Mergi la conţinutul principal

Cei mai buni surugii din Ianca se întrec de Sfântul Gheorghe

Cea de-a IV-a ediţie a concursului tradiţional de atelaje "Căruţa brăileană" se va desfăşura pe 23 aprilie, pe islazul din apropierea unităţii militare de la Ianca. Organizatorul Cătălin Dogărescu vine cu câteva noutăţi în ceea ce priveşte regulamentul şi desfăşurarea competiţiei, dar şi cu surprize pentru cei ce vor fi prezenţi la eveniment.
Se poate înscrie oricine deţine un atelaj tradiţional, cu condiţia să aibă vârsta peste 18 ani. O schimbare majoră o reprezintă faptul că anul acesta va fi interzisă folosirea biciului. "Omul îşi poate îndemna calul cu vorbe, chiar cu înjurături. Noi am fost consideraţi pe la începutul sec. XVIII cei mai buni surugii din Europa. Surugiii de atunci aveau bici, dar nu loveau niciodată caii. Pocneau doar pe lângă ei. Înjurăturile erau caracteristice acestei tradiţii, pe care eu vreau s-o reaprind", ne-a spus Cătălin Dogărescu, iniţiatorul competiţiei.
Înscrierile se fac până în ziua desfăşurării concursului, la ora 11.00. Pentru calificări, cei înscrişi vor "alerga" individual, pe o pistă special amenajată, încercând să scoată un timp cât mai bun pentru a intra concursul propriu zis. Primii 16 concurenţi vor fi grupaţi în serii de câte doi şi tot pe baza timpilor obţinuţi la întreceri vor ajunge în semifinală şi finală.
Un lucru ce ar putea să-i motiveze pe căruţaşi îl reprezintă premiile. Fiecare concurent înscris va pleca acasă cu un balot de lucernă. Fondul total de premii este de 3.500 de lei, plus şapte saci cu cereale. Pentru locurile 9-16, recompensa constă în 75 de lei, pentru locurile 5-8 se vor acorda câte 150 fiecărui surugiu, iar pentru locurile 3-4, 300 de lei şi câte un sac de cereale. Ocupantul locul II va pleca acasă cu 700 de lei şi doi saci de cereale, iar învingătorul va câştiga 1.000 de lei şi trei saci de cereale, plus Cupa "Sfântul Gheorghe". Anul acesta, va fi desemnat şi cel mai frumos atelaj, iar recompensa este de 300 de lei. Cei care doresc să se înscrie trebuie să aibă la ei buletinul sau cartea de identitate şi să semneze fişa de înscriere şi declaraţia pe propria răspundere.
Spectatorii vor putea vedea, printre cursele cu căruţe, şi o cascadorie pe cal şi vor admira cai de rasă, prezentare făcută de Regia Naţională a Pădurilor. De asemenea, câţiva elevi din clasele a III-a şi a IV-a, pregătiţi de prof. Costel Gheţu, vor încânta publicul cu un moment artistic special conceput pentru acest eveniment. Mai trebuie menţionat faptul că vor fi luate măsuri suplimentare de securitate, pentru a preveni orice incident ce ar putea strica buna desfăşurare a competiţiei.

O dispută între câţiva localnici i-a dat ideea lui Dogărescu

"Am fost creştinat şi am copilărit în localitatea Ianca. Acum trăiesc în Bucureşti şi mă ocup de afaceri. Dar jumătate din sfârşiturile de săptămână le petrec în Ianca, în casa bunicilor mei. Cu ceva timp în urmă, în zona veche a oraşului, am asistat la o «dispută» verbală între mai mulţi căruţaşi. Subiectul: al cui cal este mai iute. Fiind iubitor de tot ceea ce înseamnă tradiţii şi obiceiuri în satele din Bărăgan şi fiind pasionat de cai, le-am dat întâlnire acestora pe 23 aprilie 2012 pe islazul satului, la o întrecere între ei, cu caii şi căruţele lor. Am ales ziua Sfântului Gheorghe în memoria unchiului meu Gheorghe Dogărescu. A fost ca un frate mai mare pentru mine. De asemenea, să nu uităm că Marele Mucenic Gheorghe a învins răul călare, aducând liniştea pe pământ", ne-a povestit Cătălin Dogărescu.
De unde pasiunea pentru cai şi căruţe? "Când eram mic, îmi plăcea să alerg după toate căruţele, îmi plăcea să încalec. Bunicii nu-mi dădeau voie şi pe bună dreptate, le era teamă să nu mi se întâmple ceva. Supărat, i-am «ameninţat»: «Lasă că o să mă fac eu mare, o să-mi cumpăr calul meu şi o să-l pun în balcon!». Sigur, anii au trecut, lucrurile s-au schimbat", a adăugat acesta, amuzat.
Dar pasiunea pentru animale a rămas aceeaşi. Aşa că, începând cu 1996, a început să participe la concursuri cu câini. Şi-a cumpărat câini din rasele "basset haunt", "schnauzer pitic", "bloodhound" cu care s-a plimbat prin toată Europa pe la competiţii. A obţinut campioni naţionali şi internaţionali. După 10 ani, lucrurile au luat o întorsătură ciudată. Afaceristul a intrat în conducerea Asociaţiei Chinologice din România, dar ceva nu i-a plăcut şi s-a retras repede. "Încă un lucru foarte important, care a fost şi determinant în luarea deciziei de a încheia povestea cu câinii, faptul că în România nu exista piaţa pentru plasarea puilor de câini. Ca să obţin performanţă la nivel european, pentru că începusem să intru în clubul de elită al Europei, trebuia să am câte două-trei cuiburi pe an, cuib adică «fătări». «Basset»-ii, căci ei erau rasa mea preferată, făceau cam 7-10 căţei. Aveam pe an aproape 30 de căţei. Din ăştia, unul-doi îmi alegeam cu care speram să obţin performanţă şi să meargă mai departe. Restul trebuia să ajungă la cineva, la un iubitor de câini. Nu găseam pe nimeni. Am încercat să-i dau şi gratis, dar persoanele respective nu preţuiau câinii, mai ales când auzeau că trebuie să aloce 50 euro din bugetul propriu pentru îngrijirea câinilor şi pentru mâncarea lor", ne-a spus Cătălin Dogărescu.

De la câinii de rasă, înapoi la pasiunea copilăriei, caii

În acel moment, afaceristul şi-a redescoperit pasiunea din copilărie, aceea pentru cai. A început cu o greşeală pe acest drum, după cum afirmă el. Şi-a cumpărat doi cai "cu sânge cald", pur-sânge englez. "Eu nu ştiam să călăresc aşa bine. Aceşti cai sunt pretenţioşi. E ca şi cum ţi-ai lua permisul de conducere şi a doua zi te-ai urca într-un Ferrari să conduci. Nu cred că îţi este la îndemână. Am învăţat greu. Mi-a fost chiar teamă. Calul, în general, este imprevizibil. Erau foarte rapizi. Eu oboseam şi ei abia se încălzeau. Am avut şi câteva incidente. Orice eveniment de genul acesta te învaţă ceva. Atunci am schimbat caii. Mi-am luat cai cu sange rece, care obosesc odată cu tine. Şi aici trebuie să alegi calul bine, unul cu care să comunici, pentru că şi ei sunt nişte suflete, nu obiecte", a mai adăugat iniţiatorul concursului de atelaje.
În prezent, în curtea de la ţară, Dogărescu a amenajat câteva grajduri în care îşi creşte cei 7 cai de rasă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro