Mergi la conţinutul principal

Cel mai mare marș de protest al profesorilor la Brăila. Greva din învățământ continuă

• circa 2.000 de membri ai Sindicatului Învățământ „Corneliu Gh. Caranica” Brăila au participat, joi, la un amplu marș de protest • sute de profesori și angajați din creșe, grădinițe, școli gimanizale și licee, din municipiu și județ, au mărșăluit, ieri, pe B-dul Alexandru Ioan Cuza, până pe platoul din fața Palatului Administrativ, strigându-și nemulțumirea • „Acest protest nu este doar pentru salarii. Este despre viitorul educației și despre percepția societății privind meseria de dascăl”, ne-a declarat unul dintre participanții la marșul de protest • „A fost cel mai mare protest al profesorilor din ultimii ani”, a spus președintele Sindicatului Învățământ Brăila, prof. Radu Cătălin  • astăzi, peste 100 de profesori din Brăila vor participa la marele miting de protest din capitală

 

„Vrem salarii decente în educație”, „Demnitate profesorilor!”, „Nu cedăm!”, „Cei care educă sunt demni de respect”, „Uniți suntem puternici”, „Vrem o școală ca afară/Dar o vrem la noi în țară” - sunt doar câteva dintre sloganurile pe care le-au scandat, ieri, sutele de profesori și educatori participanți la marșul de protest.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi, la Brăila, nu a mai fost niciodată. Oamenii au ieșit în stradă ca să-și strige nemulțumirile, am avut alături elevi și părinți. La ora actuală, se află în grevă 76,4 % dintre profesorii și angajații instituțiilor de învățământ care au declanșat protestul în urmă cu trei săptămâni. Mâine (9 iunie - nr.r), două autocare cu peste 110 profesori din Brăila vor merge la București, pentru a participa la marele miting din Piața Victoriei”, ne-a declarat prof. Radu Cătălin, președintele Sindicatului Învățământ Brăila.

Ieri, la ora 11.00, coloanele de protestatari au pornit din fața sediului Inspectoratului Școlar Județean Brăila, cu pancarte, claxoane, tobe și fluiere, strigându-și nemulțumirea. Au fost prezenți la marș sute de reprezentanți ai școlilor gimnaziale, grădinițelor, liceelor și creșelor, care spun că nu vor renunța la grevă până când nu li se vor satisface întocmai revendicările.

„Mi se pare esențial să găsim forța de a ne duce lupta până la capăt. Avem nevoie de curaj și unitate. Nu trebuie să renunțăm. Guvernul trebuie să investească în educație și în angajații din învățământ! Avem nevoie de educație, iar educația are nevoie de sprijin, de finanțare. Acest protest nu este doar pentru salarii. Este despre viitorul educației și despre percepția societății privind meseria de dascăl”, a precizat V.I., profesor la o școală gimnazială din Brăila, participant la protest.

„Mă aflu la acest protest împreună cu soția mea, care este tot profesor de istorie. Acești guvernanți ne cred „elevi de grădiniță”. Noi, profesorii de la „Fănuș Neagu”, suntem 99% în grevă; am respins acest așa-zis memorandum, care, din punctul meu de vedere, este doar o „ciornă”. Trebuie să facem presiuni asupra guvernanților, să ne dea ceea ce cerem, nu ceea ce spun ei că ne vor da. Două sunt revendicările noastre: 25% la salariu pentru toată lumea și emiterea unei ordonanțe de urgență pentru a aplica acea grilă de salarizare, altfel nu vom avea nicio bază juridică pentru a merge în instanță, în cazul în care guvernanți nu o respectă. Din punctul meu de vedere, guvernanții nu vor să rezolve problema, dau ordonanțe peste ordonanțe. A mai rămas să ne încheie mediile orice om de pe stradă! Greva va continua și de luni încolo, dacă nu se vor satisface cererile sindicaliștilor din învățământ”, a precizat Marian Paraschiv, profesor de istorie cu o vechime de 18 ani la catedră, prezent la marșul de protest împreună cu soția, tot profesor de istorie.  

Marșul de protest s-a încheiat după ora 12.00, pe platoul din Piața Independenței. Înainte de finalizarea lui, cinci sindicaliști au fost primiți de prefectul Brăilei, Iulian Timofei. 

„Am primit, astăzi, vizita unei delegații din partea Sindicatului Învățământ „Corneliu Gh. Caranica” Brăila, organizator al acțiunii de protest autorizat, derulată sub forma unui marș, având ca punct terminus platoul din fața Palatului Administrativ. Membrii delegației au expus pe scurt nemulțumirile care îi țin, încă, departe de catedră și m-au informat cu privire la faptul că, în continuare, sindicaliștii susțin continuarea grevei la nivel național. Mi-am manifestat speranța că negocierile la nivel național se vor încheia într-un timp cât mai scurt, astfel încât să fie reluat procesul educațional. De asemenea, le-am dat asigurări ferme că sunt deschis dialogului cu cetățenii acestui județ, inclusiv cu sindicatele, și că voi informa Guvernul și Ministerul Educației cu privire la discuția de astăzi”, a precizat prefectul Brăilei, Iulian Timofei, după întâlnirea cu sindicaliștii din învățământ.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro