Centru de Agrement pe Faleza Dunării | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Administraţia Dragomir. Proiect european pe Esplanadă

Centru de Agrement pe Faleza Dunării

• o corabie cu tobogane şi spaţii de joacă pentru copii, altele în formă de vaporaşe şi elemente marine, aparate de fitness, mese pentru şah şi table, spaţii pentru tenis de masă, bănci şi un corp sanitar modern • toate acestea ar putea ocupa spaţiul verde dintre scena de pe Faleză şi clădirea în care funcţionează ANAF • este un proiect aprobat, recent, de membrii CLM Brăila pentru care se solicită finanţare de la Uniunea Europeană, prin Programul pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2014-2020 • valoarea totală a investiţiei este estimată la 1.263.995 lei cu TVA, la care municipalitatea vine cu o contribuţie de 203.589 lei cu TVA •potrivit primarului Marian Dragomir, odată semnat contractul de finanţare (până la finele anului), lucrările ar trebui să înceapă în 2019 • edilul-şef a subliniat că acea corabie pentru copii va fi una dintre cele mai mari din Europa, precum şi faptul că spaţiul verde nu va avea de suferit decât în proporţie de 10%

 

Municipalitatea pregăteşte un proiect de “schimbare la faţă” a Falezei Dunării. Este vorba în special de spaţiul verde dintre clădirea în care funcţionează ANAF şi scena de pe Esplanadă, care se va transforma într-un centru de agrement cu o capacitate pentru circa 300 de persoane. Pe scurt, zona respectivă va fi ocupată de o “corabie” înaltă pentru copii, pe mai multe etaje, cu tobogane, tuburi, scări, plase şi jocuri, două “vaporaşe” mai mici (de un etaj), spaţii de joacă cu tematică maritimă dotate cu cauciuc de tip tartan, dar şi alei, amenajări pentru fitness, tenis de masă, şah şi table, bănci, un corp sanitar modern, toate încadrate de un gărduleţ colorat şi distribuite în aşa fel încât să nu se încurce una pe alta. Discutăm despre un proiect realizat pe bani de la Uniunea Europeană, prin Programul pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2014-2020, Măsura 1.2. - Consolidarea şi diversificarea activităţilor în zona de pescuit şi acvacultură. O investiţie totală estimată la 1.263.995 lei cu TVA, la care municipalitatea are o contribuţie de doar 203.589 lei cu TVA, care vizează în definitiv, realizarea unui spaţiu recreativ, structurat pe mai multe segmente de vârstă, proiect a cărui instrumentare, studiu de fezabilitate şi deviz general au fost deja aprobate de CLM Brăila, în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare.

Potrivit primarului Marian Dragomir, structura în formă de corabie, va fi una dintre cele mai mari din Europa de acest gen. Edilul-şef a ţinut să sublinieze şi că spaţiul verde nu va fi afectat decât în proporţie de 10%, că proiectul a fost aprobat, că finanţarea acestuia este în curs de semnare, chestiune care s-ar putea întâmpla până la finele anului, şi că dacă totul decurge conform planului, lucrările ar putea începe din 2019.

 

La ce s-a angajat Primăria

Potrivit proiectului aprobat de CLM Brăila, municipalitatea se angajează să realizeze investiţia “Centrul de Agrement Faleza Dunării”, în conformitate cu prevederile din ghidul de finanţare emis de Asociaţia “Grupul Local pentru Promovarea Dezvoltării Integrate a Zonei Pescăreşti a Judeţului Brăila”. De asemenea, Primăria s-a angajat să participe la realizarea proiectului cu o cofinanţare în sumă de 203.589 lei (din care doar 171.083 lei reprezintă contribuţia Municipiului Brăila la cheltuielile eligibile ale proiectului - dotări pentru centru şi 32.505 lei reprezintă tva-ul). După cum aflăm din studiul de fezabilitate, valoarea totală a investiţiei este de 1.062.783 lei fără TVA, respectiv 1.263.995 lei cu TVA, din care, Construcţii-Montaj - 408.248 lei.

Implementarea proiectului a fost planificată să se desfăşoare pe parcursul a 12 luni, începând cu luna martie 2019 până în martie 2020 (dacă totul decurge conform planului), proiectul urmând să intre în implementare imediat după semnarea contractului de finanţare. Analiza financiar economică a investiţiei a fost realizată pe o perioadă de 27 de ani (2 ani fiind afectaţi de perioada de implementare).

“Orice alte cheltuieli neeligibile impuse de implementarea proiectului, precum şi cheltuielile de întreţinere şi exploatare pentru acesta, se suportă din veniturile proprii ale bugetului local şi/sau împrumuturi. Consiliul Local Municipal Brăila se angajează să suporte cheltuielile de mentenanţă şi gestionarea investiţiei (...) pe o perioadă de cel puţin 5 ani, de la data la care investiţia a fost dată în exploatare”, se mai arată în cadrul proiectului de hotărâre, alături de faptul că CLM Brăila va păstra în proprietate publică acest Centru, pe o perioadă de cel puţin 5 ani. Interesant este că fiind vorba de proiect pe fonduri nerambursabile, tot atât timp, Primăria nu va avea voie să obţină profit. Totodată, primarul Marian Dragomir a fost împuternicit ca responsabil de proiect.

