Cea mai strălucitoare galaxie observată vreodată în Univers a primit numele „CR7", în onoarea fotbalistului portughez Cristiano Ronaldo, au anunţat astronomii de la Observatorul European Austral (ESO). „Astronomii au identificat cea mai strălucitoare galaxie din Universul tânăr şi dovezi solide care atestă existenţa primei generaţii de stele în mijlocul ei. Este de trei ori mai strălucitoare decât galaxia care deţinea acest titlu până acum", se afirmă pe site-ul oficial al ESO.
Noua galaxie se va numi „CR7" - un omagiu adus lui Cristiano Ronaldo de oamenii de ştiinţă pasionaţi de fotbal. De altfel, ESO recunoaşte faptul că „această denumire îl evocă pe marele fotbalist portughez" şi că studiul a fost coordonat de David Sobral, de la Institutul de Astrofizică şi ştiinţe ale Spaţiului din cadrul Universităţii din Lisabona.
Totuşi, ESO a subliniat pe site-ul său faptul că numele „CR7" are şi o anumită conotaţie ştiinţifică: „CR7 reprezintă şi o formă prescurtată de la COSMOS Redshift 7, care se referă în acelaşi timp la locul pe care îl ocupă această galaxie pe scara timpului cosmic şi la vârsta ei".
Galaxia pierdută în spaţiu
Majoritatea galaxiilor fac parte din grupuri galactice denumite roiuri sau clustere. De obicei, nicio galaxie nu este singură, izolată în spaţiu, o altă galaxie fiind mai mereu în apropiere. Nu este însă şi cazul galaxiei NGC 6503, o formaţiune spiralată aflată la marginea unei zone bizare din Univers, denumită Vidul Local.
Vidul Local (Local Void) este o uriaşă zonă din spaţiu - are diametrul de cel puţin 150 de milioane de ani lumină - şi pare complet lipsită de stele şi galaxii. Locul neobişnuit unde se află această galaxie, la marginea vidului, l-a făcut pe scriitorul Stephen James OMeara să o numească „Galaxia pierdută în spaţiu" („Lost-In-Space galaxy") în cartea sa din 2007, „Hidden Treasures".
NGC 6503 se află la distanţa de 18 milioane de ani lumină de Pământ, în constelaţia Draco sau Dragonul. NGC 6503 este o galaxie relativ mică, cu un diametru de doar 30.000 de ani lumină, adică aproximativ o treime din dimensiunea Căii Lactee.