Mergi la conţinutul principal

Cele 4.000 de disponibilizări din Educaţie, anulate de Rovana Plumb

• noul ministru interimar MEN a anulat ordinul care ar fi dus la disponibilizări masive în învăţământ • mai mult, se pare că s-au găsit bani de salarii până la sfârşitul acestui an, după ce sindicatele au avertizat că sunt probleme la acest capitol

 

Un pas înapoi! Noul ministru interimar al Educaţiei, Rovana Plumb, a anulat

aplicarea ordinului Ministrului Educaţiei Naţionale nr. 4884/2018 prin care peste 4.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ ar fi riscat să fie disponibilizaţi. Anunţul a fost făcut de Valeriu Partene, preşedintele Sindicatului “Învăţământ” Brăila, afiliat Federaţiei “Spiru Haret”.

“Ordinul 4884/2018 se anulează. Deci acţiunea sindicatelor nu a fost un foc de paie. Săptămâna trecută, joi după-amiaza, s-a luat această hotărârea la întâlnirea cu noul ministru al Educaţiei, Rovana Plumb. Ei au răspuns astfel la mesajul nostru. Ordinul a fost anulat, nu se mai pune problema disponibilizării celor 4.000 de posturi”, ne-a declarat Valeriu Partene, preşedintele Sindicatului “Învăţământ” Brăila, afiliat la Federaţia “Spiru Haret”.

De asemenea, se pare că s-au găsit bani şi pentru plata salariilor angajaţilor din învăţământul preuniversitar până la sfârşitul acestui an, după ce FSE “Spiru Haret” atenţionase că fondurile nu sunt suficiente, iar Ministerul încearca, “prin diverse metode – mai mult sau mai puţin legale – şi prin presiuni asupra inspectorilor şcolari generali şi directorilor, să facă economii”.

“Tot atunci, la întâlnirea cu ministrul Educaţiei, s-au mai rezolvat nişte probleme. Avem bani pentru salariile lunii octombrie, Brăila a primit peste 23 milioane lei pentru luna octombrie. Luna noiembrie se va plăti în luna decembrie şi vom avea rectificare bugetară de la jumătatea lui noiembrie. Deci nu rămânem fără bani de salarii, suntem acoperiţi până la sfârşitul anului. A fost ridicată şi problema diminuării salariilor personalului de conducere didactic şi didactic auxiliar, adică director, director adjuct, secretar şi contabil. Şi pentru aceasta se vor găsi soluţii, s-a dat temă ministrului de finanţe. Am găsit rezolvare şi pentru sporul de 15% pentru lucrătorii din CJRAE, 15% pentru toţi salariaţii. În plus, cuvântul doamnei ministru este următorul: există interes pentru rezolvarea tuturor problemelor. Avem şi promisiuni că vor fi deblocate posturile din învăţământ pentru că noi avem un deficit foarte mare de posturi la nivelul didacticului auxiliar şi nedidactic”, ne-a mai declarat Valeriu Partene, preşedintele Sindicatului “Învăţământ” Brăila.

Reamintim că prin ordinul 4884/2018, 150 de posturi din învăţământul preuniversitar brăilean ar fi fost în pericol, 145 din învăţământul de masă şi 5 din învăţământul special şi Centrul Judeţean pentru Resurse şi Asistenţă Educaţională. Inspectorul şcolar general adjunct, Dan Gherghiţă, a reacţionat însă imediat după ce s-a vehiculat ideea că s-ar trece la disponibilizări în judeţul nostru, susţinând că nu se pune problema ca cineva să îşi piardă locul de muncă. Aşa cum a explicat acesta săptămâna trecută redactorilor noştri, nu este vorba despre reduceri de posturi, anul acesta şcolar fiind cu 150 de norme didactice mai puţine faţă de anul trecut ca urmare a pensionărilor şi a comasărilor de clase.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro