Skip to main content

Cele "11 porunci" de respectat pentru siguranta cardului

Daca ai un card si vrei sa te pui la adapost de eventuale fraude, trebuie sa respecti 11 "porunci", in fapt, recomandari pentru siguranta banilor tai. Deocamdata, doar BCR a afisat la bancomatele (ATM) sale o lista cu sfaturi pentru utilizatorii de carduri, cu scopul de a-i feri de fraude si de eventualii "binevoitori" care se ofera sa le sara "in ajutor" cind, de exemplu, li se blocheaza cardul in bancomat.
In primul rind, trebuie sa ai grija de carduri la fel cum ai grija de banii tai, deoarece, practic, sint unul si acelasi lucru. Nu uita sa-ti semnezi cardul pe verso, imediat ce l-ai primit de la banca. Foarte important: trebuie sa memorezi codul de identificare PIN, fara sa-l notezi undeva. PIN-ul este secret si nimeni nu are dreptul sa ti-l ceara. Pe de alta parte, daca ai de facut plati cu cardul la comercianti sau vrei sa scoti bani de pe card, e bine sa-l utilizezi, pe cit posibil, doar la bancomatele de la sediile bancilor, in centre comerciale, institutii sau de la agentii economici. Nu uita: cind utilizezi un ATM, ai grija ca nimeni sa nu se uite peste umarul tau cind tastezi codul PIN.
Cind faci plati cu cardul, nu accepta ca vinzatorul sa plece cu cardul din fata ta, iar dupa efectuarea platii cere comerciantului sa-ti dea inapoi cardul, nu inainte de a verifica chitanta cu platile respective. Daca ti se blocheaza cardul in ATM trebuie sa anunti imediat banca si nu trebuie sa accepti nici un ajutor din partea vreunui "binevoitor". Altfel risti ca acesta sa-ti "curete" contul de bani. Sa nu transmiti niciodata numarul cardului tau prin telefon, cu exceptia cazului in care ai constatat, in mai multe rinduri, ca ai de-a face cu o companie foarte serioasa.
E bine sa controlezi des situatia contului si sa confrunti listele de cheltuieli cu chitantele si bonurile emise. De asemenea, pentru evitarea unor probleme financiare, e bine sa tii o evidenta lunara a tuturor tranzactiilor efectuate pe card.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu