În fiecare vară, specialiştii din toate ţările europene verifică puritatea apei din locurile de agrement, în special pe litoral. La noi, inspectorii DSP Constanţa au 48 de puncte de pe tot litoralul din care, din două în doua săptămâni, iau teste din apa Mării Negre. Verifică astfel dacă există impurităţi, în special dejecţii, în apa în care urmează să se imbăieze turiştii.
O medie a ultimilor patru ani arată că în aproape jumătate din zone apa este bună de îmbăiat. Bulgaria, în schimb, are de patru ori mai multe plaje cu apă excelentă.
Cele mai multe zone cu apa excelentă sunt în nordul litoralului, în Mamaia şi Năvodari. Iar calificativul de nesatisfăcătoare i-a fost atribuit unei singure porţiuni.
De fapt, specialiştii nu consideră că locurile cu apă nesatisfăcătoare sunt periculoase.
Interesant este că, la nivel european, ţările cu acces la mare au mai multe locuri cu apă de calitate nesatisfăcătoare. Spania, de exemplu, are 27 de locuri cu mari probleme, dar şi peste 1.800 de zone cu apă excelentă. Turcia, în schimb, nu are nici o zonă cu apă de calitate nesatisfăcătare.
Orice administrator de plajă care nu respectă condiţiile de ecologizare pe timpul sezonului estival riscă amenzi cuprinse între 2.500 şi 20.000 de lei.