Aceasta reuniune, care a are loc inaintea alegerilor prezidentiale din Statele Unite, in prezenta Inaltului reprezentant UE pentru Politica Externa, Javier Solana, si a comisarului european pentru Relatii Externe, Benita Ferrero-Waldner, vizeaza elaborarea unui document ce urmeaza ulterior sa fie prezentat presedintelui ales.
"Este un mesaj foarte important pe care il vom propune dupa ce va fi ales", a declarat ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, a carui tara detine presedintia UE.
In opinia sa, "lumea s-a schimbat, deoarece si-a dat seama ca o tara mare, care va ramine o tara mare, nu este singura preocupata de problemele mondiale". "Uniunea Europeana si-a consolidat totusi pozitia", a precizat el, referindu-se la modul in care UE a gestionat criza financiara si conflictul ruso-georgian.
"Relatia noastra ar trebui sa fie mai echilibrata", a apreciat Ferrero-Waldner. "Am dat dovada de leadership in Georgia si de exact acelasi lucru vrem sa dam dovada acum", a adaugat ea.
seful diplomatiei britanice, David Miliband, a precizat totusi ca "nu este vorba numai de a cere lucruri Statelor Unite". "Este vorba ca Europa sa (...) dea asigurari ca aportul sau in Orientul Mijlociu, Afganistan si Pakistan, in criza financiara internationala, este puternic si clar", a precizat el.
Reuniunea de la Marsilia va fi urmata de o conferinta ministeriala a "Procesului de la Barcelona/Uniunea pentru Mediterana" (UPM).