Cehia pleacă de la conducerea UE fără rezultate deosebite | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cehia pleacă de la conducerea UE fără rezultate deosebite


Slăbiţi de căderea guvernului lor la jumătatea parcursului, criticaţi în urma unor luări de poziţie polemice, cehii încheie la 1 iulie o preşedinţie UE criticată dur de mulţi dintre partenerii lor, comentează AFP.

"Aşteptăm cu nerăbdare preşedinţia suedeză", care va prelua mandatul de şase luni, "dar mai rămânem bucuroşi câteva zile cu cehii", a rezumat, ironic, cancelarul german Angela Merkel, după ultimul summit european sub preşedinţia cehă.
Premierul italian Silvio Berlusconi s-a plâns recent că "acum UE nu mai poate juca rolul ce îi revine, pentru că la conducerea sa nu există o persoană cu autoritate", iar fostul premier liberal ceh Mirek Topolanek a descris joi mandatul ceh ca "o şană irosită".

Victima unui vot de neîncredere în martie, Guvernul Topolanek a fost nevoit să se retragă în plină preşedinţie UE şi să predea frâiele unui înalt funcţionar, Jan Fischer, într-un moment în care Europa trece prin cea mai gravă criză economică de la Al Doilea Război Mondial. "Prezenţa noastră a avut criticii săi, este adevărat, dar acest lucru a început înainte de preluarea mandatului", s-a apărat ministrul de externe, Jab Kohut.

"Oare am trecut, ca toţi novicii, printr-o perioadă de învăţătură? Da. Am pus oare pe tapet chestiuni pe care alţii le-ar fi îngropat? Da. suntem noi prima preşedinţie care s-a confruntat cu o criză politică internă? Nu", a subliniat el.
Însă la Bruxelles comentariile sunt mai dure acum, la ora bilanţului. "Este cea mai catastrofală preşedinţie pe care a avut-o vreodată UE", a spus un diplomat belgian. "Ne bazăm pe suedezi să ia lucrurile în primire", a declarat un alt diplomat.

Spre deosebire de reţinerea obişnuită a celor care asigură preşedinţia UE, Topolanek a provocat controverse prin modul său deschis de a vorbi. El a calificat drept "drum spre infern" politica de relansare economică a lui Obama, chiar înainte de summitul UE-SUA.

În pofida euroscepticismului virulent al preşedintelui ceh Vaclav Klaus, cehii au participat la deblocarea procesului de ratificare a Tratatului de la Lisabona, pe de o parte adoptând textul în Parlament, pe de altă parte furnizând irlandezilor garanţiile pe care le cereau pentru a putea vota din nou, în octombrie.

Mai rămâne de depăşit opoziţia preşedintelui Klaus, care consideră tratatul "o eroare tragică".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro