Grand Canyon se pare că a fost descoperit, în 1540, de un grup de 13 conchistadori spanioli conduşi de López de Cárdenas şi redescoperit, în 1776, de doi preoţi spanioli, scrie agerpres.ro. În perioada 24 mai - 29 august 1869 a avut loc prima explorare, realizată de un grup de studenţi conduşi de profesorul John W. Powell (Universitatea din Illinois).
Un proces de formare complex
Situat în sud-vestul Statelor Unite, în statul Arizona, cel mai mare canion terestru s-a format între Marble Gorge în est şi Grand Wash Cliffs în vest, pe cursul mijlociu al fluviului Colorado, prin adâncirea acestuia în rocile sedimentare şi cristaline ale Podişului Colorado, ca urmare a procesului de ridicare a acestui podiş în diverse epoci geologice. Acestui proces i s-au adăugat fenomenele de eroziune laterală, şiroire pe versanţi etc., care au contribuit la realizarea unei impresionante sculpturi în rocile versanţilor, cu alte canioane laterale, mai mici, cu viroage, ravine etc. Puterea de eroziune a fluviului este foarte mare datorită vitezei care atinge uneori peste 30 km pe oră.
Timpul, înscris în versanţi
Fiecare mare perioadă geologică (măsurată în milioane de ani) este evidenţiată pe versanţii canionului, prin diverse nuanţe de culoare. Culoarea generală a canionului este roşu deschis, dar fiecare strat sau grup de straturi are o nuanţă diferită, de la galben pal, verde şi roz, în straturile superioare, până la la brun ciocolatiu, violet şi alte nuanţe închise în cele inferioare.
Cel mai spectaculos sector al canionului se află în zona Parcului Naţional Grand Canyon înfiinţat în 1919. În acest sector, cu o lungime de 90 km, fluviul creează meandre puternice, măsurând aproape dublu (170 km). Este zona în care ambele maluri ale canionului sunt accesibile, atât la nivel rutier cât şi aerian. Distanţa dintre cele două maluri (South Rim şi North Rim), este de 19 km cu avionul, 34 km pe un traseu marcat pentru pietoni (Bright Angel Trail) şi peste 300 km pe şosea. Aici au fost descoperite numeroase urme de locuire preistorică. În prezent, aici trăiesc cinci triburi amerindiene.
Zona este vizitată anual de peste 1.5 milioane turişti.