Pantics Levente, Pantics Csaba Atilla şi Szanto Aurelian, cel care ar fi intermediat legătura jurnaliştilor cu persoanele care apar în înregistare, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, vineri seara, au decis judecătorii Curţii de Apel Bucureşti. Decizia este executorie însă nu şi definitivă.
Toţi cei trei sunt acuzaţi de complicitate la "comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională", infracţiune pentru care riscă până la cinci ani de închisoare. De asemenea, bărbaţii sunt acuzaţi şi de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi constituirea unui grup infracţional organizat.
Avocatul unuia dintre ei susţine că dacă jurnalistul britanic Stuart Ramsey va fi adus în faţa autorităţilor judiciare din România, clientul său va cere realizarea unui test poligraf.
"Dacă domnul Stuart Ramsey va fi adus în faţa autorităţilor judiciare române, noi solicităm şi efectuarea unui test poligraf, de detector de minciuni, să vedem cine minte. Eu unul cred foarte tare în faptul că domnul Csaba este foarte sincer", a spus Marcel Vrabie, avocatul unuia dintre cei reţinuţi, la Curtea de Apel Bucureşti.
Precizările vin după ce procurorii DIICOT au anunţat joi seara că îi vor cita pe jurnaliştii Sky News pentru audieri, prin intermediul unor comisii rogatorii, pentru a se stabili în ce condiţii a fost realizat materialul privind presupuşii traficanţi de arme din România, reportaj despre care anchetatorii susţin că este o înscenare. Acelaşi lucru susţin şi cei reţinuţi.
"Înregistrarea nu este un fals, fals este scenariul. Simplul fapt că reporterii englezi afirmă că au fost arme militare. Orice specialist îşi dă seamă numa dintr-o simplă privire că sunt de vânătoare, în niciun caz arme de atac. Clientul meu regretă. Când şi-au dat seama de prostia pe care au făcut-o, şi asta s-a întâmplat destul de târziu, au fost şocaţi, nu le venea să creadă. Până atunci nu aveau nicio problemă cât timp ei, reporterii englezi, au promis că vor face precizarea că personajele şi faptele sunt fictive", a mai spus avocatul.
DIICOT susţine că "din cercetările efectuate a rezultat că în realitate, aşa-zisa investigaţie jurnalistică nu era fundamentată pe fapte şi împrejurări reale, ci a fost creată din iniţiativa jurnalistilor, prezentând ca veridice unele date şi informaţii false (...) Informaţiile false la care facem referire, aşa cum s-a evidenţiat şi mai sus, au generat sentimentul de insecuritate în rândul populaţiei, iar instituţiile şi structurile cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice au făcut eforturi considerabile, angrenând resurse umane şi logistice consistente, tocmai pentru a identifica în cel mai scurt timp posibil persoanele ce apar în respectivul material video şi a înlătura o potenţială stare de pericol", precizând că ancheta s-a desfăşurat cu sprijinul SRI.