* începute în urmă cu opt ani, lucrările de reabilitare a impozantei clădiri de pe Strada Împăratul Traian au fost finalizate cu sprijinul Statului Major al Forțelor Navale Române * „Sunteți un exemplu pentru noi toți”, a spus primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir * prezent la grandioasa festivitate de inaugurare a clădirii Comandamentului Flotilei Fluviale, șeful Statului Major al Forțelor Navale Române, contraamiral Mihai Panait, i-a decorat pe cei care au proiectat și au realizat lucrările la clădirea emblematică, monument de arhitectură vechi de mai bine de un secol * cu peste 100 de încăperi și peste 7.000 mp, sediul Flotilei Fluviale se află în patrimoniul Armatei din anul 1980
Ofițeri de marină, oficialități publice locale și reprezentanți ai unităților militare și de învățământ ale Forțelor Navale Române au intonat, vineri, Imnul României, la inaugurarea și sfințirea sediului Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”, de pe Strada Împăratul Traian. Clădirea construită la începutul secolului al XX-lea - monument de arhitectură cu peste 100 de camere, cu pereți groși de un metru - rivalizează cu Teatrul „Maria Filotti” fiind unul dintre simbolurile Brăilei de altădată.
Începând cu ora 12.30, la festivitatea de inaugurare a clădirii-monument au sosit primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir, viceprimarii orașului, președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, prefectul Iulian Timofei, oaspeți de rang înalt din structurile de conducere ale Forțelor Navale Române, arhitectul șef al Brăilei, Corina Anghelescu, reprezentanții Direcţiei Domenii şi Infrastructuri din cadrul MApN și ai constructorului,
În jurul orei 13.00, comandantul Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”, contraamiral de flotilă Cornel Rogozan, l-a întâmpinat pe șeful Statului Major al Forțelor Navale Române, contraamiral Mihai Panait, finanțatorul grandiosului proiect care a redat Brăilei o clădire emblematică, fost Palat al Societății de Asigurări „Generala”, inaugurat în anul 1910, edificiu care, altminteri, risca să ajungă o ruină.
Oaspeții au vizitat expoziția de machete de nave fluviale, amenajată pe holurile clădirii și au admirat picturile murale reprezentându-i pe iluștri domnitori ai Țărilor Române, dar și bustul lui Mihail Kogălniceanu, pe vremea căruia au luat ființă Forțele Navale Române. Prezent la eveniment, arhitectul șef al Brăilei, Corina Anghelescu, a dat citire unui scurt istoric al clădirii reabilitate - monument istoric construit în stil eclectic, cu puternice influențe franceze, având peste 100 de camere în componența sa și peste 7.000 mp suprafață desfășurată. Impozantul edificiu - simbol al Brăilei prospere, de la 1900 – a găzduit, de-a lungul timpului, numeroase societăți de asigurare și de navigație.
Festivitatea de inaugurare a sediului Comandamentului Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” a continuat cu alocuțiunea rostită de șeful Statului Major al Forțelor Navale Române, contraamiral Mihai Panait, care a prezentat istoricul Forțelor Navale (înființate la 1860) și al Flotilei Navale Române, care a luat ființă în anul 1896. Oaspetele a ținut să precizeze că Flotila Fluvială de la Brăila este un exemplu pentru toate structurile aparținând Forțelor Navale și că edificiul inaugurat aici nu are egal în toată România.
„Sunteți un exemplu pentru noi toți”, a spus și primarul Municipiului Brăila, Marian Dragomir, care a punctat faptul că sediul Comandamentului Flotilei Fluviale, recent reabilitat, este cel mai frumos și mai reprezentativ edificiu pentru Brăila, după Teatrul „Maria Filotti”. Contraamiralul de flotilă Cornel Rogozan, comandantul Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”, a ținut să precizeze că lucrările de reabilitare ale clădirii au început, de fapt, în urmă cu opt ani și că, până în acel moment, fuseseră făcute doar câteva mici reparații, cu toate că imobilul fusese grav afectat de cutremurul din martie 1977. De aceea, contraamiralul Rogozan a mulțumit finanțatorului, Statul Major al Forțelor Navale, dar și proiectantului și, desigur, constructorului. De altfel, la festivitate, a fost prezent și fostul președinte al CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, din partea SC „Concivia” SA.
Interesant este faptul că, potrivit camnadantului Flotilei Fluviale, mărețul edificiu care a costat peste 20 de milioane de lei - după cum precizam, deunăzi, în cotidianul nostru - va adăposti și un Muzeu al Marinei Române. „Vrem să aducem o secție a Muzeului Marinei Române la Brăila”, a spus contraamiralul Cornel Rogozan.
În continuarea festivității de inaugurare, șeful Statului Major al Forțelor Navale Române, contraamiral Mihai Panait, le-a acordat distincții celor care au contribuit la realizarea proiectului - proiectant, constructor, responsabil de lucrări. Totodată, a fost oficiată slujba de sfințire a edificiului monument istoric, de către un sobor de preoți.
Aflat în patrimoniul Ministerului Apărării Naționale din anul 1980, adificiul de pe Strada Împăratul Traian a găzduit, inițial, Brigada Fluvială, unitate care, în anul 1995, a devenit Flotila de Dunăre - actualemente Comandamentul Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”.
„Clădirea completează patrimoniul arhitectural de excepţie pe care îl are municipiul Brăila, nu doar declarativ, ca sursă de mândrie faţă de brăileni, ci şi imperativ, ca o datorie şi ca o necesitate, ţinând cont de dezvoltarea oraşului şi de perpetuarea unor tradiţii culturale valoroase. Ca o datorie morală a cinstirii momentelor hotărâtoare din istoria forţelor fluviale ale României, clădirea Comandamentului Flotilei Fluviale a parcurs un amplu proces de reabilitare în perioada 2017- 2022”, precizau reprezentanții Flotilei Fluviale în comunicatul prilejuit de festivitatea de inaugurare.
Mai trebuie precizat că lucrările la Comandamentul Flotilei Fluviale au fost coordonate de Direcţia Domenii şi Infrastructuri - instituţia care are ca obiect de activitate administrarea patrimoniului imobiliar al Armatei - cu avizul Ministerului Culturii.
Slujba de binecuvântare a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. În semn de recunoştinţă pentru activitatea desfăşurată în slujba patriei, ierarhul Dunării de Jos a oferit mai multe icoane şi publicaţii eparhiale oficialilor militari participanţi la eveniment. Evenimentul s-a încheiat cu vizitarea navei de protocol „Mureş”, administrată de Marina Militară şi ancorată la Brăila, în cheul special construit pentru aceasta în anii '80.