Cele mai ciudate boli | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cele mai ciudate boli

Ingeniozitatea umană nu cunoaşte limite când vine vorba despre modalităţi în care omul îşi poate afecta sănătatea, medicii descoperind mereu multe ciudăţenii din acest punct de vedere, cum ar fi cheagurile de sânge provocate de aranjatul patului şi amnezia de după sex.
Recent, cercetătorii americani au anunţat descoperirea unei noi maladii pe care au intitulat-o "text neck" (dureri ale gâtului provocate de postura aplecată mereu asupra ecranului telefonului mobil, n.r.), potrivit dailymail.co.uk, citat de mediafax.ro.
Medicul Kenneth Hansraj, specializat în chirurgia coloanei vertebrale, de la New York Spine Surgery and Rehabilitation Medicine Centre, a declarat că menţinerea posturii "cocoşat asupra unui ecran de telefon" duce la apariţia unor tensiuni prelungite asupra gâtului, ceea ce în cele din urmă poate conduce la nevoia unei intervenţii chirurgicale.
Sindromul "text neck" îi afectează pe oamenii care petrec ore în şir, în fiecare zi, cu capul aplecat, concentrându-se asupra ecranului telefoanelor mobile.

Suflatul nasului şi inima

Fracturarea craniului în momentul unui strănut sau a suflării mai viguroase a nasului este de asemenea o ciudăţenie medicală. Mai mult, suflatul nasului poate afecta inima.
Medicii de la Birmingham City Hospital au raportat cazul unei femei în vârstă de 20 de ani care şi-a suflat nasul atât de tare, încât presiunea creată i-a provocat o fractură a craniului, iar aerul a găsit o cale de a ajunge în cavitatea toracică. Femeia şi-a revenit după câteva zile de odihnă şi tratament cu analgezice.
La rândul lor, medicii germani au raportat un caz în care un bătrân a suferit o mică ruptură a peretelui inimii în momentul în care a vrut să-şi sufle nasul, din cauza creşterii bruşte a tensiunii arteriale. De asemenea, în Statele Unite, o femeia s-a prezentat la spital cu pleoapele ochiului drept foarte umflate după ce a încercat să-şi cureţe nara dreaptă suflând puternic, în timp ce nara stângă o blocase cu degetul.
De asemenea, aranjarea unui cearşaf pe pat poate fi la fel de periculoasă. Medicii au avertizat că mişcările repetate ale încheieturilor mâinilor în procesul de a face un cearşaf să cadă peste marginea patului duc la formarea de cheaguri de sânge în principala venă care alimentează braţul cu sânge, cauzând amorţirea şi slăbirea forţei şi a nivelului de control asupra mâinii.

Sexul paralizant

Muşcăturile în zona gâtului, practicate în timpul actului sexual, pot afecta venele şi nervii ce trec prin această regiune. În 2011, o femeie în vârstă de 44 de ani a paralizat după ce partenerul său a muşcat-o de gât, afectând o arteră care alimenta cu sânge creierul acesteia.
Un neurolog finlandez a scris pentru prima dată despre această problemă după ce a tratat, în anii 1980, un tânăr care s-a plâns de dureri acute ale gâtului şi umărului. Medicul a descoperit că, în timpul unei partide de sex, iubita pacientului l-a muşcat pe bărbat, afectând un nerv. Bărbatul a avut nevoie de şase luni pentru a-şi reveni complet.
Tot partidele de sex pot provoca şi ceea de medicii numesc amnezie post-coitală, care presupune o pierdere completă a memoriei în urma unui act sexual mai intens.
Un raport publicat în Revista niponă de Psihiatrie şi Neurologie, în 1993, relatează cazul unei femei care a suferit de pierderea completă a memoriei după o partidă de sex. Pacienta şi-a revenit după şase ore.
Una dintre teoriile oferite de medici pentru apariţia acestui episod de amnezie este că actul sexual duce la o creştere a tensiunii arteriale, care apoi scade foarte rapid, lucru ce poate duce la o alimentare problematică, pentru scurt timp, cu oxigen a creierului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro