Parlamentarii brăileni au, începând de ieri, dreptul la pensie specială în funcţie de vechimea în cele două Camere. Mai exact, marţi, Legislativul a aprobat proiectul de lege cu 303 voturi "pentru", 124 voturi "împotrivă" şi două abţineri. Potrivit presei centrale un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o indemnizaţie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate s-ar alege cu aproximativ 4.600 de lei în plus la pensie.
Redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" au încercat să stea de vorbă atât cu deputaţii şi senatorii Puterii cât şi cu cei din Opoziţie în privinţa acestui subiect, însă doar jumătate dintre aleşii brăilenilor au răspuns la telefon. Singurul PSD-ist care a răspuns apelurilor noastre este deputatul Mihai Tudose, ministrul Economiei, care a afirmat că a votat proiectul deoarece consideră că vine ca o încununare a muncii unui parlamentar cu state vechi. Totodată, acesta a indicat că acordarea de pensii parlamentarilor este o măsură normală din punctul său de vedere în contextul în care alte categorii importante din România beneficiază de acest aspect. Tudose susţine că vina este în totalitate a liberalilor care din ipocrizie au îndreptat atenţia către această problemă amplificând-o, în loc să încerce să o prezinte altfel populaţiei. Întrebat dacă este normal ca un parlamentar cu un singur mandat să beneficieze de o pensie cu aproximativ 16 milioane de lei vechi, mai mult decât i s-ar cuveni în mod normal, Tudose a afirmat că totul depinde de elementul la care se face raportarea. "Discuţia are două componente: oportunitatea sau ideea de pensie specială ocupaţională şi apoi, cuantumul. După cât timp, un mandat, două, şapte sau nouă înseamnă mult?! Şi, după aceea, cât pentru cât? Asta este o altă discuţie. Nu ştiu dacă după un mandat 16 milioane lei vechi e mult sau puţin. Depinde cu ce ne comparăm. Chiar de asta depinde. Eu, personal, aş fi fost mai de acord cu o nuanţare. Poate că un mandat este un accident, atunci hai să vorbim despre două mandate şi putem pune problema unei personalizări sau altceva. Dar eu nu pot fi considerat decât, hai să spun subiectiv, pentru că am patru mandate. Însă s-ar putea pune problema că la un mandat a fost o întâmplare că s-a intrat în Parlament", a afirmat Tudose, indicând totodată că poate o acordare a pensiei abia de la al doilea mandat ar fi fost un lucru bun.
Tot din tabăra PSD - UNPR am reuşit să stăm de vorbă cu deputatul Marioara Nistor. UNPR-ista a evitat să răspundă direct la întrebarea privind cei 16 milioane de lei vechi pentru un parlamentar aflat la primul mandat. "Astăzi (n.r. ieri) s-a încercat să se facă o dreptate pentru cei la al doilea, al treilea mandat. Nu e vorba de cei cu un singur mandat. Dar dincolo de toate speculaţiile, votul este totuşi motivat. În perioada activităţii noastre, a parlamentarilor, nu se acordă la îndemnizaţie niciun fel de spor de vechime, ceea ce face ca nivelul de contribuţie la pensie să nu fie corect. Aşa, motivaţii aş mai avea multe: alinierea parlamentarilor români la principiile care guvernează indemnizaţiile şi regimul pensiilor la parlamentarii europeni. Abordarea unitară prin aplicarea aceloraşi principii privind salarizarea şi pensiile la toate categoriile. Creşterea calităţii şi performanţei Parlamentului şi a parlamentarilor. În felul ăsta, Parlamentul o să atragă oameni nu numai din sectorul public, ci şi din cel privat", a afirmat Nistor.
Varga şi «DA» şi «NU» când vine vorba de pensie
Deşi a votat "împotriva" proiectului, deputatul PNL Vasile Varga nu s-a arătat deloc deranjat de ideea unei pensii pentru parlamentari. Întrebat dacă a încercat să studieze proiectul pentru a vedea care a fost metoda de calcul în privinţa sumelor stabilite, liberalul a subliniat că nu l-a interesat subiectul, din momentul în care s-a decis pe linie de partid că nu va fi susţinut. "Poate pentru unii parlamentari, care nu au un salariu foarte mare, această indemnizaţie este binevenită. Sunt cadre didactice sau alţii, medici, care câştigă 48 de milioane de lei pe lună şi se bucură şi pentru această îndemnizaţie. Eu de la început am spus că nu m-am dus în Parlament pentru o anumită leafă. Nu ştiu care a fost gândirea lor, cum au calculat şi ce au făcut. Nu aţi văzut cum a votat tot PNL-ul? Sunt vreo 12 milioane lei vechi pentru parlamentarii la primul mandat, eu aşa am înţeles. Nu ştiu cine a calculat această sumă şi cum a făcut-o. Pe noi nu ne-a mai interesat. Şi s-a văzut cum am votat astăzi (n.r. ieri) toţi. Am votat «împotrivă». Nu ne-a mai interesat", a declarat Varga.
Reamintim că, Vasile Varga a semnat iniţial iniţiativa legislativă a deputatului PSD Petre Daea legată de pensiile speciale pentru parlamentari, însă, în urma unui scandal apărut la nivel naţional, a decis să îşi retragă semnătura.
Boboc şi Nazare resping ideea de pensie specială
Atât senatorul PNL Cătălin Boboc, cât şi colegul său de partid, deputatul Alexandru Nazare au afirmat că nu ştiu modul în care s-a făcut calculul în privinţa pensiei speciale. Cei doi s-au arătat total împotriva ideii şi au ţinut să specifice că nu au analizat proiectul PSD-ist, pentru că nu i-a interesat. "Respingând ideea din capul locului nici n-am stat să analizez modalitatea de calcul vă daţi seama. Dar vreau să menţionez că am respins ideea din următorul motiv: într-o ţară în care sunt atâtea probleme, în care foarte mulţi oameni au probleme ale lor, în care nu am rezolvat multe, nu era timpul potrivit să discutăm despre aşa ceva. Mai sunt de îndreptat pensii care au fost tăiate, mai sunt de reglat sau mărit alte pensii care au rămas foarte mici. Cred că ar trebui să fim ultimii care să ne gândim la pensia noastră. Adică la modul: declarăm că de astăzi tot ce înseamnă sistemul pensiilor din România este rezolvat, toată lumea este protejată de nivelul pensiei şi am rămas noi ultimii. Abia atunci putem să spunem: haideţi să ne gândim şi la noi. Dar de vreme ce noi avem, cu majorare cu tot, 80 de lei alocaţie pentru un copil. De vreme ce mai sunt încă pensii de 4 milioane de lei vechi în ţara asta... Şi nu e vorba că mai am mult până la pensie, dar eu refuz să mă gândesc la o pensie specială pentru mine", a declarat Boboc.
La rândul său, Nazare s-a arătat extrem de sceptic în privinţa statutului "special" al parlamentarilor. "Nu ştiu cum au calculat. Eu nu am fost deloc implicat, am fost împotrivă de la un cap la altul. Nu am stat să văd ce mecanism de calcul au, pentru că nu cred în pensii speciale. Nu sunt speciali parlamentarii. Sunt oameni ca toţi oamenii. Nu ar trebui să ne mai comportăm ca speciali, că nu suntem! De aia am şi votat împotriva proiectului", a spus acesta.
În ceea ce îl priveşte pe senatorul PNL Dănuţ Mihai, acesta era plecat la Paris, în cadrul unei întâlniri a Comisiei pentru afaceri europene şi nu a putut răspunde întrebărilor noastre.