Cu o înălţime de peste 3 metri, modelul a fost construit de dr. Robert Krickl din aproape 40.000 de bile şi 10 km de beţe. Este o încercare de record mondial ce va fi evaluată de Cartea Recordurilor la 23 noiembrie. Lucrarea va fi expusă publicului până la 30 noiembrie.
„Vreau să arăt - să vizualizez - cum arată lumea noastră atunci când este amplificată de un miliard de ori", a explicat dr. Krickl, cristalograf, pentru BBC World Service.
Imensa structură cristalină are o semnificaţie deosebită în această săptămână, când s-au împlinit 100 de ani de la acordarea premiului Nobel pentru pentru descoperirea a ceea ce arăt eu cu acest model: aranjamentul atomilor în cristale, a declarat Krickl.
Premiul a revenit echipei britanice formate din tată şi fiu, William şi Lawrence Bragg, care au câştigat Nobelul pentru Fizică în 1915 pentru descoperirea tehnicii care acum este cunoscută sub numele de cristalografie cu raze X.
„Această descoperire a avut cu adevărat un impact major asupra ştiinţei şi înţelegerii lumii", a spus dr. Krickl. „Aceasta a condus la determinarea structurii ADN-ului, a virusurilor, a proteinelor şi, pe de altă parte, a materialelor utilizate în viaţa de zi cu zi, în tehnologia de a construi aparate mai uşoare, mai rapide şi mai bune".