medicii, cu 30.000 de euro. Conducerea Agenţiei Naţionale de Transplant nu a oferit deocamdată un punct de vedere despre situaţia de la Sibiu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro