Cel mai bine plătite meserii din România | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cel mai bine plătite meserii din România

Meserii considerate rare precum controlor de trafic aerian, monitor de studii clinice sau somelier ajung să fie remunerate cu 30.000 de lei, 6.000 de lei, respectiv 4.500 de lei net pe lună, reiese dintr-o analiză publicată joi de Smartree.

 

Unele meserii rar întâlnite nu necesită studii superioare, între care se numără controlor de trafic aerian, sudor în argon, macaragiu, alpinist utilitar, grefier sau somelier, potrivit News.ro.

“Chiar dacă nu este necesar să ai studii superioare, acestea sunt totuşi meserii speciale, care presupun anumite cursuri şi calificari. Pentru a ajunge controlor de trafic aerian, în afara examenului de admitere, unul foarte strict, urmează o perioadă de formare profesională, specifică acestui domeniu”, a declarat coodonatorul departamentului de HR din cadrul Smartree, Raluca Peneş. 

Salariul de început al unui controlor de trafic aerian, pentru care există un singur angajator în România - regia de stat Romatsa -, este de aproximativ 20.000 lei net/lună, ajungând şi la 30.000 lei după câţiva ani de experienţă.

Pe de altă parte, macaragiii, sudorii specialziaţi în argon şi alpiniştii utilitari câştigă, în medie, între 3.000 şi 3.500 lei net/lună.

Somelierii, în funcţie de competenţe şi nivelul de experienţă, pot câştiga în medie 4.500 lei net/lună, iar salariul unui grefier poate urca până la 4.000 lei net/lună.

În prezent, meseriile de macaragiu şi sudor sunt tot mai rar întâlnite, existând un deficit acut de personal calificat în aceste domenii, deoarece foarte mulţi români cu astfel de aptitudini au emigrat. 

Cercetarea mai arată că în topul meseriilor rare, unde este necesară absolvirea unei facultăţi, se află cele de inginer topograf, inginer tehnician aparatură medicală, monitor studii clinice, inginer geodez şi actuar.

“Unele dintre aceste meserii sunt rare prin natura lor, piaţa locurilor de muncă fiind una nu foarte ofertantă, aşa cum este cazul inginerilor în topografie sau a celor geodezi. Însă, în cazul joburilor de actuar, piaţa se confruntă cu o lipsă de specialişti”, a precizat Peneş.

Salariul inginerilor specializaţi în topografie, geodezie şi aparatură medicală începe de la 2.500 lei net/lună, iar actuarii pot câştiga de la 3.000 lei net/lună.

O meserie rară şi foarte bine plătită este cea de monitor de studii clinice, unde salariul mediu ajunge la 6.000 lei net/lună.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro