Ca în fiecare an, "Obiectiv - Vocea Brăilei" a premiat absolvenţii care au reuşit să obţină cea mai mare medie la examenul de bacalaureat. Ca niciodată, anul acesta au fost patru fete cu aceeaşi medie, 9,93. Iniţial au fost doar trei: două de la Colegiul "Bălcescu", Ana Maria Paraschiv şi Ana Maria Stretcu, iar a treia, Elena Mitu, de la "Iorga". După contestaţii, surpriză însă, încă o absolventă a reuşit să obţină media 9,93: Georgiana Stamatin de la Colegiul "Murgoci". Anul acesta "Obiectiv" va oferi şi un Premiu special Mădălinei Glăvan de la Colegiul "Murgoci", care a obţinut media 9,91. Acest Premiu special, în valoare tot de 200 de lei, vine să recompenseze faptul că, pe lângă media foarte mare obţinută la bacalaureat, timp de trei ani Mădălina a scris pentru "Obiectiv Junior". Chiar de la primul număr al juniorilor s-a implicat în problemele şcolii, a scris articole de analiză şi atitudine, interviuri, editoriale. Munca ei constantă din acest timp şi rezultatele şcolare excelente - a obţinut premii la fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare - i-au adus un Premiu special acordat de conducerea ziarului.
Patru dintre premiante au venit la sediul "Obiectiv" pentru a intra în posesia premiului în valoare de 200 de lei, cea de-a cincea absolventă, Georgiana Stamatin, de la "Murgoci", şi ea veche colaboratoare la "Obiectiv Junior", neputând fi contactată.
Primii clasaţi la bacalaureat rămân la studii în România
Ana Maria Stretcu şi Ana Maria Paraschiv sunt colege din clasa a V-a şi au urmat profilul matematică-informatică la "Bălcescu". În clasa a V-a au venit la colegiu pentru că aşa au dorit părinţii, iar în clasa a IX-a li s-a părut firesc să rămână la profilul matematică-informatică. Acum însă fiecare va merge pe drumul ei, pentru că Ana Maria Stretcu este atrasă de domeniul umanist, iar Ana Maria Paraschiv de cel real. "Mi-a plăcut matematica, dar nu întotdeauna mă plăcea şi ea pe mine. Nu am avut mereu note foarte bune la matematică. Îmi plăceau mai mult disciplinele umaniste", a spus Ana Maria Stretcu. Ea are media 9,56 pentru toţi anii de liceu. Acum şi-a depus dosarul pentru admitere la Facultatea de Limbi Străine de la Universitatea Bucureşti, la două specializări, portugheză-suedeză şi studii iudaice-suedeză, acestea două părându-i-se mai interesante. Pe viitor şi-ar dori să lucreze în publicitate. Se gândeşte deja ca după terminarea primei facultăţi să mai urmeze una strict în domeniul publicitate.
În schimb, Ana Maria Paraschiv rămâne fidelă realului. Ea va da examen de admitere la Facultatea de Automatică de la Universitatea Politehnică Bucureşti, la fizică, motiv pentru care şi-a ales această disiplină şi la bacalaureat, la proba a treia. Singura sa notă mai mică de zece, 9,80, a fost la fizică. "Am rezolvat corect, dar am greşit la calcule. Am ales fizica pentru că îmi trebuie şi la admiterea pe care o dau peste câteva zile. De doi ani mă gândesc la Automatică. Nu ştiu exact ce anume voi face când voi termina facultatea. Mă voi concentra asupra studiilor şi sunt sigură că oportunităţile vor apărea", crede Ana Maria Paraschiv. Niciuna dintre ele nu s-a gândit la studii peste hotare. "Este foarte departe, nu am curaj să plec aşa, singură. Mi-a fost teamă să merg şi la Cluj, din cauza distanţei, dar să plec peste graniţă?! Poate la masterat", a spus Ana Maria Stretcu. Cele două fete au studiat limba română cu profesorul Marcel Ganea, cu Gabriel Daniilescu matematica şi cu Tudorel Joghiu fizica. Planuri de vacanţă nu prea au, eventual scurte ieşiri cu prietenii şi relaxare după un an greu de muncă. Premiul oferit de "Obiectiv" le-a bucurat, pentru că va întregi bugetul pe care îl vor avea în prima lună de şcoală.
