Mergi la conţinutul principal

Centru comercial nou, cu două supermarketuri și galerie de magazine, pe platforma ”Promex”

• potrivit Primăriei, Lidl și Kaufland își vor deschide acolo două noi puncte comerciale, pe lângă ele urmând să funcționeze și alte brand-uri • centrul comercial se va întide pe circa o treime din suprafața fostei platforme industriale, pe locul unde funcționa cândva turnătoria și modelăria fabricii de excavatoare • șantierul s-a deschis deja, terenul fiind în prezent eliberat de vegetație și dărâmături • autoritățile locale n-au putut să precizeze când vor fi inaugurate noile magazine • la fața locului nu există niciun panou informativ

 

Pe platforma industrială a fostei fabrici de excavatoare ”Progresul”, denumire schimbată în ”Promex” după revoluția din 1989, vor funcționa în curând două noi supermarketuri. Potrivit unor surse din cadrul Primăriei Brăila, este vorba despre Lidl și Kaufland, pe lângă care ar urma să se deschidă o galerie comercială în genul celei din Bariera Călărașilor, care va găzdui diverse magazine, cu electronice, confecții, încălțăminte etc. Autoritățile locale nu ne-au putut spune când anume se va inaugura acest nou centru comercial, iar la fața locului nu există niciun panou informativ. Cert este că șantierul s-a deschis deja, acolo unde a existat cândva Întreprinderea de Construcții Speciale pentru Industria Metalurgică (ICSIM), cea care a construit fosta mare uzină brăileană. Pe acel teren, de la  Poarta 2 spre cartierul de locuințe, - circa o treime din suprafața fostei platforme industriale - a funcționat modelăria și turnătoria veche de oțel cu al său cuptor Siemens Martin, o raritate în România acelor timpuri. Toate acestea au fost deja demolate, iar în prezent terenul este curățat de vegetația crescută sălbatic în ultimii ani. De asemenea, se fac foraje pentru studii geo, se nivelează terenul, se dezafectează rețelele de apă-canal, fiind mult și greu de lucru la dizlocarea betonului armat de la canivou și gurile de canalizare etc. Concomitent, are loc și recuperarea de țevi, vane și stâlpi metalici; scoaterea, tăierea și valorificarea masei lemnoase dar și transportul de pământ pentru alte lucrări de investiții.

De fapt, ce se întâmplă acum pe noul șantier, este o continuare dramatică a demolării sălbatice a întreprinderilor industriale de renume ale Brăilei, unde munceau zeci de mii de oameni. Unde, acum, se face profit din afacerile imobiliare și comerciale. 

Iar dacă tot ne referim la ceea ce se construiește pe locul  fostului  ICSIM, merită menționate aducerile aminte ale unor foști “progresiști”, care au lucrat ani de zile la fosta uzină și îi știu foarte bine istoricul: “În 1924, a luat ființă Societatea Franco – Română, pornindu-se la drum cu circa 340 de oameni care reparau 80 de locomotive pe lună și material rulant. Când eram uniți cu cei de la “naval” se reparau și construiau șalupe, înclusiv pentru armată. Dezvoltarea puternică a uzinei a avut loc după 1948, în 1953 s-a fabricat primul rulou compresor, iar în 1970 primul excavator românesc. Au apărut noi fabrici și secții, unde munceau peste 10.000 de oameni. Cercetarea, noile tehnologii și gama de producție s-au extins foarte mult, iar zeci de mii de excavatoare, osii montate, compresoare etc, ajungeau pe șantierele României ori se  exportau în peste 20 de țări ale lumii. În prezent, ce mai, am ajuns să trăim din amintiri… Și ne întrebăm dacă populația săracă din zonă (unde sunt diverse magazine, unele destul de mari), va face rentabile cele două supermarketuri. Sau, potrivit concurenței, comercianții cei mici vor dispărea…”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro