Mergi la conţinutul principal

Centru de excelenţă pentru elitele şcolii brăilene

• Inspectoratul Şcolar vrea ca până în toamnă să pună pe picioare un centru în care elevii cu performanţe la olimpiade şi concursuri să îşi dezvolte aptitudinile • centrul va funcţiona la Şcoala “Mihai Eminescu”, locul în care se vor aduna cei mai buni elevi şi profesori la disciplinele: română, engleză, matematică, informatică şi fizică • atât Primăria, cât şi Consiliul Judeţean s-au arătat dispuse să susţină financiar această iniţiativă

 

Elitele şcolii brăilene vor avea condiţii optime pentru a se pregăti şi pentru a-şi dezvolta abilităţile. Este vorba despre un Centru de excelenţă, centru despre care se vorbeşte tot mai des în ultimul timp prin urbea noastră. Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila a început deja formalităţile pentru înfiinţarea acestei instituţii de excelenţă şi speră ca până în toamnă să deschidă porţile. 

“Centrul de excelenţă a funcţionat în două ediţii. În anul 2000 a fost cu adevărat un centru de excelenţă, unde veneau elevi de înaltă performanţă, elevi care au şi obţinut rezultate la competiţii. A urmat apoi a doua ediţie, în anii 2010-2012 dacă îmi aduc bine aminte, dar atunci acesta se transformase dintr-un centru de excelenţă într-un centru de pregătire suplimentară. Au fost cinci centre la «Murgoci», «Bălcescu», «M. Eminescu», «Fănuş Neagu» şi «I. Creangă», apoi s-au mai înfiinţat încă trei centre în judeţ - Măxineni, Făurei şi Însurăţei, iar noţiunea de excelenţă s-a cam pierdut. Centrul de excelenţă este centrul spumei, al cremei. În momentul în care ai un astfel de centru poţi selecta cei mai buni elevi şi cei mai buni profesori. De la aceste două modele am plecat la construirea celui de-al treilea, pornind de la premisa că el trebuie să fie realizat pe baza legilor în vigoare, după metodologia centrelor de excelenţă”, ne-a declarat Cătălin Canciu, inspector şcolar general.

Potrivit conducerii ISJ Brăila, centrul îşi va avea sediul la Şcoala “Mihai Eminescu” şi vor fi cinci discipline la care elevii vor fi “antrenaţi”: română, engleză, matematică, informatică şi fizică, materii la care s-au obţinut premii atât la concursurile şi olimpiadele naţionale, cât şi la cele internaţionale. Activităţile vor avea loc sâmbăta. Sunt aşteptaţi să participe atât elevii de liceu, cât şi cei de gimnaziu, deoarece performanţa trebuie încurajată de la cele mai mici vârste.

“Centrul de excelenţă, aşa cum spune metodologia, va avea un director şi un aparat administrativ. Nu ne-am gândit încă cine va fi director, dar în niciun caz acolo nu îşi vor desfăşura activitatea profesori aleşi pe prietenii. Selecţia va fi pe baza rezultatelor, a CV-ului. Plata profesorilor va fi cu ora, în funcţie de numărul de ore şi de vechime. Am avut discuţii şi cu domnul primar şi cu domnul preşedinte al Consiliului Judeţean şi şi-au dat acordul pentru înfiinţarea acestui centru. Noi am făcut un buget şi finanţarea ar fi de 150.000 lei/an. Vom trimite proiectul la CLM şi dacă se va aproba vom merge apoi cu dosarul la Bucureşti, pentru că Ministerul trebuie să aprobe înfiinţarea centrului printr-un ordin. Mai este drum până acolo, dar suntem în luna aprilie şi avem toate speranţele că până la 1 octombrie Centrul de excelenţă va fi o realitate”, a adăugat Canciu.

 

Primăria şi CJ vor finanţa pregătirea elevilor de excepţie

Aşa cum declara şi inspectorul şcolar general, atât Primăria, cât şi Consiliul Judeţean şi-au dat acordul pentru finanţarea unei instituţii de excelenţă la Brăila.

Primarul Marian Dragomir ne-a declarat că va susţine această iniţiativă atât timp cât la centru îşi vor desfăşura activitatea profesorii care au obţinut rezultate la competiţii şi acesta nu se va transforma în centru de pregătire şcolară.

“Noi, Primăria, am avut o discuţie cu Inspectoratul şi ne-am dat acordul, de principiu, pentru a se înfiinţa la Brăila acest Centru de excelenţă, dar am solicitat să avem o discuţie practică pe ce înseamnă sume şi finanţare, pe numărul elevilor şi profesorilor. Menţionăm că Primăria Municipiului Brăila este interesată ca la Centrul de excelenţă să participe profesori care au elevi olimpici. Adică, dacă vorbim despre Centru de Excelenţă, aici vor veni cei care au luat premii la nivel naţional, la olimpiade, cu palmares în spate ca să zic aşa, adică profesori care au avut rezultate. Ne-am dat acordul de principiu, dar până când vor fundamenta calculele economice, numărul de elevi, adresabilitatea şi calitatea învăţământului oferită de profesorii respectivi va mai trece puţin timp. Noi aşteptăm acum de la Minister toate documentele şi vom asigura finanţarea pentru profesorii cu rezultate, că dacă predă Dragomir, care nu a avut niciun elev la vreo competiţie naţională sau internaţională, nu are niciun sens, căci acela nu mai e un Centru de excelenţă, ci un centru de pregătire şcolară al liceului x sau y. Ne dorim o selecţie a copiilor şi profesorilor şi cei mai buni să fie la centru. Primăria a susţinut şi anul trecut copiii cu rezultate la olimpiade, prin premiile oferite, şi îi va susţine în continuare”, a spus edilul-şef.

De asemenea, Consiliul Judeţean s-a arătat deschis ideii de a le asigura elevilor din judeţ transport gratuit pentru a putea veni la Brăila să se pregătească.

“Transportul va fi din partea Primăriei sau a Consiliului Judeţean, vedem cum Centrul de excelenţă poate deconta şi partea de transport. Nu am ajuns la astfel de detalii. Important este să îl facem şi să avem pe masă structura. În principiu da, dacă e un centru de excelenţă şi pregătim copii e foarte bine ca toate cheltuielile să fie decontate de centru, prin finanţarea Primăriei şi a Consiliului Judeţean, sau, de ce nu, şi a altor primării din judeţ. Pot veni firme private, cine vrea să contribuie la acest centru de excelenţă este binevenit. Nu punem noi monopol, Primăria sau CJ, pe finanţarea centrului. Până la urmă centrul este al comunităţii şi e bine să ne creştem valorile şi aici, să-i pregătim ca puţini din ei să mai şi rămână aici sau măcar să avem satisfacţia că am exportat un produs de calitate”, a spus Francisk Chiriac, preşedintele Consiliului Judeţean.

Precizăm că Viorel Botea, consilier judeţean, este unul dintre cei care au susţinut ideea înfiinţării unui Centru de excelenţă la Brăila. Recent, într-o şedinţă de CJ, în baza protocolului de colaborare dintre PMP şi PSD, acesta i-a cerut preşedintelui Francisk Chiriac să aloce bani şi pentru finanţarea acestui centru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro