* monumentul este din nou afectat de rugină, iar Primăria organizează în această perioadă o licitație pentru a-l scoate la ”lumină” * cu o istorie de 112 ani, Ceasul din Centru a devenit în 2017 simbol oficial al orașului
Ceasul din Piața Traian urmează să intre într-un proces de reabilitare. Monumentul simbol al orașului este din nou afectat de rugină, iar Primăria Municipiului Brăila a lansat în noul Sistem Electronic de Achiziții Publice o licitație în valoare de 126.000 lei pentru a-l scoate la ”lumină”.
Obiectul contractului de reabilitare a ceasului de orientare publică din Piața Traian constă în achiziționarea de servicii de proiectare - tema de proiectare, expertiza tehnică, studii de specialitate - studiu topografic și studiu geotehnic, documentație de avizare lucrări de intervenții (DALI), documentație tehnică pentru emiterea certificatului de urbanism, documentații tehnice pentru obținerea avizelor/acordurilor/ notificărilor, inclusiv acordul de mediu și avizul Ministerului Culturii și Identității Naționale (Comisia Națională pentru Monumente de For Public), precum și documentație tehnică pentru obținerea autorizației de construire (DTAC).
Ceasul-turn din Piața Traian a fost construit în 1909, ca o împlinire a visului unuia dintre cetățenii de vază ai orașului. Este vorba despre Petru Naum care, în 1898, a donat municipalității, prin testament, 8.000 de lei aur pentru ridicarea „unui turn din metal, cu un ceasornic mare în vârf, în Piața Sf. Arhangheli Mihail și Gavril”. De la început, orologiul-turn a fost considerat o piesă de mobilier urban foarte rară, deoarece în epocă ceasurile publice se montau fie în turnurile bisericilor, fie pe alte construcții administrative, fiind arareori construite ca obiective de sine stătătoare. Turnul a fost realizat din tablă, ranforsată în interior cu profile metalice prinse în nituri, de firma cehă Carol Sakar. Mecanismul propriu-zis a fost făcut la Munchen, un mecanism cu greutăți proiectat să se armeze o dată la trei zile. Din cauza structurii de rezistență a turnului de susținere, sistemul de greutăți nu poate face cursa completă, astfel că orologiul cu patru cadrane trebuie întors mai des, o dată la 24 de ore.
De un albastru pur, monumentul oglindește culoarea apei Dunării, legătura sa cu fluviul fiind sugerată și de corabia pictată la baza sa. Pentru Brăila, ceasul turn a fost, din primul moment când a fost pus în funcțiune, o atracție a orașului. Foarte multe dintre vederile realizate de maeștri fotografi ai vremii au surprins acest ceas, care devenise un adevărat reper, atât pentru localnici cât și pentru vizitatorii străini. De altfel, acest orologiu-turn este unic în România, atât prin aspect cât și prin înălțimea sa de peste 11 metri.
În 2017, Ceasul din Piața Traian a devenit simbol oficial al Brăilei, atunci când a fost obținută documentația pentru ca monumental să devină marcă înregistrată a Primăriei Municipiului Brăila.