Elena Mitu, de la Liceul "Iorga", a terminat ştiinţe sociale. Încă din clasa a VIII-a îşi dorea să urmeze acest profil ca să-i netezească drumul către Facultatea de Drept. Media mare pe care a obţinut-o la bacalaureat a fost o surpriză şi pentru ea. "Am învăţat, dar nu mă aşteptam să iau note aşa de mari. Mă bucur pentru că am reuşit această performanţă şi mi s-a oferit premiul. Astăzi chiar plec la Iaşi, să mă înscriu. Aş fi fost tentată să plec la studii în străinătate, dar deocamdată prefer Iaşiul, un oraş mai liniştit. Poate voi pleca după ce termin facultatea. Îmi place să visez că voi deveni avocat şi să văd că visele pot deveni realitate", a spus Elena Mitu. Ea a reuşit să termine liceul cu media 9,31, iar disciplina care i-a plăcut cel mai mult a fost istoria, studiată cu profesorul Urse, pe care îl consideră cel mai bun din toată şcoala. Planuri de vacanţă nici ea nu prea are, vrea doar să se relaxeze.
Cea de-a patra elevă, cu media 9,93, este Georgiana Stamatin de la "Murgoci", însă ea nu a putut fi contactată deocamdată.
De la "Obiectiv Junior", la Universitatea Essex din Anglia
Mădălina Glăvan, colaboratoare la "Obiectiv Junior", a terminat liceul cu 9,62, a luat bacalaureatul cu 9,91 şi pleacă în Anglia să studieze filosofia, disciplină care o pasionează încă din clasa a XI-a, când nu se studia la clasă. "Am început să citesc singură filosofie încă din clasa a XI-a şi am mers la olimpiadă, însă atunci nu am reuşit să mă calific la faza naţională. În clasa a XII-a am reuşit. La bacalaureat am primit 9,75 pe lucrare şi chiar nu ştiu de ce. Poate pentru că eu nu scriu «din manual» sau pentru că am avut multe tăieturi. Nu mă aşteptam să obţin zece la limba română, deşi am studiat basmul la clasă două luni şi am citit multă critică, dar nu mă aşteptam pentru că eu nu tocesc. Am lucruri mai bune de făcut decât să tocesc", spune Mădălina. Pentru ea, filosofia este un mod de a descoperi lucrurile foarte adânci, chiar dacă e abstractă. I-ar plăcea să facă filosofie toată viaţa, vrea să înveţe altfel de filosofie decât cea care se face în România, aşa că a ales să plece. S-a hotărât târziu, dar a reuşit să prindă un loc la Facultatea de Filosofie a Universităţii Essex. "Nu a fost greu. Am văzut că mai aveau locuri, i-am contactat, am aplicat, mi-au răspuns imediat. Taxa este de 3.200 de lire pe an, dar am făcut un împrumut pe care îl voi plăti când termin. Acum trebuie să-mi plătesc cazarea, 2.000 de lire pe an. Vara voi munci, pentru că nu vreau să-i pun pe-ai mei la cheltuieli mari. Oricum, nu am de gând să mă mai întorc în România decât pentru vacanţe".
Pasiunea ei pentru scris a apărut după clasa a X-a, când era hotărâtă să vină singură la "Obiectiv" pentru a publica un articol. Din fericire, atunci s-a concretizat şi proiectul "Obiectiv Junior", iar Mădălina a scris în pagina dedicată elevilor timp de trei ani. "În clasa a X-a habar nu aveam ce este presa, dar voiam să scriu. Am venit aici şi am învăţat foarte multe, «Obiectiv» a fost o şcoală importantă pentru mine, unde am întâlnit oameni extraordinari". Acum se pregăteşte să plece. Mai are de susţinut un examen la limba engleză peste câteva zile, dar se poate considera deja studentă în Anglia.