Pentru anul 2005, 10.193 de contribuabili aveau obligatia depunerii declaratiei de venit, insa la ghiseele Directiei s-au prezentat 10.567 de persoane. Diferenta este explicata de cazurile in care un contribuabil a avut mai multe surse de venit si pentru fiecare din acestea a trebuit sa depuna o declaratie. Din cele 10.567 de declaratii, 8.814 au fost depuse in termen legal, iar 1.753 au fost inregistrate peste termenul legal.
Pina la data de 16 noiembrie 2006, au fost emise si transmise contribuabililor un numar de 10.546 de decizii de impunere anuala pentru anul 2005. Dintre acestea, 6.081 au fost diferente de plata, 1.834 de decizii precizau ca titularilor urmeaza sa li se restituie diferente, in timp ce 2.631 au fost cu diferente zero.
Din cele 1.834 de decizii cu diferente de restituit, 302 se refera la sume mai mici de 5 lei, iar 1.047 de decizii au fost pentru sume cuprinse intre 5 lei si 150 lei inclusiv.
Pe numele celor care nu au depus la timp declaratiile de venit pentru anul 2005 au fost emise 2.166 de notificari. Drept urmare, 1.593 de contribuabili au depus declaratii de venit. Sanctiunile contraventionale aplicate acestor contribuabili au constat in transmiterea de avertismente, si nu in amenzi.
Cine ar putea fi contribuabilul miliardar?
Un calcul simplu arata ca cel care a obtinut zece miliarde de lei vechi, venit realizat de-a lungul intregului an 2005, echivaleaza cu 27,3 milioane de lei cistigati zilnic, sau aproximativ 940 de dolari, la cursul mediu de anul trecut. Suma reprezinta echivalentul a 3.000 de salarii minime in economie sau, exprimata in dolari, la acelasi curs mediu din 2005, inseamna 343.200 USD. Spre comparatie, presedintele Statelor Unite are un venit anual impozabil de 400.000 de dolari.
In Romania exista citeva posibilitati prin care s-ar putea obtine un venit de asemenea marime.
Numele celui care a reusit sa cistige anul trecut un asemenea venit este confidential, dar putem incerca sa aflam in ce domeniu isi desfasoara activitatea.
Ar putea fi unul dintre fericitii clienti ai Loteriei Romane? Cistigurile consistente la loterie pot reprezenta o posibilitate de a "ingreuna" declaratia de venit. Chiar daca ele se impoziteaza in mod automat, in momentul inminarii sumei la Loteria Nationala, sumele trebuie sa figureze in declaratiile de venit ale cistigatorilor. Aceasta este insa o sansa rarisima, anul trecut fiind doar zece cistiguri de peste zece miliarde de lei vechi la nivelul intregii tari.
Mai numerosi decit cistigatorii la loto sint notarii publici, multi dintre acestia avind o situatie materiala foarte solida si cistiguri uriase din practicarea acestei meserii liberale. Nu este exclus ca aceeasi suma sa poata fi cistigata intr-un an de un avocat bun.
Venituri consistente sint in masura sa obtina si cei care opteaza pentru plasarea banilor in diverse companii sau societati de investitii financiare. Dar pentru a obtine dividende in valoare de zece miliarde de lei vechi de la SIF Moldova, de exemplu, titularul ar trebui sa detina cel putin 18.000 de actiuni, ceea ce inseamna o investitie imensa.
O alta categorie a celor care au sansa unor cistiguri mari este cea a auditorilor si/sau evaluatorilor, care in urma activitatilor lor pot obtine venituri de miliarde. Auditorii sint cei care, la solicitarea companiilor sau a autoritatilor statului, efectueaza controlul evidentelor contabile ale unor societati sau institutii. Practic, ceea ce fac ei este sa verifice daca ceea ce este trecut in actele firmei/institutiei corespunde cu realitatea din teren. Evaluatorii sint cei care in urma unor calcule dau o anumita valoare societatilor comerciale sau unor proprietati imobiliare, de exemplu.