* cu roluri memorabile în filmele „Secretul lui Bachus” și „Nea Mărin miliardar”, neuitatul Ștefan Mihăilescu-Brăila a avut o existență tragică, după ce a suferit un atac cerebral * actorul a fost silit să reînvețe alfabetul, să scrie și să citească și a murit uitat de lume, la vârsta de 71 de ani
Așezat la loc de cinste în rândul personalităților brăilene și ale României postbelice - cu roluri memorabile în filme precum „Secretul lui Bachus” și „Nea Mărin miliardar” - actorul Ștefan Mihăilescu-Brăila (3 februarie 1925, Brăila-19 septembrie 1996, București) și-a început activitatea ca artist amator în orașul natal, pe scena Teatrului „Maria Filotti”. Dacă ar fi învins boala și ar fi trăit „până la adânci bătrâneți”, pe 3 februarie a.c. ar fi împlinit 97 de ani. Centrul Diversității Culturale al Muzeului Brăilei „Carol I” deține o fotografie cu celebrul actor „alături de Barzuca, Dobrotă și Mandas”, pe scena teatrului brăilean, în perioada de debut - imagine pe care o reproducem în acest articol.
Născut pe 3 februarie 1925, Ștefan Mihăilescu-Brăila a urmat cursurile școlii primare în orașul natal, dedicându-se de timpuriu scenei. Din anul 1949 și până în 1954, Ștefan Mihăilescu-Brăila a jucat la Teatrul „Maria Filotti”, în spectacole ca „La Ilie bun și vesel”, de Ion Damian, „O scrisoare pierdută”, de I. L. Caragiale, „Poveste de dragoste”, de Margarita Aligher, „Burghezul gentilom”, de Moliere, „Bădăranii”, de Carlo Goldoni, „Nunta lui Kecinski”, de Suhovo Kobalin și „Ultima ora”, de scriitorul brăilean Mihail Sebastian.
Ștefan Mihăilescu-Brăila debutează în cinema în anul 1957, jucând cu o inegalabilă măiestrie artistică în cele mai reușite comedii din cinematografia românească: „Păcală” (1974), „Nea Mărin Miliardar” (1979), „Elixirul tinereții” (1978). „Bachus”, din cunoscutul film „Secretul lui Bachus” (1984), în regia lui Geo Saizescu, a fost ultimul mare rol al actorului Ștefan Mihăilescu-Brăila. „Am lucrat cu cei mai buni actori ai timpului. Pleiada de aur. Pentru rolul lui „Bachus” l-am „ochit” încă de la început pe Ștefan Mihăilescu-Brăila. Era extraordinar! A studiat rolul și apoi a intrat perfect, din prima, în pielea lui „Bachus”. Căpăta o privire de gheață care parcă tăia ca un laser”, spunea regizorul Geo Saizescu despre celebrul actor brăilean.
Mai trebuie amintit că, prin Decretul nr. 3 din 13 ianuarie 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române, actorului Ștefan Mihăilescu-Brăila i s-a conferit titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Române „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii și artelor plastice”. A fost distins, de asemenea, cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. Ștefan Mihăilescu-Brăila a fost și prezentator a numeroase emisiuni de teatru și divertisment la Radio și la Televiziunea Română. Actorul brăilean a trecut la cele veșnice la 19 septembrie 1996, la București, și a fost incinerat.
Potrivit presei centrale, actorul a murit uitat de lume și în sărăcie. În plus, a trecut prin clipe groaznice atunci când a suferit un atac vascular cerebral și a făcut Alzheimer, fiind nevoit să reînvețe alfabetul, să meargă și să citească. Brăilenii, însă, nu l-au uitat niciodată. În memoria marelui actor, o stradă din orașul natal îi poartă astăzi numele.