Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cel putin un suspect de gripa aviara in Israel

Cel putin o persoana a fost pusa sub observatie medicala in Israel deoarece prezenta simptome asemanatoare gripei aviare, dupa ce oficiali din cadrul Ministerului Agriculturii au afimat ca virusul H5N1 a infectat mii de pasari din doua ferme avicole din sudul Israelului, relateaza Reuters.
Un purtator de cuvint al spitalului Soroka a declarat ca este vorba despre un cetatean de origine thailandeza care lucra intr-una din fermele contaminate si a fost spitalizat imediat ce s-a plins ca prezinta simptome asemanatoare gripei aviare, a adaugat el. Alte doua persoane sint in drum spre spital.
Pe de alta parte, postul de radio israelian a anuntat ca un barbat in virsta de 38 de ani este supus testelor pentru identificarea virusului H5N1 la Haifa.
Ministrul Sanatatii, Yaakov Edri, a declarat insa pentru postul de radio al armatei ca pina in prezent nu au fost identificate cazuri de persoane care sa fi contractat boala.
Ministerul israelian al Agriculturii a anuntat, vineri, ca cele citeva mii de pasari domestice care au fost gasite moarte la doua ferme colective din apropiere de Fisia Gaza erau infectate cu virusul H5N1. Oficialii au declarat ca inca nu au obtinut rezultatele finale ale testelor.
"Noaptea trecuta (joi spre vineri - n.r.) am informat Organizatia Mondiala a Sanatatii ca virusul H5N1 s-a raspindit in Israel", a afirmat doctor Moshe Haimovitch, un oficial din cadrul Ministerului Agriculturii.
Autoritatea Palestiniana a fost, de asemenea, informata si s-a cerut inspectarea gospodariilor din Fisia Gaza si din Cisiordania, a adaugat el.
Israelul efectueaza teste in numele Autoritatii Palestiniene asupra pasarilor domestice gasite moarte in Fisia Gaza si in Cisiordania, in cadrul uneia dintre rarele cooperari pentru a controla raspindirea virusului H5N1.
Peste 10.000 de pasari au murit din cauza virusul gripei aviare in ultimele citeva zile in doua ferme comunale din sudul Israelului, Kibbutz Ein Hashlosha si Kibbutz Holit, ambele situate in apropiere de Fisia Gaza.
Oficiali din cadrul Ministerului Sanatatii au ordonat instaurarea carantinei si se pregatesc pentru sacrificarea a sute de mii de pasari domestice din regiune, potrivit presei israeliene.
Ei suspecteaza ca virusul a infectat si pasarile dintr-un kibutz situat la circa 25 de kilometri sud-vest de Ierusalim, potrivit cotidianului Haaretz.
Tulpina H5N1 a virusului gripei aviare s-a raspindit alarmant de repede in ultimele saptamini in Europa, Africa si in unele zone din Asia.
Cu cit se raspindeste mai mult, cu atit sint mai mari temerile ca virusul va suferi o mutatie care sa ii permita sa se transmita cu usurinta de la om la om, generind o pandemie care ar provoca moartea a milioane de persoane.
Gripa aviara este greu de contractat, dar oamenii se pot imbolnavi prin contact direct cu pasarile infectate. Circa100 de persoane au murit din cauza gripei aviare in lumea intreaga.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii