Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Celhart Donaris" da afara aproape 200 de oameni

In aceasta perioada, organizatia sindicala si administratia din cadrul SC "Celhart Donaris" sint in negocieri legate de intentia acesteia din urma de a efectua o concediere importanta de personal. Contactat de reporterii "Obiectiv", liderul sindical Aurel Dumitras a confirmat intentia administratiei de a disponibiliza o parte din personalul actual al unitatii: "Intr-adevar, sintem in negocieri pe tema unei concedieri colective, mai concret discutii legate de cuantumul sumelor pe care administratia le va achita cu titlu de salarii compensatorii angajatilor ce vor fi concediati, dar la acest moment, este singurul comentariu pe care consider oportun sa-l fac", a spus Dumitras evitind sa prezinte detalii cu privire la numarul de salariati care ar urma sa fie disponibilizati. Surse din cadrul unitatii ne-au informat totusi ca se doreste concedierea a circa 200 de salariati, ceea ce inseamna circa 40% din actualul personal al fabricii care numara in jur de 540 de angajati. Daca cifra se va confirma, la finele procesului de concediere, societatea ar urma sa mai aiba aproximativ 250 angajati.

In martie au mai fost concediati 171 de anagajati

Practic, aceasta este cea de a treia concediere colectiva realizata in ultimii 5 ani la "Celhart Donaris", cunoscut fiind faptul ca, inainte de semnarea contractului de privatizare, a mai avut loc o concediere colectiva, iar cea mai recenta a avut loc chiar in primavara acestui an, mai precis in cursul lunii martie. La acea vreme, in urma unei analize a activitatii din ultimii doi ani, conducerea societatii a ajuns la concluzia ca se impune disponibilizarea a 171 de angajati, pentru care a achitat salarii compensatorii de 2.200 lei net pentru fiecare persoana. Societatea si-a motivat decizia invocind conditiile nefavorabile de pe piata internationala, coroborate cu cresterea alarmanta a pretului la utilitati, dar si imposibilitatea asigurarii, din motive ce nu tin de societate, a materiei lemnoase de calitate si in cantitatile necesare desfasurarii fara intrerupere a procesului tehnologic.
Reamintim ca in ianuarie 2004 ministrul la acea vreme, Ovidiu Musetescu, a semnat la Bucuresti, alaturi de reprezentantii grupului de firme "Ecopack - Ecopaper" din Brasov, firme ale cunoscutului om de afaceri Vladimir Cohn, documentele care au perfectat transferul dreptului de proprietate pentru SC "Celhart Donaris" Braila. Totalul efortului asumat de investitor prin implicarea in privatizarea unitatii brailene depaseste 18,1 milioane euro, din care 13,6 milioane euro reprezinta valoarea totala a tranzactiei si 4,5 milioane USD datorii si credite comerciale asumate de cumparator.
Inainte de acest transfer, in urma discutiilor dintre sindicat si noul patron al "Celhart Donaris" s-a stabilit ca un numar de 640 de salariati sa fie concediati, la finele lunii decembrie 2003, disponibilizatii beneficiind atunci, in afara de salariile compensatorii prevazute in Contractul Colectiv de Munca, de urmatoarele drepturi banesti: doua salarii medii nete pe economie, respectiv 9,46 milioane de lei, suma care s-a acordat fiecarei persoane, indiferent de stagiul de cotizare si vechimea in munca, la care se adaugau indemnizatia de somaj si venituri de completare.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii