Mergi la conţinutul principal
Război PNL-PSD în Consiliul Local Municipal

Ceartă pe salarii babane

• recent, în Consiliul Local Municipal s-a aprobat majorarea cu circa 10% a salariilor angajaților din Primărie și Evidența Persoanelor Brăila • ședința a fost una cu scântei, în care s-a lăsat cu critici, acuzații și ironii între consilierul liberal Florin Gheorghiță și primarul Marian  Dragomir • până la urmă proiectul a fost aprobat, iar lefuri mărite vor avea atât cei aflați pe funcții de conducere, cât și personalul contractual • cel mai mare salariu de bază îl va avea edilul Brăilei, 20.700 lei, urmat de viceprimari - 18.400 lei și administratorul public - 16.928 lei • la finalul lunii martie, cel mai mic salariu din Primărie era de 3.828 lei, al unui inspector debutant

 

“Stabilirea salariilor de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Brăila și Serviciului Public de Evidență a Persoanelor Brăila”. Acesta a fost titlul unui proiect de hotărâre care prevedea majorarea cu circa 10% a lefurilor angajaților și care a încins spiritele în cea mai recentă ședință ordinară de Consiliu Local Municipal, desfășurată la finalul lunii aprilie. Protagoniști au fost consilierul local municipal Florin Gheorghiță (PNL) și primarul Marian Dragomir (PSD). În loc să dezbată proiectul, cei doi s-au concentrat pe critici, ironii și acuzații. Spre exemplu, Gheorghiță s-a arătat nemulțumit de modul în care arată lucrările la Șoseaua Baldovinești și strada Grigore Alexandrescu, dar s-a plâns și de salariile angajaților de la Zona Liberă, care câștigă mult mai puțin în comparație cu lefurile celor din Primărie, care mai primesc și sporuri generoase. La rândul său, Dragomir a catalogat declarațiile colegului din opoziție ca fiind “aberații”, acuzându-l pe acesta că tot ce face în CLM este un “spectacol ieftin”.

 

Florin Gheorghiță (PNL): “Nu am văzut nicăieri o analiză a performanței angajaților din administrația locală deși am cerut-o”

În cadrul ședinței de CLM, liberalul Florin Gheorghiță a spus că nu are o problemă să se mărească salariile angajaților din Primărie, însă doar pentru cei care merită, adică cei care au dovedit că sunt eficienți. De asemenea, acesta și-a exprimat îngrijorarea că pentru a acoperi aceste majorări vor urma tăieri din fondurile de la investiții.

“E normal să mă întreb cât, de unde și cum? Cât? Nu am văzut nicăieri o proiecție a ce înseamnă modificarea, această majorare de venituri pentru aparatul propriu și toate celelalte unități subordonate. Pentru că nu vorbim numai de salariile de bază. (...) Salariul de bază al personalului prevede o serie de sporuri. (...) 50% din nivelul salariului brut pe țară pentru cei care au titlu de doctor, pe lângă salariul de bază, indemnizație de vacanță, 50% din salariul de bază pentru cei care lucrează cu fonduri europene, atenție, indiferent de numărul lor și indiferent de gradul lor de realizare. Este normal să mă întreb cât, de unde și cum! Pentru că temerea mea este că pentru a face loc acestor majorări vor fi tăiate investițiile. (...) Nu am văzut nicăieri o analiză a performanței a angajaților în vigoare din administrația locală, deși am cerut-o și este un standard aplicat și administrat. Unui funcționar performant, nicio problemă, să i se mărească salariul, dar nu așa, la grămadă, a spus consilierul liberal.

 

Dragomir: “Nu va fi tăiată nicio sumă de la investiții”

În replică, primarul Marian Dragomir a explicat că majorarea cu 10% a fost cerută de sindicatul angajaților din Primărie, având în vedere cât de mult a crescut rata inflației. Acesta a ținut să îl “liniștească” pe consilierul PNL, susținând că nu va fi tăiat niciun leu din bugetul de investiții.

“Impactul asupra bugetului local prin creșterea salariilor cu aproximativ 10% nu există ca urmare a faptului că, în conformitate cu prevederile legale, noi suntem obligați să asigurăm fondul de salarii pentru întreg anul. Pentru toate funcțiile existente în organigramă și în statul de personal. Ca urmare a faptului că aproximativ 20% din posturile Primăriei Municipiului sunt vacante în momentul de față, la finalul anului vom constata că vor rămâne și bani în bugetul de salarii chiar dacă se va acorda această creștere. Este un lucru cert, care poate fi văzut în bugetul Primăriei Municipiului Brăila de orice contabil. Vin și spun mai mult de atât. Nu va fi tăiată nicio sumă de la investiții prin creșterea salariului cu 10%. Pentru că ceea ce nu știe domnul consilier este că Primăria are două bugete. Este bugetul de funcționare și bugetul de dezvoltare. Cheltuielile salariale sunt în bugetul de funcționare și legea nu ne permite să tăiem bani din bugetul de dezvoltare pentru a-i muta în bugetul de funcționare și a-i duce la salarii. Și acest lucru se va vedea efectiv în decursul anului. Banii pentru investiții vor rămâne în continuare acolo”, a explicat edilul Brăilei.

