Intitulată "Golgota", pictura a putut fi admirată, zeci de ani la rând, doar la Muzeul Naţional de Artă al României, iar în 2009 le-a revenit moştenitorilor de drept.
"Este cea mai mare lucrare a lui Nicolae Tonitza licitată vreodată pe piaţa românească de artă. Opera provine din colecţia diplomatului român Vasile Stoica, colecţie confiscata în 1977 de Muzeul Naţional de Artă al României, dupa moartea în detenţie la Jilava a marelui patriot şi colecţionar Vasile Stoica - singurul diplomat român care a participat la tratativele de pace de după ambele războaie mondiale. După căderea regimului comunist, în urma unui îndelungat şir de procese, tabloul a fost restituit anul trecut moştenitorilor", spun reprezentanţii casei de licitaţii Artmark.
"Golgota" este considerată unul dintre cele mai desăvârşite peisaje cu prezenţă umană ale lui Tonitza. Lucrarea face parte din picturile realizate de artist după eliberarea în 1918, din lagărul de la Kirjali, (Bulgaria), în care a fost concentrat ca soldat după înfrângerea în 1916 a României în Bătălia de la Turtucaia.
La aceeaşi licitaţie, găzduită de Palatul Ghika, îşi vor căuta cumpărători opere semnate, printre alţii, de Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petraşcu, Ion Theodorescu-Sion, Lucian Grigorescu şi Samuel Mützner.