 

Un spaţiu pentru copii şi tineri, dar nu numai

În raportul de specialitate privind instrumentarea şi aprobarea studiului de fezabilitate şi a devizului general se arată că acest Centru de agrement de pe Faleza Dunării, va constitui o unitate cu profil social, sportiv-recreativ şi de petrecere a timpului liber, care va funcţiona într-un perimetru cu o arie construită de circa 1.122 mp şi 2.030 mp de spaţii verzi. De asemenea, acesta va fi dimensionat pentru o capacitate de cca. 300 de persoane şi organizat cu alei pietonale, spaţii de joacă pentru copii (dotate cu complexuri de joacă), spaţii care vor avea mese de şah şi table, mese pentru tenis de masă precum şi aparate de fitness. Din decor vor face parte şi spaţiile verzi, dar şi grupuri sanitare, inclusiv grup sanitar dedicat persoanelor cu dizabilităţi.

“De asemenea, Centrul de agrement va fi dotat cu mobilier urban, respectiv băncuţe şi coşuri de gunoi, instalaţie de alimentare cu apă şi canalizare, instalaţie electrică. Spaţiile verzi vor fi plantate cu gazon şi grupuri de flori de sezon iar irigarea acestora se va realiza prin tub de picurare. (...) Prin implementarea proiectului ne propunem: consolidarea şi diversificarea activităţilor în zona de pescuit şi acvacultură, prin înfiinţarea unui spaţiu de agrement, cu tematică pescărească, care vizează dezvoltarea infrastructurii şi serviciilor locale, asigurând astfel accesul populaţiei de toate vârstele la activităţi sportiv-recreative şi de petrecere a timpului liber, pentru a promova produsele din peşte preparate în zona Brăilei. Amenajarea unui astfel de spaţiu de agrement cu tematică pescărească va contribui la consolidarea şi diversificarea activităţilor desfăşurate în zona Faleză şi Esplanada Dunării. Consolidarea şi diversificarea activităţilor în Municipiul Brăila prin organizarea de evenimente/manifestări sportiv-recreative şi de petrecere a timpului liber, va contribui la dezvoltarea ofertei în zonă, prin dotările urbane care vor permite desfăşurarea unor astfel de acţiuni şi a manifestărilor sportiv-educative şi de petrecere a timpului liber care vor fi organizate la centru”, se mai arată în documentaţia aprobată de consilierii municipali.

Concret, complexul va avea alei, gărduleţe colorate (înalte de 0,50m), un grup sanitar modern, covoare din suprafaţă de cauciuc tartan pentru spaţiile de joacă destinate copiilor, gazon, flori. De asemenea, echipamentul complex tip corabie va conţine 3 tobogane, 6 turnuri, 26 de panouri cu jocuri, 5 punţi şi 10 panouri pentru căţărat şi scări. Cele două centre mai mici sub forma unui vapor vor fi dotate cu un tobogan, un turn, 8 panouri cu jocuri, o punte, un panou pentru căţărat şi scară. La acestea se adaugă 3 balansoare pe arc sub formă de figurină cu tematică marină pentru o persoană şi încă unul pentru două persoane. Vor fi patru echipamente fitness (pentru spate, piept, picioare şi mijloc), două spaţii pentru tenis de masă şi cinci cu mese pentru şah şi table, dotate cu băncuţe. Tot în zonă vor fi montate 25 de bănci (mobilier urban) şi 10 coşuri de gunoi.

Obiectivul general al proiectului constă în dezvoltarea infrastructurii şi serviciilor în zona pescărească a judeţului Brăila prin realizarea unui centru de agrement pe Faleza Dunării din Municipiul Brăila pentru accesul comunităţii locale dar şi a turiştilor la activităţi sportiv-recreative şi de petrecere a timpului liber. Studiul de fezabilitate a fost elaborat de SC Tender Consulting SRL din Brăila şi din cadrul acestuia aflăm că investiţia va ajuta şi la promovarea oraşului din punct de vedere turistic.

“Pentru beneficiarul direct, respectiv administraţia publică din Municipiul Brăila, realizarea investiţiei va însemna îmbunătăţirea situaţiei locuitorilor din comunitatea amintită, prin amenajarea «Centrului de agrement faleza Dunării», dar şi un real sprijin financiar pentru implementarea cu succes a proiectului. Mai mult, pentru toţi beneficiarii indirecţi ai investiţiei, finalizarea proiectului va însemna, printre altele: posibilitatea dezvoltării şi susţinerii activităţilor de orice tip, posibilitatea organizării de manifestări sportiv-recreative care să atragă în special tânăra generaţie şi turiştii; dezvoltarea unor programe de propagandă în favoarea dezvoltării şi susţinerii tradiţiilor locale”, se arată în studiul de fezabilitate.

De precizat că pentru acest proiect s-a realizat şi un studiu geologic pentru a vedea ce tip de construcţii se pretează pe acel teren, dar şi tipul fundaţiilor pentru acestea.

 

Dragomir: «Este gândit pentru toate categoriile de vârstă, de la copii foarte mici, până la cei în vârstă, fără ca locurile respective să fie învecinate»

Primarul Marian Dragomir s-a arătat încântat de posibilitatea de a schimba aspectul Esplanadei prin finanţare de la Uniunea Europeană. Acesta a explicat că proiectul a fost admis la prima verificare, astfel că urmează o vizită în teren, urmată de semnarea contractului de finanţare cel mai probabil până la finele anului. Odată semnat, lucrările vor începe de anul viitor, după stabilirea unui constructor ca urmare a unei licitaţii publice.

“Anul viitor o să înceapă lucrările. Nu pot să spun acum termenul de finalizare, pot spune doar că noi sperăm ca anul acesta să semnăm contractul de finanţare. Proiectul a fost admis la prima verificare, urmează vizita pe teren. (...) El va fi amplasat între scena de pe Faleză şi clădirea ANAF, ocupând mai puţin de 10% din spaţiul verde, conform ghidului de finanţare europeană. Deci nu va fi tăiat niciun copac acolo, tot spaţiul verde rămâne, mai puţin acel 10% care se transformă în alei şi locurile de joacă. Prin programul de pescuit noi putem să finanţăm astfel de lucruri, astfel că în zona respectivă parcurile de joacă vor avea o tematică specifică Dunării. Vom amenaja trei alveole în care vom avea corăbii, iar una dintre ele s-ar putea să fie cea mai mare din Europa. Aceasta va fi dotată cu diverse zone de joacă pentru copii, se pot urca destul de sus, este adevărat, dar prezintă toate elementele de siguranţă. Proiectul este finanţat din fonduri europene. Se adresează pe diverse categorii de vârstă. În centru va fi alveola cea mai mare, care va avea corabia, în paralel mai sunt două alveole cu două vapoare mai mici, este şi o zonă cu aparate de fitness, o altă zonă de mese pentru pensionari, unde vor putea juca şah şi table. Este gândit pentru toate categoriile de vârstă, de la copii foarte mici, până la cei în vârstă, fără ca locurile respective să fie învecinate”, a declarat Dragomir, subliniind totodată că în afară de amenajările amintite, nu se va interveni asupra zonei pietonale în vreun fel nedorit, aşa că brăilenii pot sta liniştiţi.

Trebuie precizat că proiectul privind Centrul de Agrement de pe Faleză a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi a şedinţei CLM Brăila din luna septembrie şi a fost aprobat doar cu 19 voturi “pentru”, deoarece cei 6 consilieri municipali PNL Brăila prezenţi au preferat să se abţină. Detaliu care nu a scăpat de comentariul ironic al primarului Marian Dragomir, atunci când a fost întrebat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” în legătură cu modul în care va arăta zona respectivă de pe Esplanadă.

“Niciun liberal nu trebuie să vină să se joace acolo pentru că ei nu au votat proiectul. Nu au fost de acord cu atragerea de fonduri europene pentru realizarea unui spaţiu de joacă pentru copii”, a ţinut să sublinieze primarul.

 

Festivalul Peştelui, un alt proiect pe zona pescărească, finanţat din bani de la UE

Trebuie reamintit că tot la cea mai recentă şedinţă CLM Brăila, s-a aprobat şi Festivalul Peştelui, un eveniment finanţat 100% din bani europeni, realizat tot prin Programul pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2014 - 2020 - Măsura 2.1 - Revitalizarea şi valorificarea identităţii locale, prin Asociaţia “Grupul Local pentru Promovarea Dezvoltării Integrate a Zonei Pescăreşti a judeţului Brăila”. Prima ediţie ar trebui să aibă loc în toamna lui 2019, după cum a informat primarul Marian Dragomir şi va presupune pe lângă pescuit: plimbări cu barca, participarea unui chef (bucătar) şi a unui somelier renumit, pentru a promova produsele din peşte preparate în zona Brăilei, expoziţii cu ustensile de pescuit şi ambarcaţiuni, workshopuri tematice, ateliere de meşteşugărit, plimbări pe Dunăre, concerte şi multe altele. În acest caz, discutăm despre un buget indicativ de 320.000 lei (cu tva) - 68 mii de euro pentru fiecare ediţie a festivalului, primele cinci ediţii fiind obligatorii şi având ca scop principal bifarea Brăilei pe harta atracţiilor turistice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro