• situat în plin ”buricul târgului”, pe Str. 1 Decembrie 1918, între străzile Ștefan cel Mare și Rahovei, blocul A3 nu are o parcare amenajată pentru că în curtea sa interioară se află o fundație de beton abandonată, unde ar fi trebuit să se construiască, înainte de 1990, un nou sediu pentru UJCOOP • gropile din beton sunt mascate de vegetația sălbatică crescută haotic • în plus, pe o parte din curtea interioară s-au retrocedat câteva terenuri, chiar după 1990, iar proprietarii le-au îngrădit și de atunci le lasă abandonate și pline de bălării • locatarii și administrația blocului au cerut în zadar autorităților locale să facă ceva pentru rezolvarea acestor probleme
Blocul A3, cu 9 etaje construite în trepte și întinzându-se pe Str. 1 Decembrie 1918 (între Rahovei și Ștefan cel Mare), are deja o tristă istorie în materie de lipsa spațiilor verzi, insuficiența locurilor de parcare și distrugerea unei părți din trotuar. De fapt, spații verzi au fost, însă pe circa o treime din ele, în curtea interioară, s-a stabilit, pe timpul comuniștilor, să se construiască noul sediul al cooperației județene UJCOOP; o plombă, cum spun constructorii. Lucrările au demarat în anul 1987, dar în 1990 au fost sistate. Nu a trecut mult timp și zona, limitată de intrările dinspre Rahovei și Ștefan cel Mare, a devenit o haldă de gunoi, la care se adăugau și ruinele din beton de la fundația/radierului amintitului sediu. Mai exact, niște gropi adânci de peste trei metri, cu gunoaie în care au crescut diverși arbuști și în care copiii puteau cădea oricând, chiar dacă betonul armat ca al unei cazemate, este ieșit la suprafață între 50 cm și un metru. Ani de zile, locatarii fiind nevoiți să suporte mirosul pestilențial al gunoaielor, aruncate până sub geamul apartamentelor. “Asta până când intrările dinspre Rahovei și Ștefan cel Mare au fost blocate de către câțiva proprietari, care au parcelat și tras gard între ei. Iar așa-zisa zonă verde a fost ocupată de către trei posesori de teren retrocedat, care și-au delimitat terenurile cu niște garduri improvizate. Care abia se observă din bălăriile crescute peste tot, inclusiv pe acele proprietăți apărute după 1990”, ne-a declarat Cezar Luca, administratorul și președintele AP 10.
De la gunoaie, la o junglă de nepătruns și pericolul gropilor din beton
În prezent, totul în jur este sufocat de tot felul de arbuști și bălării, unde domină oțetarii cât toate zile. Iar ca să ajungi spre bloc abia te poți strecura pe o potecă de-o palmă și apoi îți trebuie o macetă sau o drujbă, cu grija maximă să nu cazi în gropile betonate. Locatarii și administrația blocului au cerut ajutorul autorităților locale, dar deocamdată fără efect. “Ne-am adresat, în urmă cu peste un an de zile, Primăriei, însă nu s-a rezolvat nimic. Și, pe lângă acest dezastru din curtea interioară a blocului, mai avem o problemă pe Ștefan cel Mare, vizavi de benzinărie, unde sunt șapte containere, nespălate și nedezinfectate, care nu se descarcă la timp, iar sub ferestrele locatarilor mirosul este insuportabil”, ne-a mai spus administratorul. La fața locului se poate observa că aceste containere din material plastic, fără să li se respecte destinația, sunt mereu cu capacele ridicate, fiind înfundate inclusiv cu scaune și fotolii dezmembrate. Apar inclusiv saltele și paturi rupte aruncate lângă aceste pubele.
Revenind la situația din curtea interioară a blocului, nu se știe dacă și când se va rezolva problema gropilor betonate precum cazematele, iar locatarii așteaptă în zadar ca acestea să fie astupate cu o placă din beton pe care să se amenajeze o parcare auto. Cât privește acele proprietăți apărute după 1990, un riveran bine documentat opina: “Dacă acele fâșii de teren (apărute cu aprobarea cuiva) nu pot fi expropriate de către Primărie, măcar să fie totul curat și civilizat, fără acea vegetație crescută sălbatic!”.