Mergi la conţinutul principal

Cel mai mare depozit de sare din lume

Câmpia de sare este situată la o altitudine de 3.656 de metri, în mijlocul celui mai înalt platou din Munţii Anzii Cordilieri - Altiplano, şi s-a format după ce marele lac Minchin s-a evaporat treptat în ultimii 20 000 de ani. Rămăşiţele lacului sunt vizibile şi astăzi: în apropiere de pustiul sărat din Uyuni, lacurile Poopo, Uru Uru şi Titicaca, sunt conectate între ele în timpul sezonului ploios, reconstituind o parte din suprafaţa lacustră a vechiului Minchin.
Trei sferturi din an, regiunea nu primeşte decât extrem de puţine precipitaţii. Stratul de sare, cu o grosime ce variază între 2 şi 20 de metri, este responsabil pentru suprafaţa uimitor de plată: odată ce apele din sezonul ploios topesc partea superficială a depozitului de sare, acesta se transformă într-un enorm lac sărat, cu o adâncime foarte mică. Repetat de mii de ori de-a lungul timpului, procesul a dus la aplatizarea aproape perfectă câmpiei.

Oglindă uriaşă

Salar de Uyuni are în centru mai multe insule, vârfurile unor vechi vulcani, care sunt acoperite de corali fosilizaţi şi de depozite sedimentare cu urme de viaţă marină.
Suprafaţa sa de culoare albă şi cerul albastru intens creează uneori imagini incredibile, în special în timpul sezonului umed, atunci când câmpia de sare este acoperită cu apă şi se transformă într-o oglindă imensă.
Zona, însă, poate fi periculoasă, punctele de orientare în deşertul de sare lipsind cu desăvârşire.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro