Mergi la conţinutul principal

Cei angajati inainte de 1963 ar putea beneficia de recalcularea pensiilor

Organizatiile pensionarilor sunt din ce in ce mai active in ceea ce priveste reglementarea drepturilor de pensie conform perioadelor active din cimpul muncii. Acestia considera ca din cauza modului in care a fost conceput sistemul legislativ in legatura cu recalcularea pensiilor, au aparut inechitati care nu pot fi acceptate.
Reprezentantii pensionarilor spun ca exista categorii de virstnici care au platit contributii de asigurari sociale pentru totalul veniturilor realizate in perioada activa insa, la recalcularea pensiilor s-au luat in calcul numai salariile tarifare."S-a ajuns astfel, la o situatie paradoxala: ceea ce refuza Casa Nationala de Pensii sa ia in calcul la stabilirea drepturilor de pensie le este acordat oamenilor, de catre instantele de judecata in urma unor procese, prin hotariri definitive si irevocabile", se precizeaza intr-un comunicat al organizatiilor pensionarilor. Virstnicii spun ca foarte multe nemultumiri au produs prevederile art. 161, aliniatul 2 din Legea 19/2000 referitoare la folosirea salariului minim brut pe economie in situatiile in care nu pot fi aduse adeverinte referitoare la veniturile realizate in perioada activa. "Cerem Ministerului Muncii si Guvernului modificarea actelor normative care reglementeaza recalcularea pensiilor pentru a permite stabilirea echitabila a drepturilor atit pentru cei care au lucrat in acord, cit si pentru cei care, fara a avea vreo vina, nu pot aduce adeverinte de venit din cauza lipsei arhivelor", au mai spus pensionarii.

Organizatiile pensionarilor vor sa se adreseze institutiilor europene

In Braila, zeci de persoane se afla in situatia in care nu li se pot calcula drepturile de pensie integral din cauza faptului ca arhivele au fost pierdute sau pur si simplu, au fost lasate de izbeliste, nefiind predate cu proces-verbal lichidatorilor. In prezent, virstnicii se afla pe salile tribunalului in proces cu fostii angajatori care ar fi trebuit sa aiba grija de documente. "Nu sintem de acord cu modul in care au fost concepute prevederile legii. Aceasta trebuie modificata astfel incit sa reflecte anii din cimpul muncii. Oamenii nu sint vinovati pentru ca s-au pierdut arhivele", ne-a declarat Ion Petre, presedinte al Consiliului Judetean al Persoanelor Virstnice Braila.
Reprezentantii Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei cauta solutii in legatura cu aceste probleme si spun ca vor institui un nou sistem de calcul al pensiilor pentru cei incadrati in munca inainte de 1963. De asemenea, un alt punct important este cel referitor la fondurile de unde se vor face aceste plati stiindu-se faptul ca, in prezent, contributiile strinse de la cei incadrati in munca merg direct catre plata pensiilor si nu mai ramin prea multe rezerve.
Daca nu se rezolva problemele pina la inceputul lunii mai, organizatiile pensionarilor sunt hotarite sa se adreseze forurilor europene. "In conditiile in care, pina la inceputul lunii mai a.c. problemele grave mentionate nu vor fi rezolvate si nu vor exista nici indicii serioase pentru inlaturarea lor, organizatiile centrale ale pensionarilor se vor adresa institutiilor europene, dar si asociatiilor internationale ale pensionarilor pentru a le cere sprijinul. Avem in vedere si organizarea unor actiuni de protest la nivel central si local pina cind vor fi solutionate cererile noastre", se precizeaza intr-un comunicat al organizatiilor pensionarilor din Romania.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu