Mergi la conţinutul principal

Cearta in cadrul CLM din cauza strategiei de informatizare a municipiului

Aprobarea Strategiei de informatizare a primariei municipiului si a CLM Braila a stirnit dispute intre consilierii PD si restul membrilor consiliului. Astfel, in cea mai recenta sedinta a CLM, atunci cind a venit momentul aprobarii proiectului de hotarire de CLM initiat de consilierii Luciana Boboc - independent, Sorin Bosneag, Doru Damian, Iuliana Lascu - PSD, Danut Mihai - PRM, Petrica Popa, Giana Patrascu, Peter Mitu, Constantin Teodorescu si Vasile Varga - PNL, reprezentanta PD, Mihaela Picu, a solicitat informatii cu privire la anumite elemente din cadrul proiectului, consilierului PRM Mihai Danut. Cum intrebarea pusa de catre democrata facea referire strict la un element tehnic, dar pe care PRM-istul nu il stapinea, si a insistat ca acesta sa explice, restul consilierilor implicati in proiect au sarit deranjati de intrebarile acesteia. Prin urmare, nici unul nu a raspuns la intrebarile legate de proiectul pe care il semnau impreuna. Mai mult, PSD-istul Doru Damian a iesit in semn de protest din sala. Proiectul a fost insa intr-un final votat, in graba. A doua zi insa, in cadrul unei conferinte de presa, democrata Mihaela Picu a explicat de ce a insistat atit ca cei implicati sa ii raspunda la intrebari legate de proiect: "Am vrut sa demonstrez ca nici macar nu au trecut de cititul titlului. Totul a fost scris de liberalul Teodorescu, cel care s-a ocupat de aducerea laptop-urilor, care apropo, ati vazut cit de performante sint. Dar acest proiect nu are un raport de specialitate intocmit. Sint 49 de pagini, scoase de pe internet, cu descrierea sistemului. Nu spune nicaieri concret ce face, cit costa, la ce sa ne asteptam". Totodata, Mihaela Picu a precizat ca, din intimplare, incearca sa achizitioneze un astfel de sistem pentru universitatea pentru care lucreaza si ca stie ca numai softul costa 212.000 euro: "Am intrebat-o pe Lascu, care si ea semneaza proiectul, daca stie cit costa. Nu a stiut sa spuna nici macar "in jur de 200.000 de euro". Si nici sursa de finantare. Deci Primaria ar da nu stiu cite sute de mii de euro pe un soft, care e foarte bun, nu zic nu, si e necesar, dar noi nu avem nici macar centrala telefonica la Primarie, iar angajatii de abia se descurca pe calculator cu intocmirea unui raport". Aceasta a mai adaugat ca, de fapt, la inceput, si ea a fost trecuta ca initiator al proiectului si asa a aflat ca ideea era a lui Teodorescu, care, temindu-se ca nu va trece, s-a gindit ca daca ar fi trecuti ca initiatori reprezentanti ai tuturor partidelor, atunci nu ar mai fi probleme. "Eu sint convinsa ca proiectele sint deja facute, ca Teodorescu s-a ocupat de asta. E totul aranjat". Picu a mai adaugat ca municipiul Oradea a implementat un astfel de sistem, dar a inceput in 1998, nu a terminat nici acum, si a fost in permanenta ajutat de cite o organizatie sau guvern strain, ceea ce la Braila nu se intimpla.

Precizam ca marul discordiei si ceea ce nu au putut explica consilierii in cadrul CLM se numeste GIS - adica Geographical Information System. Asa cum se arata pe pagina de prezentare on-line a sistemului, GIS-ul este de fapt un sistem care are mai multe componente de tip informational raportate la coordonate geografice. Introducerea, stocarea, manipularea si analiza componentelor se face cu ajutorul calculatorului; rezultatul consta in primul rind in vizualizarea unor informatii complexe referentiate spatial fata de coordonatele geografice reale, iar in al doilea rind in posibilitatea efectuarii unor analize si corelatii de mare complexitate, imposibil de realizat eficient cu tehnicile clasice. Tehnicile GIS permit combinarea de informatii de diferite tipuri (cifre, imagini, harti etc.), componente hardware si software, toate aflate sub directa coordonare si determinare a componentei umane.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro