Cei mai sprinteni cai se întrec la Ianca, pentru Cupa «Sfântul Gheorghe» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cei mai sprinteni cai se întrec la Ianca, pentru Cupa «Sfântul Gheorghe»

• competiţia va avea loc pe islazul oraşului Ianca, pe 21 aprilie, începând cu ora 12.00 • cei interesaţi se mai pot înscrie până astăzi la sediul din Calea Brăilei, nr. 140 ori pe pagina de Facebook a concursului • dacă nu reuşiţi, mai puteţi s-o faceţi chiar în ziua evenimentului, la secretariatul amenajat pe islaz, până la ora 11.00 • premiile constau în bani, baloţi de lucernă şi saci de cereale

 

Concursul de atelaje “Căruţa brăileană” ajunge la cea de-a VII-a ediţie anul acesta şi putem spune că a devenit deja o tradiţie la nivel local. Sâmbătă, pe 21 aprilie, începând cu ora 12.00, cei mai pricepuţi surugii, ajutaţi de caii lor sprinteni, se vor întrece pentru Cupa “Sfântul Gheorghe”, pe islazul din oraşul Ianca. Premiile sunt atractive: bani, saci de cereale şi baloţi de lucernă. Cei interesaţi se pot înscrie la sediul din Calea Brăilei, nr. 140 ori pe pagina de Facebook a evenimentului, până pe 19 aprilie, şi pe 21 aprilie, ora 11.00, la secretariatul amenajat pe islaz, locul unde va avea loc competiţia. Atenţie, însă, înscrierile sunt valabile numai după completarea şi semnarea fişei de înscriere, cât şi a declaraţiei pe proprie răspundere. Confirmările se fac în baza actului de identitate aflat în termen de valabilitate.

Atelajele se vor întrece într-o cursă de 1.200 metri. Căruţa trebuie să aibă un singur cal, poate avea sau nu frână, şi va fi condusă de un singur căruţaş îmbrăcat în haine de sărbătoare. Regulamentul mai spune că surugiii NU au voie să deţină bici. Vârsta minimă a căruţaşilor este 18 ani împliniţi la data concursului. Atelajul trebuie să aibă 220 kg, ecartament spate (adică distanţa între roţile din spate) 1,10 metri, toleranţa maximă admisă fiind de -3 cm. Distanţa dintre axe să fie de 1,90 metri, toleranţa maximă -5 cm.

La ora 12.00, va avea loc deschiderea evenimentului, iar la 12.15, preotul paroh Cristian Ion va binecuvânta adunarea. Ulterior, în urma tragerii la sorţi, încep calificările, urmate de tabloul competiţional.

Toţi concurenţii înscrişi vor alerga, individual, încerând să scoată un timp cât mai bun. Primii 16, cu timpii cei mai buni, vor forma în ordinea timpilor realizaţi în calificări, un tablou eliminatoriu. “Concursul va continua prin confruntare directă, eliminatorie, doi câte doi, cel care învinge merge mai departe până în finală”, se mai menţionează în regulament.

Fiecare concurent înscris şi care trece linia se sosire, inclusiv la calificări, primeşte câte un balot de lucernă. Învingătorul primeşte marele premiu în valoare de 2.500 lei, iar cel situat pe locul doi va fi recompensat cu 1.000 lei. pentru locurile III şi IV se acordă câte 300 lei şi un sac de cereale, pentru locurile V-VIII câte 150 lei şi un sac de cereale, iar pentru locurile IX-XVI câte 50 lei şi un sac de cereale.

Organizatorul este Cătălin Dogărescu, un om de afaceri cu origini în oraşul Ianca. Ideea de a face acest concurs i-a venit după ce a asistat la o “dispută” verbală între mai mulţi căruţaşi, pe subiectul al cui cal este mai iute. Fiind iubitor de tot ceea ce înseamnă tradiţii şi obiceiuri în satele din Bărăgan şi pasionat de cai, Cătălin Dogărescu le-a dat întâlnire pe 23 aprilie 2012, pe islazul satului, la o întrecere între ei, cu caii şi căruţele lor. A ales ziua Sfântului Gheorghe, în memoria unchiului său, Gheorghe Dogărescu, despre care susţine că i-a fost ca un frate mai mare, dar şi pentru că Marele Mucenic Gheorghe a învins răul călare, aducând liniştea pe pământ.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro