*este vorba despre băiatul de 6 ani internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila cu meningită meningococică, dar şi despre fetiţa de doar 2 ani tot din Brăila, internată la Galaţi * cei doi copii au fost externaţi cu o stare generală bună
Veşti bune de la medici! Copilul de 6 ani din comuna Zăvoia, diagnosticat cu meningită a fost vindecat. Potrivit conducerii medicale a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, unde i s-a confirmat suspiciunea de meningită meningococică, băiatul a răspuns bine la tratament şi a fost externat. În cazul lui, debutul bolii a fost pe 17 septembrie, pentru ca o zi mai târziu, copilul să ajungă de urgenţă la spital în stare deosebit de gravă, fiind în comă. Din fericire însă, la câteva zile, starea lui s-a ameliorat şi a fost externat pe 30 septembrie, cu o stare generală bună. Şi în ceea ce priveşte cel de-al doilea caz de meningită virală din Brăila, internat la Galaţi, respectiv o fetiţă de doar 2 ani care frecventa grădiniţa, veştile sunt bune. Starea fetiţei a avut o evoluţie bună în spital şi a fost externată.
Şi pentru că anotimpul rece şi-a intrat în drepturi şi ameninţă orice imunitate scăzută, este bine să ţinem cont de câteva sfaturi pentru a preîntâmpina apariţia şi transmiterea bolilor contagioase, cum este şi meningita. O măsură foarte eficientă pentru prevenţia meningitei meningococice, spun specialiştii, este vaccinarea, care se adresează copiilor după vârsta de 12 luni. Însă, o astfel de imunizare costă, pentru că vaccinarea meningococică nu face parte din programul naţional, aşa cum se întâmplă în alte ţări civilizate ca Germania, spre exemplu. De asemenea, mai spun medicii, nu trebuie neglijate nici regulile elementare de igienă personală, un obicei extrem de eficient când vine vorba de prevenţie. “Respectarea unor reguli elementare de igienă personală este extrem de eficientă. Spălatul pe mâini cu apă şi săpun înante de a mânca, după folosirea toaletei, spălatul fructelor şi legumelor crude sunt reguli de aur pentru a ne apăra de orice boală infecţioasă. Şi pentru că a început anotimpul rece, acoperirea nasului şi gurii cu un şerveţel( nu cu palma) în caz de strănut şi tuse este un gest obligatoriu pentru a nu transmite boala şi celor din jur “, a explicat preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Brăila, dr. Viorica Naumov. Potrivit acesteia, meningita este o inflamaţie a membranelor care protejează creierul şi măduva spinării şi, indiferent de cauza care a produs-o, meningita este o boală gravă care reprezintă o urgenţă medicală. Chiar dacă este virală sau bacteriană, meningita este contagioasă şi potrivit dr. Naumov, modul de contaminare este prin strănut, tuse, sărut, dar şi prin igiena precară. Tocmai de aceea, medicii recomandă să ţinem cont de următoarele simptome. “ Cefaleea( durerea de cap) însoţită de intoleranţă la lumină şi la zgomot, redoarea cefei (rigiditate la încercarea de aplecare a capului pe torace), vărsături, modificarea stării de conştienţă, febră, convulsii. La copii simptomele sunt mai puţin clare, ei pot fi somnolenţi dar şi agitaţi, febrili, iar la sugari, fontanela anterioară este bombată( sub presiune). Pe tegumentele toracelui şi membrelor poate apărea o erupţie cu pete mici roşii, în special în meningita meningococică”, a mai precizat dr. Viorica Naumov.