• Ansamblul Holodeck, Athenaeum Brass Quintet/ABQ și Orchestra de Cameră „George Cavadia” Brăila vor evolua în seara zilei de duminică, 15 octombrie, la Casa Tineretului • invitați speciali sunt violonistul Alexandru Tomescu, violoncelistul Ștefan Cazacu, pianista Sînziana Mircea și compozitorul Dan Popescu
Începe, astăzi, Festivalul Național al Muzicii de Cameră SUBITO - ediția a II-a, care se desfășoară în perioada 13-15 octombrie, la Brăila. Cele mai multe spectacole se desfășoară pe scena Casei Tineretului, dar și la sediul Filarmonicii „Lyra - George Cavadia” Brăila, din Strada Ana Aslan nr. 29. Ansamblul Holodeck, Athenaeum Brass Quintet/ABQ și Orchestra de Cameră „George Cavadia” Brăila vor evolua în seara zilei de duminică, 15 octombrie 2-23, la Casa Tineretului. Invitați speciali sunt celebrul violonist Alexandru Tomescu (cu a sa vioară Stradivarius Elder Voicu, inclusă în Patrimoniul Cultural Național - categoria Tezaur), violoncelistul Ștefan Cazacu, pianista Sînziana Mircea și compozitorul Dan Popescu.
Ansamblul Holodeck se prezintă: „Am cântat împreună încă din timpul facultății, alternând formula de duo cu cea de trio. Astfel, am concertat în diferite orașe din România, iar repertoriul pe care l-am abordat a fost unul extrem de variat, cuprinzând lucrări din toate perioadele stilistice, de la baroc la contemporaneitate. Probabil că cea mai aprinsă curiozitate se referă la numele nostru. Avem o pasiune comună pentru universul Star Trek și atunci am decis să fim reprezentați de un simbol al acestei lumi științifico-fantastice. Holodeck este o cameră fictivă în care se proiectează holograme. Acele holograme creează o simulare 3D realistă a unui mediu real sau imaginar în care participanții pot interacționa liber atât cu mediul cât și cu personajele și obiectele din el. Există o asemănare puternică între această formă de explorare a imaginarului cu ceea ce se întâmplă în sala de concert. Prin muzica pe care o interpretăm pe scenă, transformăm realitatea noastră și a auditorului, teleportându-ne prin cele mai diverse stări. Așadar, alegerea acestui nume nu a fost întâmplătoare, suntem niște exploratori temerari ale tărâmurilor misterioase ale muzicii”.
Athenaeum Brass Quintet/ABQ este o formație camerală înființată în anul 2003, un ansamblu special și interesant în care stau alături instrumente de suflat din alamă - trompetă, corn, trombon și tubă, pe care le mânuiesc cu talent, virtuozitate, sensibilitate și umor instrumentiști din Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, din Orchestra Națională Radio și de la Opera Națională București. Athenaeum Brass Quintet/ABQ abordează un repertoriu foarte bogat și divers care cuprinde partituri de la baroc la jazz și pop, desigur, rearanjate pentru cvintet de alamă. Muzicienii au susținut numeroase concerte camerale atât în țară cât și în străinătate. ABQ a participat in diverse proiecte educative si anume concertele educative organizate în București (CLASIC E FANTASTIC la Ateneul Român) și în țară. În anul 2017, formația a lansat primul CD (se poate cumpăra din librăriile Cărturești) cu colinde românești și internaționale intitulat The Magic of Christmas, iar în anul 2020 a lansat un nou album, intitulat Classical Treasures.
Celebrul violonist român contemporan Alexandru Tomescu (născut în 1976), întrunește, în conștiința publicului, amprenta unei vocații și a unui destin artistic, dublate de o energie puțin obișnuită pentru a le traduce în faptă și, în plus, cu șansa de a cânta pe o vioară Stradivarius Elder Voicu, obiect inclus în Patrimoniul Cultural Național, categoria Tezaur. Între 1995 și 1999, studiază la Conservatorul din București, cu Ștefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în școala de vioară a momentului. Tomescu obține burse de studii în SUA și Elveția, unde studiază cu Eduard Schmieder (2000) și cu Tibor Varga (2001). Câștigă numeroasele competiții naționale și internaționale: Concursul „Paganini” (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long - Jacques Thibaud” (Paris, 1999) și Concursul „George Enescu” (1999). A concertat sub bagheta unor dirijori importanți, între care Kurt Masur și Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianiști precum Valentina Lisitsa și Eduard Kunz, în săli celebre. Din anul 2007 și până în 2023, în urma unor concursuri, îi este încredințată vioara Stradivarius Elder Voicu, care a devenit protagonista câtorva îndrăznețe proiecte muzicale de anvergură și notorietate cu finanțare privată (TURNEUL INTERNAȚIONAL STRADIVARIUS).
Pianista Sînziana Mircea, Young Steinway Artist, are o carieră internațională de succes, concertând în toată Europa, America de Nord și Asia. După debutul la o vârstă fragedă, pe scena Atheneului Român, pianista și-a marcat debutul la Tokyo Metropolitan Theatre (Japonia) și St. Martin-in-the-Fields London (UK) la doar 20 de ani. Artista este câștigătoare a Premiului Van Cliburn Foundation & TCU Scholarship Award (2014), precum și al Academiei Internationale de Piano din Miami (2016). Sînziana a primit titlul de Young Steinway Artist în anul 2017, desemnând cei mai promițători pianiști din intreaga lume. Înregistrările concertelor sale live au fost transmise de toate canalele de radio europene importante pentru muzică clasică.
Un talent muzical de excepție ce își găsește exprimarea prin sunetele violoncelului este ceea ce reprezintă Ștefan Cazacu, un tânăr artist ce reușește să se impună pe scenele naționale și internationale. Născut în anul 1994, Ștefan Cazacu și-a început pregătirea muzicală alături de tatăl său, distinsul violoncelist Marin Cazacu. A terminat studiile la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa prof. Răzvan Suma și la Universitatea de Muzică din Viena. A obținut Premii I în diverse competiții naționale și internaționale, fiind, totodată, distins cu Premiul al III-lea la Concursul Internațional „George Enescu” (2020-2021), Premiul I la Concursul Internațional de la Liezen, Austria (2008), Premiul al II-lea la Concursul „Antonio Janigro”, Croația (2008), Marele Premiu la Concursul „Eurovision Young Musicians” (2010, București), Marele Premiu la Concursul „Paul Constantinescu”, 2015, Marele Premiu la Concursul „George Georgescu” și Marele Premiu la Concursul „Mihail Jora”, 2016. Ștefan Cazacu a susținut recitaluri în România, Olanda, Israel, Austria, Ungaria, Germania și a colaborat ca solist cu toate Orchestrele simfonice din România.