Recent, în cadrul unei şedinţe de îndată a CLM Brăila, consilierii municipali au adus în discuţie flagelul magazinelor care comercializează plante etnobotanice. Consilierii au propus introducerea pe ordinea de zi a viitoarelor şedinţe a unor soluţii legale, prin care spaţiile comerciale respective să fie îndepărtate de zonele de impact ale oraşului, cum ar fi, de exemplu, unităţile şcolare.
"Există o solicitare a noastră către Direcţia de Sănătate Publică, există şi o dispoziţie a mea către Poliţia Comunitară şi Corpul de Control al Primarului. Urmează să le adunăm, ca să vedem cum stăm. Vă pot spune un singur lucru: avem douăsprezece astfel de magazine inventariate în momentul de faţă, să vedem în ce măsură ele au autorizaţiile necesare pentru a comercializa produsele respective, în ce măsură ceea ce comercializează corespunde cu ceea ce spun ei că se comercializează - aici se pare că este o problemă - şi în ce măsură amplasarea lor în zona şcolară a fost aprobată, avizată", a precizat Aurel Simionescu, primarul Brăilei.
Una dintre propuneri a venit din partea consilierului municipal al PSD Brăila, Doru Damian. Acesta a cerut interzicerea funcţionării magazinelor cu plante etnobotanice pe o rază de 2 kilometri de jur-împrejurul unităţilor şcolare: "Ca o primă măsură: interzicerea funcţionării acestor magazine pe o rază de 2 kilometri în jurul unităţilor şcolare. Problema este simplu de rezolvat: băgăm un compas într-o hartă, stabilim cerculeţele şi vedem unde rămâne spaţiu. Nu ştiu dacă va mai rămâne spaţiu (...) După aceea vedem unde şi-or mai găsi spaţiu să funcţioneze, chiar şi cu autorizaţie de funcţionare. Cel mai mare pericol care paşte Brăila şi România, în perioada asta de sărăcie, este moartea albă".