Mergi la conţinutul principal

Centrele de excelenţă, unităţi conexe ale Ministerului Educaţiei

• este un proiect de lege pe care l-a iniţiat alături de alţi colegi, prof Emilia Meiroşu, deputat PSD • în acest fel centrele judeţene de excelenţă vor fi finanţate prin bugetul MEN şi vor avea dreptul de a accesa proiecte şi programe cu finanţare europeană

 

După ce în urmă cu câteva zile în şedinţa CLM, consilierii au fost de acord cu înfiinţarea unui Centru de excelenţă la Brăila, prof. Emilia Meiroşu, deputat PSD, ne-a trimis un comunicat de presă cu privire la acest subiect.

“Decizia era aşteptată şi constituie momentul de început pentru a aduna energiile creatoare ale şcolii brăilene şi a profesionaliza performanţa. În Comisia de învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Camerei Deputaţilor se poartă discuţii pe tema Proiectului de lege pe care l-am iniţiat,  alături de mai mulţi colegi,  de a crea Centrele de excelenţă ca unităţi conexe ale MEN”, declară parlamentarul PSD. Sursa citată a subliniat că în prezent centrele de excelenţă se pot înfiinţa doar prin ordin al Ministrului Educaţiei Naţionale la propunerea inspectoratelor şcolare. “Acesta este motivul pentru care susţin iniţiativa privind modificarea Legii Educaţiei Naţionale nr.1/2011 astfel încât centrele judeţene de excelenţă să devină unităţi conexe ale Ministerului Educaţiei Naţionale alături de centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională. Chiar dacă în momentul de faţă centrele judeţene au personalitate juridică, acestea sunt în continuare subordonate inspectoratelor şcolare judeţene şi nu sunt recunoscute drept entităţi separate cum se întâmplă în cazul unităţilor conexe Ministerului Educaţiei Naţionale”, declară Meiroşu. Sursa citată a adăugat că fiind înfiinţate prin lege, centrele judeţene de excelenţă vor fi finanţate prin bugetul MEN şi vor avea dreptul de a accesa proiecte şi programe cu finanţare europeană, în parteneriat cu inspectoratele şcolare judeţene sau alte unităţi de învăţământ de pe plan local sau naţional. În acest fel, vor putea elabora şi asigura implementarea unor programe de parteneriat cu diverse instituţii din ţară şi din străinătate, cu organizaţii nonguvernamentale şi cu comunitatea locală în scopul îmbunătăţirii condiţiilor şi resurselor necesare educării diferenţiate a copiilor şi tinerilor capabili de înalte performanţe. Totodată se va stimula dezvoltarea capitalului uman şi implicit a competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii din fiecare judeţ în care vor funcţiona aceste centre”, precizează deputatul PSD. În acest context, din moment ce acest proiect de act normativ are că obiect activităţi comune cu autorităţile administraţiei publice locale, se vor organiza sesiuni de consultare cu reprezentaţii administraţiei publice locale, inspectoratele şcolare, profesorii care pregătesc elevii pentru olimpiade şi concursuri, părinţi, elevi, reprezentanţi din sectorul administrativ, directori de unităţi de învăţământ preuniversitar şi alte cadre didactice.

“Efortul legislativ este unul de echipă  la nivel judeţean,  naţional.

De aceea cred că iniţiativa de la nivel local şi judeţean este un  pas important pentru a selecta, de a forma echipa, de a stabili principiile de funcţionare, de a estompa orgolii şi a duce, în final, la realizarea în fiecare judeţ a Centrelor de excelenţă finanţate de Ministerul Educaţiei Naţionale”, a încheiat prof. Emilia Meiroşu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro