Ceasul din Piaţa Traian, celebrul simbol al Brăilei, va deveni marcă înregistrată.
Primarul Marian Dragomir a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că a depus documentele, astfel încât obiectul de patrimoniu să devină marcă înregistrată a Primăriei Municipiului Brăila.
"Avem un simbol al Municipiului Brăila, care a fost inclus în patrimoniu pentru prima oară în anul 2008, şi pe care am considerat că este bine să-l avem şi ca marcă înregistrată pentru a nu fi vreodată în situaţia Parlamentului României care a fost înregistrat de o persoană fizică. Mă refer la Ceasul din Piaţa Traian şi am depus documentele aşa cum mi-am asumat în campania electorală. Este un element de patrimoniu pe care vrem să îl promovăm în continuare, să ne reprezinte în tot ceea ce noi vom face ca municipalitate, să-l putem prezenta şi în ţară, dar şi în străinătate, la toate festivalurile din oraşele cu care suntem înfrăţiţi, ca toţi cei care vizitează Brăila în viitor să plece cu un suvenir care poate fi şi Ceasul din Piaţa Traian. El este şi în centrul afişelor pentru Zilele Municipiului Brăila, aşa cum aţi observat", a declarat edilul-şef.
Reamintim că înregistrarea ca marcă oficială a Ceasului din Piaţa Traian a fost unul dintre proiectele cu care edilul-şef s-a înscris în campania "Bătălia pe proiecte" lansată de cotidianul nostru pentru alegerile locale din 5 iulie.
Ceasul din Centru, mascota oficială a Brăilei
La sfârşitul lunii trecute, Dragomir anunţa că lucrează împreună cu cei de la Teatrul de Păpuşi "Cărăbuş" la o mascotă pentru Zilele Brăilei. Ieri, în cadrul aceleaşi conferinţe, şeful municipiului nu i-a mai ţinut în suspans pe brăileni şi a dezvăluit că mascota oficială va fi Ceasul din Piaţa Traian.
"Ca un element de noutate, vreau să le mulţumesc celor de la Teatrul de Păpuşi Cărăbuş care au muncit foarte mult şi vor prezenta în această perioadă o mascotă a Municipiului Brăila reprezentată de Ceasul din Centru, cu care toţi locuitorii şi copiii se vor putea fotografia. După încheierea Zilelor Municipiului Brăila, vom contacta o societate specializată care să ne facă două mascote pe care să le putem prezenta în mult mai multe locuri şi la toate festivalurile la care Brăila este implicată sau atunci când mergem cu spectacolele în oraşele înfrăţite. Vom avea două exemplare, unul este insuficient pentru moment, mai ales pentru a evita situaţia în care avem două spectacole concomitente şi noi nu avem decât un singur exemplar", a adăugat edilul-şef.
Monumentul istoric, denumit şi "Orologiul de la Dunăre", Ceasul din Piaţa Traian are o istorie de peste 100 de ani fiind construit în 1909. De un albastru pur, monumentul oglindeşte culoarea apei Dunării, legătura sa cu fluviul fiind sugerată şi de corabia pictată la baza sa. Realizat din metal sudat şi turnat, ceasul are 11 metri în înălţime şi a fost produs de firma cehă Carol Sakar, P. Naum Petre fiind cel care a donat banii necesari pentru ridicarea sa, el dorindu-şi "un turn din metal, cu un ceasornic mare în vârf, în Piaţa Sf. Arhangheli".