"Am solicitat Serviciului de Evidenta Informatizata a persoanei sa ne puna la dispozitie liste clare cu adrese, nume si tot ce trebuie, pentru toti locuitorii din oras. Apoi am solicitat la Fisc date despre proprietari, si de la Regia Agricola date despre cei care au porci, cai, vaci si mai stiu eu ce animale pentru care se plateste tarif de salubrizare. Vom lua toate aceste date si vom face o baza pentru fiecare strada in parte, implicit pentru tot municipiul. Fisele astfel intocmite le vom trimite la operator sa isi treaca acolo datele si apoi la cetatean acasa. Daca ai ceva de modificat, vii cu hirtiile la sediul firmei, daca nu, se considera ca ti-ai asumat acel contract, in forma respectiva, si platesti. E foarte simplu", a explicat viceprimarul.
"Nici nu stam la discutie. Executare silita pentru toti cei care nu platesc"
Tilea a mai adaugat ca acest sistem este mult mai bun decit cel aplicat pina acum, in care operatorii veneau la usa cetatenilor, iar foarte multi dintre acestia refuzau sa incheie contracte: "Conform legii, fiecare cetatean trebuie sa plateasca pentru serviciile care i se fac. I se ridica gunoiul, trebuie sa plateasca. Acum, toata lumea va primi contracte. Nu mai exista ca “nu m-a gasit operatorul” sau ca “nu am fost acasa”. Nu, acum toti primesc contracte, iar daca timp de trei luni, sau mai bine sase, ca sa fie suma mai mare, nu plateste careva, atunci il executam silit. E foarte simplu. La fel am facut si pentru CET si am strins 73 de miliarde. La fel o sa facem si la salubrizare. Nici nu stam la discutie. Executare silita pentru toti cei care nu platesc".
Vicele Tilea a gasit o solutie si pentru brailenii care locuiesc in case ale DSP si care, in majoritate, se sustrag de la plata tarifului de salubrizare, aruncind gunoiul la coltul strazii, eventual in poarta unui vecin: "Pentru aceste cazuri am gasit o metoda, tot in baza legii. Am aplicat-o deja intr-un caz si a mers de minune. Am solicitat DSP numele tuturor care stau cu chirie intr-un anumit imobil, si le-am facut contracte individuale, deoarece nu aveau asa ceva. Conform normelor in vigoare si ei sint obligati sa plateasca toate serviciile, in caz contrar li se intrerupe contractul de chirie si sint dati afara. Asa ca s-au pus oamenii sa plateasca .... Asa vom face pentru toti cei care locuiesc cu chirie la DSP si care pina acum nu au platit".
"Operatorii nu vor mai avea nici o scuza sa nu presteze niste servicii corespunzatoare"
Lucian Tilea a mai explicat si operatorilor de salubritate, atit celor privati, cit si societatii "ECO", ca va face tot posibilul pentru a le pune la dispozitie cele mai bune conditii juridice si economice pentru a-si face treaba, inclusiv executarea silita a celor care nu ii platesc operatorului, in schimb asteptindu-se de la acestia sa isi imbunatateasca serviciile: "I-am rugat pe operatori ca, pina la sfirsitul lunii, cind vom avea baza gata, sa faca un efort sa stringa zilnic haldele neautorizate si sa mareasca frecventa ridicarii gunoiului menajer. Ca asa o sa vedem care operator chiar poate sa faca asta. Apoi, dupa ce vom avea baza de date si noi vom avea grija de cei care nu platesc, operatorii nu vor mai avea nici o scuza sa nu presteze niste servicii corespunzatoare. Adica gunoiul din halde ridicat la ore foarte matinale, ca sa nu mai dam cu nasul in el ziua, apoi marirea frecventei ridicarii de la utilizator, nu o data pe saptamina, eventual la 10.00 cind omul e la serviciu. Ori de dimineata, ori seara. Oricum, sint convins ca, daca se mareste frecventa ridicarii, haldele vor disparea de la sine".