Frunzele circulare ale nufărului uriaş Victoria amazonica, având ca origine lacurile din bazinul fluviului Amazon, Brazilia, au un diametru de până la 3 metri, plutind ca nişte tăvi uriaşe pe luciul apei, potrivit descrierii Guinness Book of World Record.
Victoria amazonica a fost descoperită în Bolivia, în 1801, fiind numită iniţial „Eurgale amazonica". Mai târziu, a fost redenumită, purtând numele de „Victoria regia", în onoarea reginei Victoria a Marii Britanii, menţionează site-ul oficial al Grădinilor Botanice Regale, citat de agerpres.ro.
Victoria amazonica are tulpini foarte lungi, care cresc dintr-o rădăcină subacvatică îngropată în substratul mâlos de pe fundul apei. Frunzele, iniţial, sunt ca nişte ţepi deasupra apei, însă se desfac rapid până la o jumătate de metru pătrat pe zi. Suprafaţa frunzei are striaţii, dar şi un strat ceros care respinge apa. Partea inferioară este străbătută de o reţea de nervuri cu ţepi, care protejează, astfel, frunza de atacul peştilor. De asemenea, aceste nervuri sunt pline cu aer, fapt ce permite plutirea acestora la suprafaţa apei. O plantă matură poate suporta greutăţi, distribuite uniform, de până la 40-45 de kg.
Flori spectaculoase
Nufărul uriaş creşte foarte repede. Într-un singur sezon, fiecare plantă poate produce între 40 şi 50 de frunze, ajungând să acopere în întregime suprafaţa apei. Foarte puţine specii de plante acvatice îşi mai găsesc locul printre aceşti nuferi giganţi.
Florile spectaculoase au o durată de viaţă scurtă, de 48-72 de ore. Floarea este de culoare albă în prima seară când se deschide, atrăgând insectele cu un parfum dulce de ananas, dar şi cu o reacţie chimică ce produce căldură. În acest stadiu, floarea este de gen feminin şi înfloreşte pentru a primi polenul de la alte flori. Când floarea se redeschide a doua seară, anterele s-au maturizat, începând să producă polen, devenind astfel o plantă de gen masculin. Floarea îşi schimbă, totodată, culoarea în roşu-purpuriu, pierzându-şi şi parfumul. Insectele prinse înăuntrul său sunt eliberate, reluând, astfel, procesul de polenizare. Apoi, floarea se închide şi se scufundă, misiunea sa fiind îndeplinită.