În ceea ce privește sporurile angajaților din Primărie, acesta a ținut să precizeze că liberalul Gheorghiță dezinformează și că nu se acordă sporuri „fără număr”, cum s-ar putea crede.

“Singurele sporuri acordate la Primărie sunt cele acordate prin lege, dar nu toate în complexitatea lor. (...) Sporul pentru fonduri europene nu este de 50% chiar dacă legea prevede 50%. O să vă spun că angajații Primăriei, spre surprinderea dumneavoastră, nu primesc toți cei care lucrează pe fonduri europene spor de 50%, domnule consilier, ci primesc în funcție de numărul de ore pe care le desfășoară. Și numărul de ore este direct proporțional cu numărul de proiecte și sporurile sunt între 10% și maxim 40% pentru că dacă legea îți dă dreptul să dai până la 50% aceste sporuri nu se dau pur și simplu, ci pe baza numărului de ore și al numărului de proiecte la care lucrează fiecare angajat al Primăriei”, a susținut Dragomir.

 

Lider sindicat: „În ultimii cinci ani salariile nu au mai crescut deloc. Munca pe care o face un salariat al primăriei reprezintă munca a patru salariați”

Ionuț Bardaș, liderul sindicatului angajaților din Primăria Municipiului Brăila, a fost prezent la ședința de CLM pentru a le explica aleșilor locali necesitatea majorării salariilor începând cu luna aprilie.

“În primul rând, am făcut această solicitare ținând cont că salariile tuturor celor pe care îi reprezint, salariile angajaților din Primărie și nu numai, în ultima perioadă, în ultimii cinci ani, nu au mai crescut deloc. Din 2018 și până în prezent nu a mai existat nicio creștere salarială. Cu toate că rata inflației a depășit 29% în această perioadă, cu toate că această creștere salarială este doar de 10% aproximativ față de salariile care sunt actuale. Creșterea este în condițiile în care costurile cu energia electrică, cu gazele, cu benzina, cu motorina, chiar și cu alimentele, chiar au explodat. Munca pe care o face un salariat al Primăriei reprezintă munca a patru salariați, a cinci persoane. Încărcarea este foarte mare pe fiecare salariat, 20% aproape din posturi sunt vacante, ceea ce înseamnă că un funcționar trebuie să suplimenteze lipsa celorlalți colegi”, a argumentat liderul sindicatului angajaților din Primărie.

După discuții lungi și aprinse, până la urmă proiectul privind creșterea salariilor a trecut cu votul majorității.

 

Cât câștigă în prezent angajații din Primărie

Potrivit legii, în fiecare an, la finalul lunii martie și septembrie, angajatorii care plătesc salarii din fonduri publice sunt obligați să publice o listă cu funcțiile și salariile brute ale tuturor angajaților, inclusiv pentru cei care au calitatea de demnitari publici sau aleși locali. Astfel, la data de 31 martie 2023, pe site-ul Primăriei Municipiului Brăila a fost publicată această listă. Iată cum arată topul salariilor.

Pe primul loc se află primarul Marian Dragomir, cu un salariu de bază de 18.720 lei. Urmează viceprimarii Doinița Ciocan și Alexandru Jantea, cu un salariu de 16.640 lei, iar apoi secretarul general al municipiului, Ion Drăgan, cu 14.581 lei. Pe următorul loc se situează Arhitectul-șef al municipiului, Corina Anghelescu, care are o indemnizație lunară de bază de 13.107 lei brut. Tot atât încasează și un director executiv grad II, un șef serviciu grad II primește 11.690 lei brut pe lună, iar un șef birou 11.024 lei brut pe lună.

Mai departe, un auditor superior (gradație 5) are un salariu de bază de 9.485 lei, venitul unui inspector, consilier și consilier juridic ajunge până la 8.093 lei, în timp ce salariul unui referent este de 5.388 lei (gradație 5). Un arhivar câștigă 5.013 lei, iar un șofer și un muncitor calificat primesc 5.117 lei. Cel mai mic salariu din Primărie, la finalul lunii martie 2023, era de 3.828 lei, al unui inspector debutant.

În același document se observă și câți angajați din Primărie primesc spor pentru titlu de doctor și care este valoarea acestuia. Astfel, trei salariați beneficiază de acest spor: un director executiv grad II, un consilier, grad profesional superior și un inspector principal cu gradație 4. Valoarea sporului este de 50% din salariul minim brut pe țară, garantat în plată, în cuantum de 1.040 lei, acordat în baza articolului 14 din Legea 153/2017.

 

Cu cât ar urma să crească salariile în Primărie

Potrivit proiectului de hotărâre aprobat, cu creșterea de aproximativ 10%, salariile ar ajunge la 20.700 lei pentru primar și 18.400 lei pentru viceprimari. Administratorul public ar urma să primească un salariu brut de 16.928 lei. Salariul de bază pentru postul de secretar al municipiului ar ajunge la 16.123 lei, cel de arhitect-șef la 14.490 lei, pentru un director executiv grad II ar fi de 14.490 lei, iar un director executiv adjunct grad II ar primi 14.122 lei. Un șef serviciu grad II ar urma să aibă 12.926 lei, iar un șef birou grad II va primi un salariu de bază de 12.190 lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro